Salisburský steak s nízkým obsahem sacharidů

Hovězí maso

Steaky jsou šťavnaté a plné chuti a jsou dobré samy o sobě! V houbové omáčce jsou však neodolatelné.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 39 minut
  • Celkem: 49 minut
  • Počet porcí: 6

Složení

  • 1 kg mletého hovězího masa.
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 polévková lžíce sušené petrželové vločky
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky cibulového prášku (nepovinné)
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Omáčka

  • 7 polévkových lžic másla
  • 2 šálky nakrájených žampionů
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • ½ šálku zakysané smetany
  • sůl a mletý černý pepř

Postup

V míse smíchejte mleté hovězí maso, cibuli, vejce, 1 lžíci worcestrové omáčky, petrželku, 2 lžičky soli, česnekový prášek, cibulový prášek a 1/2 lžičky pepře. Steakovou směs rozdělte na 6 porcí a vytvarujte z nich placky.

Rozpalte velkou pánev na středně silném ohni. Smažte placky, dokud z jedné strany mírně nezhnědnou, asi 5 minut. Obraťte je a smažte, dokud nezhnědne i druhá strana, asi dalších 5 minut. Postup opakujte se zbývajícími plackami a vylijte přebytečnou tekutinu. Salisburské steaky položte na talíř a přikryjte je alobalem, aby se udržely v teple.

Na stejné pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte houby a smažte je asi 5 minut dozlatova. Houby přendejte do mísy a máslo ponechte v pánvi.

Do másla vmíchejte mouku. Pomalu přilévejte hovězí vývar a míchejte, dokud nezhoustne, asi 7 minut. Přidejte 1 lžičku worcestrové omáčky; za častého míchání vařte, dokud omáčka nezačne mírně houstnout, asi 5 minut. Přidejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Za stálého míchání vařte, dokud se všechna zakysaná smetana nerozpustí a omáčka nezíská světle hnědou barvu, asi 2 minuty.

Vmíchejte houby zpět do omáčky. Odstavte z ohně a nechte vychladnout, dokud nezhoustne, asi 2 minuty. Omáčkou a houbami přelijte steakové placky.

Výživové údaje na jednu porci

  • 536 kalorií
  • bílkoviny 29,7 g
  • sacharidy 7,5 g
  • tuk 42,9 g
  • cholesterol 198,9 mg
  • sodík 1190 mg

Kategorie:

Hovězí maso

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang