Ingredience na nádivku
- 750 g bílých žampionů
- 2 šalotky, oloupané a nahrubo nakrájené
- 4 stroužky česneku, oloupané a nahrubo nasekané
- 2 snítky čerstvého tymiánu, pouze listy
- 2 lžíce nesoleného másla
- 30 ml extra panenského olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Ingredience na hovězí maso
- 1,5 kg hovězí svíčkové, oříznuté uprostřed
- Extra panenský olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 12 tenkých plátků prosciutta
- 6 snítek čerstvého tymiánu, pouze listy
- 2 lžíce dijonské hořčice
- Mouka na vyválení listového těsta
- 500 g listového těsta, v případě použití mraženého těsta rozmrazeného
- 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
- 1/2 lžičky hrubé mořské soli
- Mletá pažitka na ozdobu
- Omáčka ze zeleného pepře
- Opečené brambory
- Teplá zavadlá zimní zelenina
Ingredience na omáčku ze zeleného pepře
- 30 ml olivového oleje
- 2 šalotky nakrájené na plátky
- 2 stroužky česneku, oloupané a rozmačkané
- 3 snítky čerstvého tymiánu, pouze listy
- 250 ml brandy
- 1 kostka hovězího vývaru
- 500 ml smetany
- 2 lžíce zrnité hořčice
- 75 g zrnek zeleného pepře ve slaném nálevu, scezených, slaný nálev ponechán stranou
Postup – nádivka
- Krok 1 – Vložte houby, šalotku, česnek a tymián do kuchyňského robotu a rozmixujte najemno. Do velké pánve přidejte máslo a olivový olej a postavte ji na střední teplotu.
- Krok 2 – Přidejte směs šalotky a hub a smažte 8 až 10 minut, dokud se neodpaří většina tekutiny. Dochuťte solí a pepřem a dejte stranou do chladu.
Postup – hovězí maso
- Krok 1 – Svažte svíčkovou na čtyřech místech, aby při vaření držela válcovitý tvar. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a opečte po celém povrchu včetně konců na rozpálené těžké pánvi lehce potřené olivovým olejem, asi 2 až 3 minuty.
- Krok 2 – Mezitím si na prkénko rozložíme prosciutto na potravinářské fólii (potravinářská fólie musí být dlouhá asi 45 cm, abychom do ní mohli pečeni zabalit a svázat). Prosciutto rozložte tak, aby vytvořilo obdélník, který bude dostatečně velký na to, aby obsáhl celou hovězí svíčkovou.
- Krok 3 – Pomocí gumové stěrky rovnoměrně pokryjte tenkou vrstvou nádivky. Povrch nádivky osolte a opepřete a posypte lístky čerstvého tymiánu.
- Krok 4 – Když je hovězí maso propečené, stáhněte ho z ohně, odřízněte špagát a celé lehce potřete dijonskou hořčicí. Nechte ho mírně vychladnout a poté ho zabalte do nádivky pokrytých prosciuttem, přičemž použijte potravinovou fólii, abyste ho pěkně zavázali. Při rolování zastrčte konce prosciutta tak, aby bylo hovězí maso zcela obalené. Pevně ho srolujte do potravinářské fólie a konce stočte, aby se zcela uzavřely a držely ve tvaru pěkného špalíku. Uložte na 30 minut do chladničky, aby si rolka udržela svůj tvar.
- Krok 5 – Předehřejte troubu na 230°C. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte listové těsto na tloušťku asi 0,5 cm. V závislosti na velikosti plátů možná budete muset 2 pláty překrýt a přitisknout k sobě.
- Krok 6 – Hovězí maso vyjměte z chladničky a odřízněte igelit. Hovězí maso položte do středu těsta a přeložte přes delší strany, které potřete rozšlehaným vejcem, aby se utěsnily. V případě potřeby zastřihněte konce, poté je potřete rozšlehaným vajíčkem a přeložte, aby se hovězí maso zcela uzavřelo – konce si nechte na ozdobu nahoře, pokud chcete. Povrch posypeme hrubou mořskou solí. Hovězí maso položte na plech švem dolů.
- Krok 7 – Horní část těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a poté do něj špičkou nože udělejte několik zářezů – vytvoříte tak větrací otvory, kterými bude při pečení unikat pára. Pečte 40 až 45 minut, dokud těsto nezíská zlatohnědou barvu a hovězí maso nezaznamená na teploměru 52 °C. Před nakrájením na silné plátky vyjměte z trouby a nechte odpočinout.
- Krok 8 – Ozdobte mletou pažitkou a podávejte s omáčkou ze zeleného pepře, opečenými bramborami a teplou povadlou zimní zeleninou.
Postup – omáčka ze zeleného pepře
- Krok 1 – Po vyjmutí hovězího masa přidejte do pánve olivový olej. Vložte do pánve olivový olej. Přidejte šalotku, česnek a tymián. Smažte 1 až 2 minuty, poté mimo oheň přidejte brandy a pomocí dlouhé kuchyňské zápalky rozpalte. Poté, co plamen uhasne, vraťte na oheň, přidejte vývar a zredukujte asi na polovinu.
- Krok 2 – Pevné látky sceďte, poté přidejte 500 ml smetany a hořčici. Opět zredukujte na polovinu, poté vypněte oheň a přidejte zrnka zeleného pepře.