Palačinky si můžete připravit na spoustu různých způsobů. Jeden z nich představují pohankové palačinky. Jak udělat palačinky z pohankové mouky?
Pohankové palačinky nebo palačinky z pohankové mouky představují o něco zdravější variantu oblíbených klasických palačinek z bílé mouky.
Existují ale oblasti, ve kterých jsou pohankové palačinky standardem a lokální lahůdkou. Mezi tyto oblasti patří například francouzská Bretaň, respektive celá Francie.
Francouzské palačinky jsou zde tradičním pokrmem, který místní umí dokonale připravit nasladko i naslano. Francouzské palačinky z pohankové mouky se obvykle skládají do čtverce. Zdravější variantou jsou palačinky z ovesných vloček.
Pokud si ovšem pohankové palačinky budete připravovat doma, je jen na vás, jak si s jejich konečnou úpravou poradíte. Připravte si výbornou snídani, oběd či večeři v podobě báječných pohankových palačinek.
TIP: Můžete vyzkoušet také recept na vafle do vaflovače, které jsou rovněž výborné k snídani! Nebo si vyzkoušet jen tak kefírové vafle.
Francouzské pohankové palačinky recept
Hledáte recept na francouzské pohankové palačinky? Představujeme vám postup, který si velice rychle osvojíte, a s jehož pomocí vykouzlíte ty nejlepší palačinky.
TIP: Pokud rádi zdravě mlsáte, můžete vyzkoušet i makovec bez cukru a laktózy.
Francouzské pohankové palačinky – ingredience
- Rostlinný olej na potření pánve
- 3/4 šálku (100 g) pohankové mouky
- 3/4 hrnku (100 g) hladké mouky (pokud chcete, můžete ji nahradit pohankovou moukou pro 100% bezlepkovou pohankovou palačinku)
- 3 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžíce rozpuštěného nesoleného másla
- 1 vejce, nepovinné
- 2 šálky podmáslí (475 ml)
Francouzské pohankové palačinky postup
- Vyšlehejte suché přísady – mouku, cukr, sůl a jedlou sodu – do velké mísy. Suché přísady zalijte rozpuštěným máslem a začněte míchat.
- Vejce rozšlehejte vidličkou a vmíchejte je do poloviny podmáslí. Směs podmáslí a vajec přidejte k suchým přísadám a pak pomalu přidávejte zbytek podmáslí podle potřeby, abyste dosáhli správné konzistence těsta (možná nebudete potřebovat všechno podmáslí, záleží na tom, jaký druh podmáslí používáte a jakou značku mouky).
- Míchejte, dokud se vše nespojí. Nepřehánějte to s mícháním. Několik hrudek je v pořádku.
- Na pánev nebo pánvičku dejte malé množství (půl lžičky) rostlinného oleje a rozetřete ho papírovou utěrkou, aby se pokryl.
- Na horký povrch naberte těsto do požadované velikosti, asi 10 cm široké. Snižte teplotu na středně nízkou. Palačinku nechte na první straně 2-3 minuty opékat.
- Obraťte palačinky na druhou stranu.
- Sledujte, zda se na povrchu palačinky tvoří bublinky. Jakmile začnou ve středu palačinky stoupat na povrch vzduchové bubliny, palačinku otočte. Opékejte další 1-2 minuty, nebo dokud není palačinka pěkně propečená.
- Udržujte palačinky teplé na mřížce v troubě nastavené na „teplý“ nebo je naskládejte na talíř a přikryjte utěrkou. Mezi jednotlivými dávkami palačinek potřete pánev podle potřeby větším množstvím oleje.
- Podávejte s máslem a javorovým sirupem.
Pohankové palačinky – recept
Připravte si s námi báječné sladké pohankové palačinky, které jsou navíc bez lepku.
Pohankové palačinky ingredience
- 1 šálek plus 1 lžíce pohankové mouky (nebo ½ šálku pohanky a ½ šálku mouky dle výběru)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1 a ¼ šálku podmáslí
- 2 vejce
- ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
- Máslo na pánev
Pohankové palačinky – postup
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Do odměrky na tekutiny odměřte podmáslí. Vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
- Najednou přidejte mokré přísady k suchým a míchejte, dokud se nespojí. Těsto by mělo mít malé až středně velké hrudky.
- Odstavte a zatím si rozehřejte pánev nebo rošt.
Rozehřejte pánev nebo rošt na středně nízké teplotě. - Potřete povrch pánve 1,5 lžičky másla. Těsto lehce promíchejte lžící pro případ, že by se pohanka začala oddělovat od tekutiny.
- Pomocí ¼ šálku naberte těsto na teplou pánev. Vařte 2 až 3 minuty, dokud se na povrchu palačinky nevytvoří malé bublinky (že je palačinka připravena k otočení, poznáte podle toho, že je asi 1 cm po obvodu matná, nikoli lesklá), a obraťte ji.
- Na opačných stranách je smažte 1 až 2 minuty nebo dokud nezezlátnou.
Upečené palačinky přendejte na chladicí mřížku nebo na plech do trouby vyhřáté na 200 °C, aby zůstaly teplé. - Před dalším použitím těsto jemně promíchejte. Postup opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby potřete pánev dalším máslem. Ihned podávejte
Palačinky z pohankové mouky – recept
Tyto báječné palačinky z pohankové mouky můžete servírovat k snídani, obědu i k večeři. Buďte si jisti, že si u vás doma rychle získají velkou oblibu.
Palačinky z pohankové mouky – ingredience
- 1 šálek (120 gramů) pohankové mouky
- 1/2 šálku (65 gramů) univerzální mouky nebo použijte směs univerzální bezlepkové mouky
- 1 a 1/4 šálku (295 ml) mléka, mléčné i nemléčné mléko je vhodné.
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy nebo bílého octa
- 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného, plus další na pánev
- 1 lžíce cukru
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky jemné mořské nebo kuchyňské soli
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Palačinky z pohankové mouky – postup
- Smíchejte mléko a citronovou šťávu a nechte pět minut odstát. Tato směs napodobuje podmáslí, které po smíchání s jedlou sodou později v receptu vytvoří nadýchané palačinky.
- Mezitím ve střední míse prošlehejte mouku, cukr, jedlou sodu a sůl.
- Do sraženého mléka zašlehejte vejce a vanilku.
- Uprostřed moučné směsi udělejte důlek. Do jamky nalijte mléčnou směs a rozpuštěné máslo a vidličkou míchejte tak dlouho, dokud už neuvidíte hrudky mouky. Nevadí, když v těstě zůstane několik malých hrudek.
- Rozpalte velkou pánev (nebo použijte pánvičku) na středním ohni. Pánev je připravená, pokud když na povrch pánve stříknete trochu vody, voda tančí po pánvi a nakonec se odpaří.
- Pánev lehce potřete rozpuštěným máslem. Pomocí 1/4 šálku odměrky naberte na pánev těsto. Těsto opatrně rozetřete do kruhu o průměru 4 palce.
- Když okraje vypadají suché a na horním povrchu palačinky se začnou objevovat a praskat bublinky, obraťte ji. To trvá asi 2 minuty.
- Po otočení smažte další 1 až 2 minuty nebo dokud není palačinka lehce zhnědlá a uprostřed propečená. Ihned podávejte s teplým sirupem, máslem a oblíbenou palačinkovou polevou.
Pohanka na slano – recept
Pohanka není jen surovinou pro výrobu pohankové mouky. Připravit si ji můžete také na slano a podávat ji jako zdravou bezlepkovou přílohu. Jak připravit pohanku na slano?
Pohanka na slano ingredience
- 1 šálek propláchnuté pohanky
- 3 šálky vody
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 cibule
- 1 lžíce tahini na porci
- 1 lžička kokosového oleje
- Citronová šťáva na závěr
- Bylinky na ozdobu, například petrželová nať
Pohanka na slano – postup
- Pomalu uvařte jeden šálek propláchnuté pohanky se třemi šálky vývaru. Všechna voda by se měla vstřebat asi po 15-20 minutách (jednou nebo dvakrát zamíchejte).
- Když je pohanka téměř hotová, začněte krájet cibuli na malé kousky. Za stálého míchání je smažte na jedné lžičce kokosového oleje, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
- Přidejte bylinky a nakonec přidejte pohanku. Pohanka je hotová, když se vsákne všechna voda. Všechny ingredience krátce promíchejte. A je to.
- Položte ji na talíř a pohanku trochu vytvarujte. Nakonec ji dozdobte bylinkami a tahini (nebo citronovou šťávou).
Pohanka na sladko – recept
Pohanku si můžete připravit také na sladko – třeba se skořicí a jablky.
Pohanka na sladko ingredience
- 1 šálek pohanky
- 1 jablko
- 1 a 1/2 šálku vody
- 2 šálky domácího mandlového mléka
- 1 lžička skořice
- 2-4 datle medjool
- 2 lžičky mandlového másla (nepovinné)
Pohanka na sladko postup
- Přidejte jeden šálek pohanky do jednoho šálku vroucí vody, přiveďte k prudkému varu a pak vařte na mírném ohni. Vařte zhruba 10 minut, dokud se voda nevstřebá.
- Jablko nakrájejte na malé kostičky a odstraňte jádřince! Poté přidejte jeden šálek mandlového mléka, nasekané datle medjool, jablko a skořici. Vařte dalších 5 minut, dokud nepřidáte poslední šálek mandlového mléka.
- Nechte vařit dalších pět minut nebo dokud se nerozvaří. Dbejte na to, aby pohanka v žádném okamžiku nepostrádala tekutinu.
Pohankové lívance – recept
Výborně chutnají také pohankové lívance, které můžete podávat třeba s javorovým sirupem, ovocem nebo jogurtem.
Pohankové lívance ingredience
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 a ½ lžičky bílého cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1 a ¼ šálku podmáslí
- 1 velké vejce, rozšlehané
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce nesoleného másla nebo podle potřeby
Postup na pohankové lívance
- Ve středně velké míse prošlehejte pohankovou mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Ve velké míse vyšlehejte podmáslí, vejce a vanilku. Moučnou směs vlijte do podmáslové směsi; šlehejte, dokud těsto nezhoustne a nezůstane hladké.
- Těsto nechte odpočívat, dokud se nevytvoří bubliny a těsto se neuvolní, asi 5 minut.
- Rozpusťte máslo na pánvi na středním ohni.
- Po velkých lžících nakapejte těsto na rozpálenou pánvičku a vařte, dokud se nevytvoří bubliny a okraje neoschnou, 3 až 4 minuty.
- Obraťte je a smažte, dokud nezhnědnou i z druhé strany, 2 až 3 minuty. Postup opakujte se zbývajícím těstem.