Miskou teplé krémové polévky z máslové dýně potěší a zahřeje. Tato polévka z máslové dýně je mimořádně krémová a plná komplexní chuti pečené dýně. Podává se ke grilovaným sýrovým sendvičům a salátům.
Ingredience
- 1 velká máslová dýně (asi 3 kg), rozpůlená na výšku a zbavená semínek
- 1 polévková lžíce olivového oleje plus další na pokapání
- ½ šálku nasekané šalotky (asi 1 velká šalotka)
- 1 lžička soli
- 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- 1 lžička javorového sirupu
- ⅛ lžička mletého muškátového oříšku
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- 3 až 4 šálky zeleninového vývaru, podle potřeby
- 1 až 2 lžíce másla, podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech pečícím papírem. Položte máslové dýně na plech a každou polovinu pokapejte olivovým olejem jen tolik, aby se dýně lehce obalily zevnitř (asi ½ čajové lžičky). Vnitřek dýně potřete olejem a posypte solí a pepřem.
- Otočte dýni lícem dolů a pečte, dokud není měkká a zcela propečená, asi 40 až 50 minut (nebojte se, když slupka nebo dužina zhnědne – je to dobré pro chuť). Odložte dýni stranou, dokud nevychladne natolik, aby se s ní dalo manipulovat, asi 10 minut.
- Mezitím ve velkém hrnci na polévku rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním plameni. Přidejte nasekanou šalotku a 1 lžičku soli. Za častého míchání vařte, dokud šalotka nezměkne a nezačne na okrajích zlátnout, asi 3 až 4 minuty. Přidejte česnek a za častého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Přeneste obsah do stolního mixéru.
- Velkou lžící naberte dužinu máslové dýně do mixéru. Tvrdou slupku vyhoďte. Do mixéru přidejte javorový sirup, muškátový oříšek a několik koleček čerstvě mletého černého pepře. Přilijte 3 šálky zeleninového vývaru a dávejte pozor, abyste nádobu nenaplnili až za hranici maximálního naplnění (v případě potřeby můžete pracovat po dávkách a případný zbylý vývar přimíchat později).
- Víko bezpečně upevněte. Mixujte na vysoký výkon (nebo zvolte předvolbu pro polévku, je-li k dispozici) a dávejte pozor, aby z víka neunikala horká pára. Přestaňte mixovat, jakmile je polévka mimořádně krémová a prohřátá.
- Pokud chcete polévku ještě trochu zředit, vmíchejte do ní zbývající šálek vývaru. Podle chuti přidejte 1 až 2 lžíce másla nebo olivového oleje a dobře rozmixujte. Ochutnejte a v případě potřeby vmíchejte více soli a pepře.
- Pokud je polévka po mixování ještě horká, můžete ji nalít do misek. Pokud ne, přelijte ji zpět do hrnce a na mírném ohni ji za častého míchání ohřívejte, dokud se pěkně nezapaří. Jednotlivé misky ráda posypu trochou černého pepře.
A jak správně rozkrojit máslovou dýni? Je potřeba ostrý kuchařský nůž a protiskluzové prkénko (pod prkénko položte lehce navlhčenou utěrku, aby se nepohybovalo). Nožem odřízněte špičku a spodní konec dýně.
Postavte dýni vzpřímeně nejsilnější plochou stranou jako základnou. Opatrně ji prořízněte shora dolů, abyste ji rozdělili na polovinu. Nakonec velkou lžící vydlabejte semínka a vyhoďte je.