Gyros je oblíbenou pochoutkou v restauracích i v pobočkách rychlého občerstvení. Perfektní tradiční gyros i jeho alternativy si ovšem můžete připravit také doma. Jak tedy na pravý řecký gyros v pohodlí domova?
Pokud hledáte recept na gyros – třeba kuřecí gyros nebo domácí gyros v troubě – už hledat nemusíte. V tomto článku najdete recepty na řecký gyros, dozvíte se, jaké použít na gyros koření, nebo třeba jak si připravit gyros na grilu. Pokud vám z přípravy gyrosu zbyde pita chléb, můžete si k němu připravit třeba falafel nebo svěží okurkový salát, nebo gyros připravit v tortillách (tacos placky).
TIP: Máte chuť spíše na durum kebab? Recept je snadný.
Recept na gyros – pravý řecký gyros recept
Recept na gyros není jen jeden. Pokud hledáte co možná nejtradičnější recept na řecký gyros, můžete vyzkoušet tento postup.
Ingredience na řecký gyros
- 1 malá cibule nakrájená na kousky
- 500 g mletého jehněčího masa
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 lžíce mletého česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- ¼ lžičky mořské soli
- vroucí voda podle potřeby
- 12 lžic hummusu
- 12 koleček pita chleba
- 1 malá hlávka salátu, rozdrobená
- 1 velké rajče, nakrájené na plátky
- 1 velká červená cibule, nakrájená na plátky
- 170 g rozdrobeného sýra feta
- 24 lžic omáčky tzatziki
Pravý řecký gyros postup
- Cibuli vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na jemno. Cibuli přendejte na kousek sýrové utěrky a vymačkejte z ní tekutinu. Vložte cibuli do velké mísy.
- Jehněčí maso, hovězí maso, česnek, oregano, kmín, majoránku, tymián, rozmarýn, černý pepř a sůl smíchejte rukama s cibulí, dokud se dobře nepromísí.
- Mísu zakryjte plastovou fólií a nechte v chladničce, dokud se chutě nespojí, přibližně 2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 165 °C.
- Vložte masovou směs do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud nebude jemně nasekaná a lepkavá, asi 1 minutu. Masovou směs zabalte do formy na bochník a dbejte na to, aby v ní nebyly žádné vzduchové kapsy.
- Bochník vložte do pekáče a nalijte kolem něj tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny jeho stěn.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud střed není růžový, 45 až 60 minut. Okamžitý teploměr zapíchnutý do středu by měl ukazovat nejméně 74 °C. Odlijte nahromaděný tuk a nechte mírně vychladnout.
- Masovou směs na gyros nakrájejte na tenké plátky.
- Na každý pita chléb rozetřete 1 lžíci humusu; na každý dejte masovou směs gyros, salát, rajče, červenou cibuli, sýr feta a omáčku tzatziki.
Domácí gyros v troubě – recept
Maso na gyros nemusíte připravovat jen na pánvi, jehle nebo na grilu. Přinášíme vám recept na domácí gyros v troubě.
Ingredience na domácí gyros v troubě
Na marinádu:
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 3 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky soli
- 1 a ½ lžičky papriky
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky drceného červeného pepře
- ¼ lžičky mleté skořice
Na domácí gyros v troubě:
- 1250 g kuřecích stehen bez kůže a kostí
- 1 velká cibule
- 2 dřevěné špejle
- 6 ohřátých pita chlebů
- ½ šálku omáčky tzatziki
- ½ šálku drceného salátu nebo podle chuti
- ½ šálku nakrájených rajčat nebo podle chuti
- ¼ šálku červené cibule nakrájené na kostičky nebo podle chuti
Domácí gyros v troubě – postup
- Ve středně velké míse smíchejte řecký jogurt, olivový olej, citronovou šťávu, ocet, česnek, sůl, papriku, černý pepř, kmín, koriandr, oregano, červenou papriku a skořici a dobře promíchejte.
- Kuřecí stehna rovnoměrně naklepejte na tloušťku asi 1,5 cm. Všechna kuřata dobře obalte v marinádě, přikryjte a uložte do chladničky alespoň na 4 hodiny nebo přes noc.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Odřízněte konce cibule a cibuli vodorovně rozkrojte napůl. Půlky cibule položte vedle sebe na pergamenem nebo alobalem vyložený plech. Do každé poloviny cibule zapíchněte jednu špejli, která stojí svisle.
- Vyjměte kuře z marinády, nechte odkapat přebytečnou a navlékněte každý kousek kuřete na dvě špejle tak, aby vznikla velká hromádka.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud není rovnoměrně propečené a propečené, přibližně 1 hodinu, v polovině pečení ho otočte. Před krájením nechte maso 10 minut odpočívat.
- Nakrájené kuře podávejte v teplé pitě s omáčkou tzatziki, salátem, rajčaty a červenou cibulí.
Domácí gyros recept
Chcete si připravit domácí gyros? Recept je relativně snadný a rychle si ho oblíbíte.
Domácí gyros ingredience
- 1 kg kuřecích stehenních řízků
- 4-6 pita chlebů
Gyros koření – ingredience na marinádu:
- 3 velké stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce bílého vinného octa (nebo červeného vína či jablečného octa)
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce řeckého jogurtu, nejlépe plnotučného
- 1 a 1/2 lžíce sušeného oregana
- 1 lžička soli
- černý pepř
Na tzatziky:
- 2 okurky (po vymačkání šťávy získáte asi 1/2 – 3/4 šálku strouhané okurky)
- 1 a 1/4 hrnku řeckého jogurtu, nejlépe plnotučného
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje (nebo více, pokud chcete bohatší)
- 1 stroužek česneku , mletý
- 1/4 lžičky soli
- černý pepř
Na salát:
- 3 rajčata, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 3 okurky, nakrájené na kostičky
- 1/2 červené španělské cibule , oloupané a nakrájené nadrobno
- 1/4 šálku čerstvé petrželové natě (nepovinné)
- Sůl a pepř
Domácí gyros postup
- Složky marinády dejte do sáčku se zipem a promíchejte je. Přidejte kuře do sáčku na zip a masírujte, aby se kuře pokrylo marinádou.
- Marinujte nejméně 2 hodiny, nejlépe 3 hodiny, ideálně 12 hodin a ne déle než 24 hodin.
- Okurku podélně rozkrojte na polovinu. Pomocí čajové lžičky vyškrábněte vodnatá semínka. Okurku nahrubo nastrouhejte na krabicovém struhadle. Poté ji zabalte do papírové utěrky nebo ručníku a vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
- Okurku vložte do mísy. Přidejte zbývající přísady a promíchejte. Odstavte alespoň na 20 minut, aby se chutě spojily.
- Smíchejte ingredience na salát v míse.
- Venkovní gril potřete olejem a předehřejte na střední teplotu. Nebo rozehřejte 1 polévkovou lžíci oleje na pánvi na středně vysoké teplotě.
- Vyjměte kuře z marinády.
- Kuře opékejte 2 až 3 minuty z každé strany, dokud nezíská zlatohnědou barvu a není propečené (doba přípravy závisí na velikosti kuřete).
- Kuře vyjměte z grilu nebo pánve na talíř. Volně zakryjte fólií a před podáváním nechte 5 minut odpočívat.
- Vezměte si pita chléb nebo plochý chléb (nejlépe ohřátý) a položte ho na kus pergamenového (pečicího) papíru (nebo můžete použít fólii).
- Doprostřed chleba dejte trochu salátu, na něj kuřecí maso a Tzatziki.
- Chléb srolujte a přikryjte pergamenovým papírem.
- Konec s přebytečným pergamenovým papírem stočte, aby byl zajištěn, a podle potřeby rozřízněte.
Pita gyros – recept
Pro výborný pita gyros už nemusíte chodit do stánku s rychlým občerstvením. Díky našemu receptu si jej připravíte snadno doma.
Pita gyros ingredience
- 1 střední cibule, rozčtvrcená
- 500 g mletého jehněčího masa
- 500 g mletého hovězího masa
- 5 stroužků česneku
- 2 lžičky soli
- 1 vrchovatá lžička sušeného oregana
- 1 lžička jemně nasekaného rozmarýnu
- 1 vrchovatá lžička mletého kmínu
- ½ lžičky mletého černého pepře
- špetka drcených červených pepřových vloček
- Pita chléb
- Plátky cibule
- Plátky rajčat
- Omáčka Tzatziki
- Hlávkový salát
- Nadrobený sýr feta
Pita gyros recept – postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Vložte stroužky česneku do kuchyňského robotu a rozmixujte je na velmi jemno.
- Přidejte cibuli a rozmixujte na hladké pyré.
- Přidejte mleté hovězí maso se všemi druhy koření. Pulzujte, dokud směs nebude vypadat jako pasta. Mezi pulzy seškrábejte stěny mísy.
- Směs vložte do vhodné formy. Co nejvíce ji zhutněte.
- Pečte 45 minut až 1 hodinu.
- Nechte pekáč zcela vychladnout při pokojové teplotě. Před vyjmutím z pánve nechte alespoň 2 hodiny odležet v chladničce.
- Vyjměte z pánve na prkénko. Ostrým vroubkovaným nožem ho nakrájejte na tenké plátky. Plátky přelijte veškerou šťávou z pánve a tukem, který ztuhl. Při ohřívání na sendviče to dodá jídlu výraznou chuť.
- V této fázi lze plátky gyrosu vložit do sáčku vhodného do mrazničky a zmrazit pro další použití.
- Chcete-li připravit gyros sendviče, postavte litinovou pánev na střední teplotu a opečte plátky gyrosu, dokud nejsou z obou stran opečené.
- Chléb pita mírně zahřejte. Na pitu položte nakrájený salát, cibuli a plátky rajčat, teplé plátky gyrosu a omáčku tzatziki s rozdrobenou fetou. Ihned podávejte. Dobrou chuť!
Gyros na grilu – recept
Pokud máte doma gril, můžete si vyzkoušet vynikající a snadný gyros na grilu.
Ingredience na gyros na grilu
- 1 střední cibule, nakrájená na kousky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce mleté hořčice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 a 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1/2 šálku sójové omáčky
- 1/4 šálku vody
- 1 pečeně z hovězí svíčkové, nakrájená na plátky
Na omáčku a pita chleby:
- 1 střední okurka, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kousky
- 4 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/3 šálku jablečného octa
- 1/3 šálku olivového oleje
- 2 šálky zakysané smetany
- 8-10 pita chlebů, ohřátých a rozpůlených
- Cibule nakrájená na tenké plátky
- nakrájené rajče
Gyros na grilu – postup
- V mixéru smíchejte cibuli, česnek, cukr, hořčici, zázvor, pepř a kajenský pepř; přikryjte a zpracovávejte, dokud nebude cibule jemně nasekaná.
- Přidejte sójovou omáčku a vodu a zpracovávejte, dokud se nespojí.
- Hovězí maso vložte do mělké misky. Přidejte marinádu a otočte, aby se obalilo; přikryjte a nechte 1-2 hodiny v chladničce.
- Na omáčku v mixéru smíchejte okurku, česnek a sůl. Přikryjte a zpracovávejte, dokud nebude okurka nasekaná. Přidejte ocet a olej a zpracujte, dokud se nespojí.
- Přeneste do velké mísy a vmíchejte zakysanou smetanu. Až do podávání uchovávejte v chladničce.
- Marinádu slijte a vylijte. Hovězí maso grilujte přikryté na středně silném ohni, dokud maso nedosáhne požadované propečenosti
- Hovězí maso vložte do půlek pity. Navrch dejte okurkovou omáčku, nakrájenou cibuli a nakrájené rajče. Zbylou omáčku uložte do chladničky.
Kuřecí kebab recept
Milovníky kebabu jistě potěší tento kuřecí kebab recept. Příprava kebabu podle tohoto návodu je snadná, a výsledek bude perfektní.
Kuřecí kebab ingredience
- 1 kg kuřecích stehenních řízků
- 150 g přírodního jogurtu
- 2 lžičky papriky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 0,5 lžičky skořice
- 0,5 lžičky sušených chilli vloček
- 2 lžičky česnekového granulátu (nebo 3 stroužky čerstvého česneku)
- 1 citronová kůra a šťáva
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Kuřecí kebab postup
- Přísady na marinádu dobře promíchejte ve velké míse.
- Přidejte kuřecí stehna a nechte je marinovat alespoň 30 minut nebo ještě lépe přes noc. Přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice.
- Navlékněte na špejle a pečte asi 20 minut, dokud nejsou zvenku zlatavé a propečené.
Zapečený pita chléb – recept
Nedílnou součástí receptů (nejen) na gyros je vynikající pita chléb. Vyzkoušejte si lahodný zapečený pita chléb podle našeho postupu.
Ingredience na zapečený pita chléb
- Voda
- 2 lžičky aktivního sušeného droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 3 hrnky mouky
- 1-2 lžičky soli
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
Zapečený pita chléb – postup
- Do velké mísy přidejte 1 hrnek vlažné vody a vmíchejte droždí a cukr, dokud se nerozpustí. Přidejte ½ hrnku mouky a prošlehejte. Mísu postavte na teplé místo, nezakrytou, aby se vytvořila ztracená houba. Dejte jí asi 15 minut, směs by měla bublat.
- Nyní přidejte sůl, olivový olej a téměř všechnu zbývající mouku (asi ½ hrnku mouky si ponechte na pozdější poprášení). Míchejte, dokud směs nevytvoří chundelatou hmotu. V tomto okamžiku je těsto málo vyvinuté nebo vůbec nevyvinuté a vypadá jen jako lepkavá kaše a můžete z něj snadno odtrhávat kousky.
- Zaprašte trochou mouky a pak směs asi minutu hněťte uvnitř mísy, aby se do ní dostaly všechny zbloudilé kousky.
- Čistou pracovní plochu poprašte jen trochou mouky. Lehce hněťte asi několik minut, dokud nebude těsto hladké. Přikryjte těsto a nechte je 10 minut odpočívat, poté ho ještě pár minut hněťte. Těsto by mělo být trochu vlhké, můžete mu pomoci malým poprášením moukou, ale dávejte pozor, abyste mouky nepřidali příliš mnoho.
- Nechte těsto vykynout. Vyčistěte mísu, lehce ji potřete extra panenským olivovým olejem a těsto vložte zpět do mísy. Těsto v míse několikrát otočte, aby se obalilo olivovým olejem. Mísící mísu pevně zakryjte plastovou fólií a poté přes ni položte kuchyňskou utěrku.
- Mísu postavte na teplé místo. Nechte ji v klidu 1 hodinu nebo dokud těsto nevykyne na dvojnásobek.
- Těsto rozdělte. Vykynuté těsto vyklopte a položte na čistou pracovní plochu. Rozdělte těsto na 7 až 8 stejných dílů a vytvarujte z nich kuličky. Přikryjte je utěrkou a nechte je asi 10 minut odpočívat.
- Pomocí pomoučeného válečku rozválejte jeden z kousků na kruh široký 8-9 palců a silný asi čtvrt palce. Při válení pomáhá těsto často zvedat a otáčet, aby se vám těsto příliš nelepilo na pracovní desku. Pokud se těsto začne lepit, posypte ho trochou mouky.
- Pokud těsto začne pružit, dejte ho na několik minut stranou, aby si odpočinulo, a pak pokračujte ve válení. Postup opakujte s dalšími kousky těsta. Jakmile se pustíte do práce, můžete jednu pitu péct, zatímco válíte druhou, pokud chcete.
- Troubu předehřejte na 250 °C a na prostřední rošt postavte silnou pečicí pánev nebo velkou litinovou pánev, aby se zahřála. Pracujte v dávkách a rozválené pity pokládejte přímo na rozpálený plech (mně se tam vešly jen dvě najednou).
- Pečte 2 minuty z jedné strany a poté pitu pomocí kleští opatrně otočte a pečte 1 minutu z druhé strany. Pita se pěkně nafoukne a měla by být hotová.
- Vyjměte je z trouby a upečené pity přikryjte čistou utěrkou, zatímco budete pracovat na dalších.