Kuskus, oblíbená surovinou v arabské a severoafrické kuchyni, se stává stále populárnější i v jiných částech světa. Jeho jemná struktura a rychlá příprava jsou jen některé z důvodů, proč se stává stále oblíbenějším prvkem v mnoha receptech. Jedním z těchto receptů je osvěžující salát z kuskusu. Pokud hledáte rychlý, zdravý a chutný pokrm, tento článek vám poskytne všechny potřebné informace, abyste si ho mohli snadno připravit.

Kuskus je tradiční surovinou pocházející z oblasti Maghrebu v severní Africe. Je vyroben z drobných granulí semoliny, což je hrubá mouka z tvrdé pšenice. Jeho název vychází z arabského slova „kaskasa,“ což znamená „rozemlet“ nebo „drtit.“ Kuskus se připravuje vařením v páře, což způsobuje, že granule se stávají měkkými a nadýchanými.

Perlový kuskus, známý také jako „kus kus“ nebo „izraelský kuskus,“ je druhem krupice vyrobené z pšeničných zrn. Tato krupice má tvar malých kuliček nebo perlí, odtud název „perlový kuskus.“ Na rozdíl od tradičního kuskusu, který je jemným, drobounkým zrním, má perlový kuskus větší a pevnější texturu, což ho činí vhodným pro různé pokrmy.

Díky své neutrální chuti může být perlový kus kus skvělým doplňkem různých receptů, a je oblíbený pro svou snadnou přípravu a schopnost absorbovat chutě a aroma z ostatních ingrediencí.

Kuskus – příprava

Příprava kuskusu může být velmi snadná a rychlá, což činí tuto potravinu oblíbenou volbou pro ty, kteří mají málo času na vaření. Zde je krokový průvodce, jak na to:

  1. Namočení: Začněte tím, že vložíte sušený kuskus do misky a zalijete ho horkou vodou nebo vývarem. Poměr vody k kuskusu by měl být přibližně 1,5:1, což znamená, že na 1 šálek kuskusu budete potřebovat 1,5 šálku tekutiny. Nechte kuskus vsáknout tekutinu po dobu 5-10 minut.
  2. Nakypření: Po namočení kuskusu vodu osolte a přidejte trochu oleje nebo másla, což mu dodá chutnou a křehkou texturu. Následně vše rozmíchejte vidličkou nebo rukojetí lžíce, aby se granule oddělily a byly volné.
  3. Osmažení: Mnoho kuchařů také osmahne kuskus na pánvi. Stačí jej přidat do horké pánve s trochou oleje a osmažit ho do zlatohněda. Tímto způsobem dostanete kuskus s lehce oříškovou chutí a křupavou texturou.

Recept na salát z kuskusu s čočkou

Salát z kuskusu je nejen chutný, ale také zdravý, plný vlákniny a vitamínů. Kombinace kuskusu s čerstvou zeleninou a bylinkami dodá jídlu osvěžující chuť a texturu. Navíc je to skvělý recept pro vegetariány a vegany.

Ingredience na salát z kuskusu s čočkou

  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 šálky perlového (izraelského) kuskusu
  • 2 a ½ šálku vody
  • ½ šálku čočky
  • voda na zakrytí
  • 2 římská rajčata, nakrájená na kostičky
  • 1 malá okurka, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • ½ šálku sušených brusinek
  • ½ šálku zlatých rozinek
  • ⅓ šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • ¼ šálku čerstvé pažitky (nepovinné)
  • 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky nebo více podle chuti
  • 1 jarní cibulka nakrájená najemno

Na dressing

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 2 citrony, odšťavněné
  • 2 lžíce medu nebo více podle chuti
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup na salát z kuskusu s čočkou

  1. Na pánvi na středním plameni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Kuskus na rozpáleném oleji vařte a míchejte, dokud se neopeče, 3 až 4 minuty. Přidejte ke kuskusu 2 a 1/2 šálku vody a přiveďte k varu.
  2. Pánev přikryjte a vařte, dokud kuskus nezměkne, asi 10 minut. Kuskus propláchněte v cedníku studenou vodou a přendejte do mísy. Do kuskusu vmíchejte 1/4 šálku olivového oleje a promíchejte.
  3. Čočku vložte do malé pánve a zalijte vodou a přiveďte ji k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud čočka nezměkne, 15 až 20 minut. Čočku slijte a propláchněte v cedníku pod studenou vodou; přidejte ji ke kuskusu.
  4. Do směsi kuskusu a čočky vmíchejte rajčata, okurku, červenou papriku, brusinky, rozinky, červenou cibuli, pažitku, petrželku a zelenou cibulku.
  5. V misce vyšlehejte 1/4 šálku olivového oleje, citronovou šťávu, med, sůl a pepř; nalijte na kuskusový salát s čočkou a promíchejte, až se obalí. Kuskusový salýt uložte do chladničky, aby se chutě spojily.

TIP: Nejlepší čočkový salát je těžké vybrat. Všechny variace a chutě jsou jedinečné.

Salát z kuskusu je rychle připravený a ideální na teplé letní dny.

Obědové saláty – recepty s kuskusem

Kus kus můžete kombinovat s různými druhy masa, zeleniny a omáček podle svých preferencí. Kus kus je rychlý, chutný a skvělým základem pro různé pokrmy.

Kus kus je skvělým základem pro různé druhy salátů. Můžete jej smíchat s nakrájenou čerstvou zeleninou, bylinkami, ořechy, sýrem, nebo dokonce s opečeným kuřecím nebo vepřovým masem.

Dochucení může být citronové, olivové, balsamikové nebo jogurtové. Takový salát z kuskusu je rychle připravený a ideální na teplé letní dny.

Obědové saláty s kuskusem jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravý, výživný a chutný pokrm, který lze snadno připravit. Kuskus je skvělým základem pro saláty, protože se rychle vaří a má lehkou texturu, která doplňuje další suroviny.

Kuskusový salát ke grilovanému masu – recept

Jednou z vkusných příloh k grilovanému masu je zeleninový kuskus. Tento osvěžující, lehký a chutný pokrm je ideálním doplňkem k vašemu oblíbenému masu.

Ingredience na kuskusový salát ke grilovanému masu

  • 1 šálek kuskusu
  • 1 a ¼ šálku vroucí vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • ½ šálku nakrájené okurky
  • ½ šálku rajčat nakrájených na malé kostky
  • ¼ šálku červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • ¼ šálku nasekané petrželky

Postup na kuskusový salát ke grilovanému masu

  1. Kuskus přesypejte do mísy a zalijte vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem. Zakryjte misku a nechte kuskus nabobtnat po dobu zhruba 5 minut.
  2. Poté kuskus rozmíchejte vidličkou, abyste rozvolnili zrnka. Přidejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.
  3. Přidejte nakrájenou okurku, rajčata, červenou cibuli a petrželové lístky. Důkladně promíchejte, abyste dobře spojili všechny chutě a textury.
  4. Salát nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici, aby se chutě mohly prolínat a kuskus stihl nasáknout všechny lahodné šťávy z ingrediencí.
  5. Servírujte tento osvěžující salát z kuskusu vedle svého grilovaného masa a těšte se z kombinace chutí a vůní.
Zeleninový kuskus je osvěžující, lehký a chutný pokrm a je ideálním doplňkem k vašemu oblíbenému masu.

Řecký salát – recept s kuskusem

Tento řecký salát s kuskusem je skvělou volbou pro lehký oběd, večeři nebo dokonce jako příloha k jiným pokrmům. Má všechny chutě Středomoří a je plný čerstvých a zdravých ingrediencí.

Ingredience na řecký salát – recept s kuskusem

Kuskusový salát:

  • 1 šálek kuskusu
  • 1 šálek horké vody
  • 1 okurka, na kostičky
  • 2 rajčata, na kostičky
  • 1/2 červené cibule, nakrájené na tenké proužky
  • 1/2 šálku oliv (nejlépe kalamata), bez pecky
  • 100 g sýra feta, nakrájeného na kostičky
  • 1/4 šálku čerstvé máty
  • 1/4 šálku petrželky, nasekané
  • sůl a pepř podle chuti

Dresing na zeleninový kuskus:

  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvého citronového džusu
  • 1 stroužek česneku, nastrouhaný
  • 1 lžičku medu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na řecký salát – recept s kuskusem

  1. Jako první přijde na řadu příprava kuskusu. V hrnci přiveďte vodu k varu, poté vložte kuskus, přikryjte poklicí a nechte vařit na mírném ohni po dobu 5-7 minut, dokud kuskus nevsákne vodu a stane se nadýchaným. Poté nechte kuskus vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Mezitím nakrájejte zeleninu. Rajčata, okurky, cibuli a olivy nakrájejte na kostičky a umístěte je do velké mísy.
  3. Do mísy s nakrájenou zeleninou přidejte nakrájený sýr feta, mátu a petrželku.
  4. V malé misce připravte dresing na kuskus se zeleninou tím, že smícháte olivový olej, citronový džus, nastrouhaný česnek, med, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
  5. Přidejte připravený kuskus do mísy se zeleninou a sýrem. Poté zalijte vším dresingem a důkladně promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
  6. Ochutnejte a podle potřeby přidávejte více soli a pepře.
  7. Nechte kuskus se zeleninou a dresingem odpočinout v lednici asi 30 minut, aby se chutě stmelily a všechny ingredience dobře promísily.
  8. Před podáváním můžete salát posypat ještě mátovými lístky nebo petrželkou pro ozdobu. Skvěle doplní například klasický gyros.
Nechte kuskus se zeleninou a dresingem odpočinout v lednici asi 30 minut, aby se chutě spojily a všechny ingredience dobře promísily.

Perlový kuskus – recept na zeleninový salát k masu

Toto je recept na perlový kuskusový zeleninový salát, který bude vynikajícím doplňkem k jakémukoli masu. Tento salát je plný chutných a osvěžujících ingrediencí a je skvělým způsobem, jak obohatit váš jídelníček.

Ingredience na perlový kuskus – recept na zeleninový salát k masu

  • 1 šálek perlového kuskusu
  • 2 šálky vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 okurka, nakrájená na kostky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostky
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na kostky
  • 1/2 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petržele
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé máty
  • 1/4 šálku nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 citrón, šťáva a kůra
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na perlový kuskus – recept na zeleninový salát k masu

  1. Nejprve je na řadě příprava kuskusu. Do hrnce dejte 2 šálky vody a přiveďte k varu. Jakmile voda vaří, přidejte 1 šálek perlového kuskusu.
  2. Zakryjte hrnec a nechte kuskus vařit při nízké teplotě po dobu 10-12 minut, dokud voda není absorbována. Po uvaření odkryjte hrnec a nechte ho vychladnout.
  3. Mezitím si připravte zeleninu. Nakrájejte okurku, červenou papriku, žlutou papriku a cibuli na malé kostky. Můžete si vybrat zeleninu podle svého vkusu, takže pokud máte rádi rajčata, můžete je také přidat.
  4. Nasekejte čerstvou petržel, mátu a koriandr na drobné kousky. Tyto bylinky dodají salátu osvěžující a aromatickou chuť.
  5. V menší misce smíchejte šťávu z jednoho citronu, olivový olej, kůru z citronu, sůl a pepř podle chuti. Tento dresing přidá salátu pikantní a osvěžující chuť.
  6. V míse smíchejte vychlazený perlový kuskus, nakrájenou zeleninu a bylinkový mix. Postupně přidávejte dresing a promíchejte všechny ingredience dohromady.
  7. Případně můžete salát ochutnat a přidat další citronovou šťávu, sůl a pepř podle vašeho vkusu.
  8. Hotový perlový kuskusový zeleninový salát k masu je připraven k podávání. Můžete ho servírovat jako samostatné jídlo, přílohu k masu, nebo poslouží jako lehký oběd.
Kuskus – recepty bez masa i s masem jsou skvělým způsobem jak obohatit váš jídelníček.

Salát z kuskusu je plný osvěžujících chutí a lahodných textur, které mohou být kombinovány s různými druhy zeleniny, bylinek, oříšků a omáček. Kuskus – recepty bez masa jsou vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří hledají lehký, ale sytý pokrm.

Recepty s kuskusem nabízejí bohaté možnosti pro vytváření různorodých a zdravých pokrmů. Od kuskusu s čerstvou či grilovanou zeleninou a čerstvými bylinkami po pikantní kuskusový salát s hummusem a avokádem, možnosti jsou téměř neomezené.

Kus kus je skvělým základem pro kreativní vaření, ať už preferujete zdravou vegetariánskou stravu, nebo chcete jen vyzkoušet nové a chutné kuskus recepty bez masa.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang