Cuketové vrstvy v těchto nízkokalorických a bezlepkových lasagních s hovězím masem nahrazují těstoviny, přičemž pokrm zůstává chutný a sytý!
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 1 hod.
- Celkem: 1 hodina 20 minut
- Porce: 6
Ingredience
- 1 ½ velké cukety, podélně nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 kilo mletého hovězího masa
- 1 ½ šálku nízkosacharidové omáčky marinara
- 2 lžičky soli, rozdělené
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 balení sýra ricotta
- 1 vejce
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 šálky strouhaného sýru mozzarella, rozděleno
- ¼ šálku strouhaného parmezánu
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů C. Vymažte zapékací mísu olejem.
- Plátky cukety osušte papírovou utěrkou, abyste je zbavili přebytečné vlhkosti.
- V hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej. Přidejte mleté hovězí maso a vařte ho 5 až 8 minut, dokud nezhnědne.
- Přidejte omáčku marinara, 1 lžičku soli, oregano a pepř; vařte 10 minut.
- V míse smíchejte zbývající 1 lžičku soli, sýr ricotta, vejce a muškátový oříšek; dobře promíchejte.
- Do připravené zapékací misky vytvořte 1 vrstvu plátků cukety. Potřete je 1/2 omáčky. Přidejte další vrstvu plátků cukety. Navrch rozetřete směs ricotty. Posypte 1 šálkem sýra mozzarella.
- Přidejte další vrstvu cuketových plátků; přikryjte je zbývající omáčkou a posypte 1 šálkem sýra mozzarella a parmazánem. Zapékací misku zakryjte alobalem.
- Pečte v předehřáté troubě 30 minut. Odstraňte alobal a pečte, dokud povrch nezezlátne, asi dalších 15 minut.
TIP: Nemáte-li dostatek času na přípravu cuketových lasagní, zkuste recept na cuketové nudle s boloňskou omáčkou, které jsou chuťově velice podobné, ale jejich příprava nezabere tolik času.
Výživové údaje na jednu porci:
- 424 kalorií
- bílkoviny 30,4 g
- sacharidy 14,9 g
- tuk 26,8 g
- cholesterol 117,4 mg
- sodík 1426,6 mg