Připravte si tuto snadnou dýňovou polévku jako předkrm na slavnostní oběd nebo jako lehkou večeři. Má jedinečně hedvábnou strukturu a výraznou chuť.
Příprava
- příprava: 20 minut
- vaření: 25 minut
- celková doba přípravy: 45 minut
- počet porcí: 6
Ingredience
Základní ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 1 kg dýně, oloupané, zbavené slupky a nakrájené na kousky
- 700 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 150 ml smetany (alespoň 31%)
Ingredience na krutóny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 krajíce celozrnného chleba se semínky, bez kůrky
- hrst dýňových semínek
Postup
Ve velkém hrnci nechte rozpálit 2 lžíce olivového oleje a 5 minut na něm jemně opékejte 2 nadrobno nakrájené cibule, dokud nezměknou. Nesmí zhnědnout.
Přidejte do hrnce 1 kg na kousky nakrájené dýně. Za občasného míchání restujte 8 až 10 minut, dokud dýně nezměkne a nezíská zlatavou barvu.
Nalijte do hrnce 700 ml vývaru a dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu a následně nechte 10 minut povářet, dokud dýně nebude zcela měkká.
Přilijte 150 ml smetany a znovu směs přiveďte k varu, poté ji rozmixujte ručním mixérem. Pro extra sametovou konzistenci můžete polévku přelít přes jemné síto.
Příprava krutonů: Nakrájejte 4 plátky celozrnného chleba na kostičky. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a smažte na něm chléb, dokud nebude křupavý. Přidejte hrst dýňových semínek a několik minut opékejte. Krutóny lze připravit předem a uložit do vzduchotěsné nádoby.
V případě potřeby polévku znovu ohřejte. Podávejte ji posypanou krutony a semínky a případně zakápnutou olivovým olejem. Pokud ji nechcete hned podávat, můžete ji až na 2 měsíce zmrazit.