Jednoduché vegetariánské jídlo vhodné k obědu, k večeři, i jako snack nebo předkrm.
Příprava
- Celkem: 2 hod. 15 minut
- Příprava: 1 h 15 minut
- Vaření: 1 hodina
Ingredience
- 2 střední lilky nakrájené na kulaté plátky
- sůl
- 5 šálků čerstvé strouhanky
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- čerstvě mletý černý pepř
- rostlinný olej na smažení
- univerzální mouka na poprášení
- 6 velkých vajec, rozšlehaných
- 2 lžíce plnotučného mléka
- olivový olej
- 7 šálků omáčky MARINARA
- 2/3 šálku strouhaného parmezánu
- 500 g čerstvé mozzarelly nakrájené na tenké plátky
RYCHLÁ MARINARA OMÁČKA
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 střední cibule nakrájené na kostičky
- 5 stroužků česneku, nasekaných
- 7 šálků celých, oloupaných rajčat v pyré z konzervy, nahrubo nakrájených
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 snítky čerstvé bazalky
- 1 polévková lžíce soli
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
Plátky lilku rozložte na plech a bohatě je posypte solí. Odstavte, aby se z lilku vypustila hořká šťáva, asi 1 hodinu. Přeneste lilek do cedníku ve dřezu a dobře jej opláchněte pod tekoucí studenou vodou. Poté jej důkladně osušte papírovými utěrkami.
Ve velké míse smíchejte 1,5 lžičky soli, strouhanku, oregano, tymián a okořeňte pepřem. Mouku nasypte do středně velké mísy. V jiné středně velké míse rozšlehejte vejce a mléko. Plátek lilku namočte do mouky, poté do vejce a nakonec do směsi strouhanky. Setřeste přebytečnou strouhanku a přeneste lilek na plech. Postup opakujte se zbývajícími lilky.
Do velké rovné pánve nalijte olej do hloubky 2 cm. Olej zahřívejte na středním plameni. Smažte plátky lilku v malých dávkách, jednou je otočte a smažte je dozlatova, asi 3 minuty. Pomocí kleští je přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a podle chuti je osolte. Postup opakujte se zbývajícími lilky.
Předehřejte troubu na 200 °C. Misku lehce potřete olivovým olejem. Dno zapékací misky pokryjte 1/3 marinara omáčky a na omáčku naaranžujte polovinu lilku. Lilek přikryjte další třetinou omáčky. Na lilek s omáčkou rozprostřete polovinu parmazánu a polovinu mozzarelly. Postup opakujte se zbývajícím lilkem, omáčkou, parmazánem a mozzarellou. Pečte, dokud není horký a nezačíná hnědnout, asi 30 minut.
RYCHLÁ OMÁČKA MARINARA
Ve středně velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Cibuli a česnek za stálého míchání osmahněte, dokud lehce nezhnědnou, asi 3 minuty. Přidejte rajčata a snítky bylinek a přiveďte k varu. Snižte teplotu a přikryté vařte 10 minut.
Vyjměte větvičky bylinek. Vmíchejte sůl a podle chuti opepřete. Použijte ihned, skladujte zakryté v chladničce až 3 dny nebo zmrazte až na 2 měsíce.