Sekaná je velmi oblíbeným jídlem na českých stolech a málokdo na ni dá dopustit. Připravte si ji doma podle jednoduchého receptu.
Ingredience
- 1 lžíce kvalitního olivového oleje
- 3 nakrájené žluté cibule
- 1 lžička nasekaných čerstvých tymiánových lístků
- 2 čajové lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 3 lžíce worcestrové omáčky
- 1/3 šálku kuřecího vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 kg mletého roštěnce
- 1/2 šálku obyčejné suché strouhanky
- 2 extra velká vejce, rozšlehaná
- 1/2 šálku kečupu
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C.
Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli, tymián, sůl a pepř a za občasného míchání vařte na středně mírném ohni 8 až 10 minut, dokud cibule nezprůsvitní, avšak nezhnědne. Když je oheň vypnutý, přidejte worcestrovou omáčku, kuřecí vývar a rajčatový protlak. Nechte mírně vychladnout.
Ve velké míse smíchejte mleté maso, cibulovou směs, strouhanku a vejce a lehce promíchejte vidličkou. Nerozmačkávejte, jinak bude sekaná hustá. Na plechu pokrytém pečícím papírem vytvarujte ze směsi obdélníkový bochník. Povrch rovnoměrně potřete kečupem. Pečte 1 až 1 a půl hodiny, dokud sekaná nebude propečená. Pod sekanou v troubě položte hrnec s horkou vodou, aby nepopraskala.
Recept na klasickou sekanou je z kategorie rodinných pokladů.