Lahodná kořeněná směs plná železa a s nízkým obsahem tuku. Je hotová za méně než půl hodiny.
Příprava
Příprava: 10 minut
Vaření: 15 minut
Porce: 4
Složení
- 2 lžičky kmínu
- špetka chilli vloček
- 2 lžíce olivového oleje
- 600 g omyté a nahrubo nastrouhané mrkve
- 140 g rozdělené červené čočky
- 1 l horkého zeleninového vývaru (z kostky je v pořádku)
- 125 ml mléka
- obyčejný jogurt a chléb k podávání
Postup
Zahřejte velkou pánev a nasucho na ní 1 minutu smažte kmín a chilli vločky, nebo dokud nezačnou poskakovat po pánvi a uvolňovat své aroma. Lžící odeberte asi polovinu semínek a dejte je stranou. Do pánve přidejte olej, mrkev, čočku, vývar a mléko a přiveďte k varu. Vařte 15 minut, dokud čočka nenabobtná a nezměkne.
Polévku z červené čočky rozšlehejte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu dohladka. Dochuťte a na závěr přidejte kopeček jogurtu a posypte odloženým opečeným kořením. Podávejte s ohřátými chleby.
Výživové hodnoty na porci
- 238 kcal
- tuk 7 g
- nasycené mastné kyseliny 1 g
- sacharidy 34 g
- cukry 0 g
- vláknina 5 g
- bílkoviny 11 g
- sůl 0,25 g