Pečená máslová dýně je skvělým způsobem, jak si vychutnat podzimní a zimní sezónu. Tato sladká a ořechová zelenina se při pečení promění v křehkou a karamelizovanou pochoutku, která je nejen chutná, je také plná vitamínů a živin. S několika základními ingrediencemi a minimálním úsilím můžete připravit pokrm, který potěší vaše chuťové pohárky a zahřeje vás v chladných dnech.
Když se řekne dýně, vybaví se vám jen dýňový koláč? Pokud ano, tak jste o hodně přišli. Máslová dýně může mít jak sladkou, tak slanou chuť a je z ní skvělé jídlo, které je ideální pro podzim a zimu jako je například dýňové kari s cizrnou, které potěší nejednoho vegetariána, nebo dýňové pyré či polévka z máslové dýně.
Shrnutí článku
Recepty z máslové dýně – máslový dýně není pouze ingredience do koláčů, je také výborná do lívanců nebo jako hlavní chod se sýrem.
Proč péct máslovou dýni – kromě velkého obsahu vitaminů, obsahuje máslová dýně tako malé množství kalorií a ke všemu je jednoduchá na přípravu.
Jak skladovat máslovou dýni – máslová dýně vydrží bezmála týden v ledničce, nebo v případě velkého mrazáku je možné její zásoby zmrazit.
Pokud chcete použít máslovou dýni jako přílohu doporučujeme ji jen zapéct, nebo pokud rádi experimentujete doporučujeme vám uvařit dýňové špagety. Dýně je také oblíbenou ingrediencí příkrmů pro miminka. Z dýně lze připravit i pumpkin pie, recept je možné najít na internetu.
Pečená máslová dýně – recept
Připravte si vynikající podzimní přílohu v podobě pečené máslové dýně. Takto upravená dýně se skvěle hodí k tučnému pečenému masu.
Ingredience
- 1 máslová dýně – oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na centimetrové kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ve velké míse promíchejte máslovou dýni s olivovým olejem a česnekem. Dochuťte solí a černým pepřem. Obalené dýně rozložte na plech.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud dýně nezměkne a lehce nezhnědne, 25 až 30 minut.
Máslová dýně pečená v troubě – recept
Snadné pečené máslové dýně s javorovou skořicí. Kostky máslové dýně smíchané s javorovým sirupem, skořicí a rozmarýnem, opečené do karamelové dokonalosti jako dýňové créme brulée.
Ingredience
- 1 velká máslová dýně o hmotnosti asi 3 kg, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na centimetrové kostky.
- 1 a 1/2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 a 1/2 lžíce čistého javorového sirupu
- 1 a 3/4 lžičky košer soli
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
Postup
- Umístěte rošty do horní a dolní třetiny trouby a předehřejte troubu na 200 °C. Dva plechy na pečení důkladně potřete nepřilnavým sprejem.
- Kostky dýně vložte do velké mísy. Pokapejte je olivovým olejem a javorovým sirupem a posypte solí, skořicí a pepřem.
- Promíchejte a rozdělte na dva plechy a zbavte se přebytečné tekutiny, která se shromažďuje na dně mísy.
- Kostky rozložte v jedné vrstvě na připravené plechy a dbejte na to, aby se nepřekrývaly.
- Plechy umístěte do horní a dolní třetiny trouby a pečte 15 minut.
- Vyjměte pánve z trouby, kostky otočte stěrkou a poté je vraťte do trouby a vyměňte pozice pánví na horní a dolní mřížce.
- Pokračujte v pečení, dokud dýně nezměkne, přibližně dalších 10 až 15 minut. Vyjměte je z trouby a posypte rozmarýnem. Podávejte teplé.
Pečená máslová dýně se sýrem – recept
Dokážete si představit příjemnější a chutnější podzimní pokrm, než je tento? Zde je návod na úžasně rychlou večeři s pečenou dýní a sýrem.
Ingredience
- 900 g dýně
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 šálek čerstvé petrželky
- ¾ šálku lískových oříšků
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu nebo sušeného tymiánu
- 450 g sýra
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Nakrájejte dýni na plátky silné asi 2,5 cm. Slupku můžete oloupat ostrým nožem nebo ji nechat a oloupat až po servírování.
- Potřete ji z obou stran olejem. Podle chuti osolte a opepřete. Vložte je na pánev a pečte 15 minut nebo dokud dýňové klínky nezměknou.
- Ořechy nasekejte nahrubo nožem a smíchejte je s nasekanou petrželkou, rozdrobeným sýrem a rozmarýnem nebo sušeným tymiánem.
- Dýni vyjměte z trouby. Rozložte na ni bylinky a ořechy a zapečte, dokud se sýr nezačne rozpouštět.
- Podávejte s listovou zeleninou a trochou olivového oleje nebo dresinkem podle vlastního výběru.
Koláč z máslové dýně – recept
Tohle je ten nejlepší recept na dýňový koláč z máslové dýně. Připravte ho z konzervovaného nebo čerstvého dýňového pyré kdykoli na něj dostanete chuť, nicméně pokud máte doma dostatek smetanového sýra upečte si dokonalé dýňové muffiny.
Ingredience
- 2 velká vejce
- 1 velký žloutek
- 1/2 šálku baleného tmavého hnědého cukru
- 1/3 šálku bílého cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/8 čajové lžičky kardamonu
- 1/2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 2 šálky domácího dýňového pyré nebo 1 dýňové pyré z plechovky (15 uncí)
- 1 a 1/2 šálku husté smetany
- 1 domácí koláčový korpus
Postup
- Pokud používáte domácí korpus, vyložte hlubokou koláčovou formu a nechte ji zmrazit alespoň 30 minut (1 nebo 2 hodiny je ještě lepší).
- Předehřejte troubu na 210 °C. Umístěte rošt do spodní třetiny trouby.
- Vejce rozšlehejte ve velké míse.
- Přimíchejte hnědý cukr, bílý cukr, sůl, skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek, mletý hřebíček, kardamom a citronovou kůru.
- Vmíchejte dýňové pyré. Vmíchejte smetanu.
- Šlehejte, dokud se vše dobře nepromíchá. Směs bude řídká, později v troubě ztuhne.
- Náplň nalijte do 1 vychlazeného domácího hlubokého koláčového korpusu.
- Pečte v troubě při vysoké teplotě 210 °C po dobu 15 minut.
- Po 15 minutách snižte teplotu na 175 °C. Koláč je hotový, když špička nože zapíchnutá do středu vyjde mokrá a přesto relativně čistá. Střed by měl být sotva kolísavý.
- Pro 1 hluboký koláč to bude trvat ještě 50 až 60 minut. Pro 2 mělké koláče pečte ještě 35 až 45 minut.
- Podávejte se šlehačkou.
Výtečné dýňové lívance – recept
Dýňové palačinky jsou dobré v každém ročním období a ještě navíc vás skvěle zahřejí během chladných zimních rán. Můžete použít buď konzervovanou, nebo vařenou čerstvou dýni.
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku mléka
- 1 šálek dýňového pyré
- 1 velké vejce
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce octa
- 2 šálky hladké mouky
- 3 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mletého koření
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky soli
- sprej na vaření
Postup
- Ve velké míse smíchejte mléko, dýni, vejce, olej a ocet, dokud se dobře nespojí.
- V samostatné míse prošlehejte mouku, hnědý cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, nové koření, skořici, zázvor a sůl.
- Přidejte do dýňové směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
- Rošt nebo pánev nastříkejte sprejem na vaření; zahřejte ji na středně vysoké teplotě.
- Na rozpálenou pánev nalijte 3 až 4 lžíce těsta na každou palačinku a těsto mírně zploštěte lžící.
- Vařte, dokud se neobjeví malé bublinky, asi 2 minuty.
- Obraťte a smažte dozlatova další asi 2 minuty. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
Buchta z dýně – recept
Hledáte recept jak zpracovat hojnou úrodu máslové dýně z vaší zahrádky? Upečte si dýňovou buchtu. Krásně barevný podzimní moučník, na který se každému sbíhají sliny.
Ingredience
- 3 šálky mouky
- 140 g dýňového pyré
- ¾ šálku teplého mléka
- ¼ šálku másla pokojové teploty
- ½ lžíce instantního sušeného droždí
- ¼ šálku granulovaného cukru
- ½ lžičky soli více na ozdobu
- celá skořice na ozdobu
Postup
- Ve velké míse smíchejte teplé mléko a instantní sušené droždí.
- Do mísy přidejte chlebovou mouku, dýňové pyré, cukr a sůl a rukama hněťte, dokud těsto nebude hladké a pružné, pak přidejte máslo a znovu hněťte, dokud těsto nebude příliš lepivé.
- Těsto nechte kynout 30 minut nebo dokud se nezdvojnásobí.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Do formy vložte pečicí papír.
- Po vykynutí těsto vyklopte, vyjměte těsto z mísy a rozdělte ho na 6 stejných dílů.
- Z těsta vytvarujte kuličky. Pomocí dlouhé nitě těsto ovažte, až se rozdělí na 8 dílů. Těsto nesvazujte příliš pevně, protože při pečení bude dále kynout.
- Po dokončení tvarování těsta vložte těsto do formy a povrch těsta potřete mlékem.
- Těsto pečte 20 minut, dokud nejsou buchty zlatavě hnědé.
- Po upečení opatrně odřízněte a stáhněte nitě, abyste buchty nepoškodili.
- Povrch buchet potřete tenkou vrstvou másla, aby se leskly.
- Do středu dýňové buchty vložte skořicovou tyčinku, abyste vytvořili stopku.
- Dýňové buchty jsou připraveny k podávání.
Proč péct máslovou dýni?
- Máslová dýně chutná po upečení naprosto výtečně. Je křehká, zkaramelizovaná a vy se přistihnete, jak z ní s alarmující rychlostí okusujete kostičky přímo z pánve
- Konzumace dýně je mimořádně prospěšná
- Pečená máslová dýně je na přípravu velmi jednoduchá
Benefity konzumace dýně
Stejně jako většina zeleniny má i máslová dýně nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitamínů a živin.
Máslová dýně je bohatá na vitamin A, vitamin C, hořčík a draslík, antioxidanty v máslové dýni mohou dokonce pomáhat v boji proti nemocem.
Ingredience k přípravě pečené dýně
- Máslová dýně – tato sladká, ořechová a neuvěřitelně chutná zelenina zazáří, když se opeče do karamelové dokonalosti
- Olivový olej – pro úžasnou chuť pečeného masa a pro zajištění karamelizace dýně. Na oleji nešetřete, jinak se může dýně spálit nebo vysušit
- Javorový sirup – trocha javorového sirupu dodá dýni nádhernou sladkost
- Skořice – pečená máslová dýně se skořicí je tou nejlepší podzimní chutí. Pokud dáváte přednost méně výrazné skořici, doporučujeme snížit její množství v receptu na 1/2 čajové lžičky
- Rozmarýn – možná budete v pokušení použít sušený rozmarýn, pro dosažení nejlepší chuti je nicméně klíčový čerstvý rozmarýn
- Balsamico – doporučujeme pečenou dýni pokapat i balsamicem z našeho balsamico receptu
Jak nakrájet máslovou dýni na pečení
Pokud se vám zdá krájení máslové dýně děsivé, nejste sami. Nenechte se však odradit jejím zvláštním tvarem a tvrdým povrchem.
Vyzkoušeli jsme nesčetné množství různých způsobů přípravy a loupání máslové dýně od mikrovlnné trouby přes částečné pečení až po krájení různými způsoby a víte co? Nejjednodušší je oloupat máslovou dýni škrabkou na zeleninu.
- Ostrým kuchařským nožem odřízněte horní i spodní část máslové dýně, asi 1/4 palce od konce (to pomůže stabilizovat dýni při loupání a krájení).
- Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte vnější vrstvu máslové dýně. To je slupka dýně. V závislosti na typu dýně a síle tlaku, který na ni vyvinete, můžete bezprostředně pod slupkou zpozorovat tenkou světlejší vrstvu dužiny, která obklopuje tmavší žlutou dužinu pod ní. Tuto světlejší část vždy ponecháváme, pokud se náhodou přilepí. Jakmile je dýně upečená, nemůžete ji ochutnat.
- Stejným ostrým kuchařským nožem rozřízněte dýni křížem v místě, kde se krček dýně setkává s kulatějším, základním koncem, takže budete mít dva kulaté kusy, jeden, který je válcem (krček), a jeden, který je spíše koulí (základna). Každý z těchto kusů postavte na prkénko a udělejte řez uprostřed shora dolů. Nyní budete mít 4 kusy.
- Po rozříznutí lžící nebo naběračkou na zmrzlinu odstraňte z vnitřku dýně semínka.
- Položte půlky řeznou stranou dolů a každou půlku nakrájejte na 1 cm široké plátky.
- Poté nakrájejte plátky příčně na centimetrové kostky. Ne všechny kousky budou mít tvar dokonalého čtverce. To je v pořádku. Všechny budou chutnat výborně.
Jak skladovat a ohřívat máslovou dýni pečenou v troubě
Zbytky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu 4 až 5 dnů.
Ohřívejte opatrně na mírném ohni na pánvi na sporáku, v troubě při 180 °C nebo v mikrovlnné troubě, dokud se neprohřejí. V troubě a na sporáku dosáhnete nejlepší konzistence.
Upečené kostky dýně položte v jedné vrstvě na plechy a dejte do mrazáku, dokud neztuhnou. Zmrazené kostky uložte do vzduchotěsné nádoby vhodné pro skladování v mrazničce, kde vydrží až 3 měsíce.