Oreo muffiny jsou oblíbeným dezertem, který dokáže potěšit většinu lidí. Tyto muffiny jsou kombinací klasických amerických muffinů a oblíbených sušenek Oreo. Jsou sladké, křupavé a dokonce i trochu „nemravné“.
Jedním z hlavních důvodů, proč jsou Oreo muffiny tak oblíbené, je jejich jednoduchost a rychlost přípravy. Během pár minut můžete mít hotové šťavnaté a lahodné muffiny, které si můžete vychutnat samy nebo s vašimi blízkými.
Oreo muffiny jsou ideálním dezertem pro každou příležitost. Můžete je podávat jako sladký závěr po večeři, jako svačinu do školy nebo na piknik nebo je jednoduše vychutnat samy jako odpolední pochoutku.
Pokud chcete z Oreo muffinů udělat ještě větší pochoutku, můžete přidat do těsta více nasekaných Oreos nebo nakrájet sušenky na poloviny a umístit je do těsta jako dekoraci. Také můžete do těsta přidat trochu kakaového prášku, aby muffiny měly intenzivnější čokoládovou chuť.
Oreo muffiny jsou také skvělým receptem pro ty, kteří mají rádi experimentování v kuchyni. Můžete je například doplnit o trochu mletého skořicového cukru nebo jetel z ingveru pro zajímavý a nepředvídatelný zážitek při každém soustu.
Jedná se o jeden z těch dezertů, které si vyžadují pouze základní suroviny, ale výsledek je překvapivě vynikající. Navíc díky Oreo sušenkám jsou Oreo muffiny skvělou alternativou k tradičním muffinům nebo cupcakům.
Takže až budete mít chuť na něco sladkého a křupavého, nezapomeňte vyzkoušet Oreo muffiny. Jejich chuť vás určitě dostane a stane se vaším novým oblíbeným dezertem. Kdo nefandí Oreo příchuti, může vyzkoušet ty nejlepší muffiny s ovocem nebo banánové muffiny.
Za vyzkoušení stojí také Oreo cheesecake.
Oreo muffiny – recept
Na těchto muffinech s příchutí Oreo sušenek si pochutná každý milovník sladkého.
Čas přípravy
- Příprava: 15 minut
- Pečení 20 minut
- Chlazení: 4 hodiny
- Celková doba přípravy: 4 hodiny a 35 minut
- Počet porcí: 12 muffinů
Ingredience na Oreo muffiny
- 12 čokoládových slepovaných sušenek (například Oreo)
- 2 balení změklého smetanového sýra
- 2 velká vejce, lehce našlehaná
- ½ kelímku zakysané smetany
- ½ šálku bílého cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 6 čokoládových sendvičových sušenek (například Oreo) nakrájených na kousky
Postup na Oreo muffiny
- Předehřejte troubu na 135 °C.
- Vyložte formu na papírovými košíčky a do každého vložte 1 sušenku.
- Ve středně velké míse vyšlehejte elektrickým mixérem smetanový sýr do krémové konzistence.
- Postupně přidejte vejce, zakysanou smetanu, cukr a vanilkový extrakt a po každém přidání dobře vyšlehejte.
- Stěrkou vmíchejte nasekané sušenky.
- Lžící dávejte těsto do připravené formy a naplňte každý košíček téměř po vrch.
- Pečte v předehřáté troubě 20 až 22 minut.
- Přemístěte košíčky na chladicí mřížku.
- Dejte je do chladničky, dokud neztuhnou, nejméně na 4 hodiny.
Oreo sušenky – recept
Oreo sušenky jsou oblíbenou pochoutkou mezi mnoha lidmi po celém světě. Tyto oblíbené sušenky jsou známé pro svoji křupavou čokoládovou chuť a náplň z vanilkového krému. Původně byly tyto sušenky vytvořeny v roce 1912 americkou společností Nabisco a od té doby získaly obrovskou popularitu a jsou jedním z nejoblíbenějších typů sušenek na světě.
Ingredience na Oreo sušenky
- 400 g Oreo sušenek
- 80 g másla
- 200 ml mléka
- 200 g krémového tvarohu (můžete použít i krémový sýr)
- 1 vanilkový cukr
- čokoládová poleva
- sušené ovoce (volitelně)
Postup na Oreo sušenky
- Nejprve si připravte máslo. Přiveďte ho na pokojovou teplotu, aby se dobře mísilo s ostatními ingrediencemi.
- V mixéru rozmixujte Oreo sušenky tak, aby vznikl drobný strouhaný prášek.
- Do mísy dejte rozmixované sušenky a přidejte změklé máslo.
- Směs dobře promíchejte.
- Vezměte si formu na pečení a vyložte ji pečícím papírem.
- Směs z sušenek rozetřete po dně formy a vytvořte tak základ sušenek.
- Nalijte do hrnce mléko a přidejte vanilkový cukr.
- Přiveďte k varu a poté stáhněte z tepla.
- Přidejte krémový tvaroh nebo sýr do mísy a přilijte do něj předem připravené teplé mléko.
- Směs důkladně promíchejte, dokud nevznikne jednotná hladká hmota.
- Krém nalijte na základ sušenek ve formě a rozetřete jej do rovnoměrné vrstvy.
- Sušenky dejte do lednice na minimálně 2 hodiny nebo nejlépe přes noc, aby krém ztuhnul.
- Po vychlazení sušenek můžete připravit čokoládovou polevu. Stačí nalít rozpuštěnou čokoládu na vrstvu krému a rozetřít ji do rovnoměrné vrstvy. Pokud chcete, můžete na vrch nasypat drobně nasekané sušené ovoce.
- Sušenky vraťte zpět do lednice, než čokoládová poleva ztuhne.
- Poté je můžete vyjmout z formy a nakrájet na stejnoměrné čtvercové kousky.
TIP: Vyzkoušejte také banánové sušenky nebo klasické máslové sušenky.
Oreo cupcakes – recept
Oreo cupcakes jsou výborným způsobem, jak využít oblíbené a ikonické sušenky Oreo v kombinaci s klasickým muffinem. Tyto sladké maličkosti jsou perfektní na oslavu narozenin, svátků nebo jako lahodná svačinka. Pokud máte rádi kombinaci čokolády a krémového náplně Oreo, tak určitě vyzkoušejte tento jednoduchý recept.
Ingredience na Oreo cupcakes
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 115 g měkkého másla
- 150 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 ml mléka
- 12 Oreo sušenek
Krém:
- 170 g měkkého másla
- 250 g práškového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2-3 lžíce mléka
- 6 Oreo sušenek
Postup na Oreo cupcakes
- Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si muffinové formy.
- Ve větší misce smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné misce utřeme měkké máslo s cukrem krupice, až bude směs krémová.
- Poté přidáme vejce a vanilkový extrakt a dále mícháme.
- Postupně přidáváme směs suchých ingrediencí a mléka, dokud nevznikne hladké těsto.
- Oreo sušenky rozdrtíme do menších kousků a přidáme je do těsta.
- Důkladně promícháme.
- Těsto rozdělíme do připravených muffinových forem a na každý dortík položíme celou Oreo sušenku.
- Pečeme v předehřáté troubě po dobu 20-25 minut, dokud nejsou cupcakes zlatavé. Když do nich vpíchneme špejli, tak ta vyjde čistá.
- Mezitím připravíme krém. V míse smícháme měkké máslo s práškovým cukrem a vanilkovým extraktem.
- Postupně přidáváme mléko, dokud nezískáme hladký krém.
- Oreo sušenky rozdrtíme a přidáme je do krému.
- Necháme cupcakes zcela vychladnout a poté pokryjeme krémem pomocí zdobícího sáčku nebo lžičkou.
- Na závěr můžeme cupcakes ozdobit dalšími Oreo sušenkami nebo posypat kakaem.
- Hotové Oreo cupcakes uchováváme v lednici a podáváme zhruba po hodině, aby krém ztuhl.
Oreo dort – recept
Oreo dort je oblíbeným dezertem pro mnoho lidí po celém světě. Tento dort je oblíbený pro svůj jednoduchý recept, bohatou čokoládovou chuť a křupavé sušenky Oreo, které jsou zvýrazněny v jeho náplni.
Ingredience na Oreo dort
- 1 balení sušenek Oreo (možno použít 2 balení pro větší dort)
- 150 g másla
- 400 ml smetany na šlehání
- 1 balení tučného tvarohu
- 100 g cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 200 g čokolády na vaření
- 50 g sušených jahod (opcionální)
Postup na Oreo dort
- Nejprve rozdrťte balení sušenek Oreo do jemného prášku. Můžete k tomu použít mixér nebo dát sušenky do plastikového sáčku a rozmáčknout je válečkem.
- Rozmělněné sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem a vytvořte z toho kompaktní směs.
- Směs přendáme do dortové formy (průměr 23 cm) a zhutněte ji pomocí lžíce nebo spodku sklenice, aby se vytvořil rovnoměrný a pevný základ pro dort.
- Vložte dortovou formu do lednice na 30 minut, nebo dokud krusta není pevná na dotek.
- V hrnci rozpusťte čokoládu na vaření a nechte ji vychladnout.
- Smíchejte smetanu na šlehání s tvarohem, cukrem a vanilkovým extraktem.
- Až získáte hladkou směs, přidejte rozpuštěnou čokoládu a promíchejte.
- Odeberte dortovou formu z lednice a na dno rovnoměrně rozetřete polovinu směsi z čokolády a tvarohu.
- Rozdrťte další balení sušenek Oreo a rovnoměrně je rozprostřete po směsi.
- Uložte dortovou formu opět do lednice a nechte dort ztuhnout asi 30 minut.
- Na vrstvu sušenek nanesete zbylou směs z čokolády a tvarohu a dokončete dort rozprostřením sypaného cukru nebo sušených jahod na vrchol.
- Nechte dort ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc.
TIP: Neváhejte a připravte si nejlepší čokoládový dort, který vás ohromí.
Muffiny
Muffiny jsou oblíbeným pečivem po celém světě, a to nejen mezi dětmi, ale i mezi dospělými. Toto malé sladké pečivo se stalo populární díky své jednoduché přípravě a různým možnostem variací, které nabízí.
První zmínky o muffinech sahají až do 18. století, kdy byly prvně pečeny v Anglii. Tehdy se jednalo o tradiční anglický pokrm pod názvem „madeira cakes“. Tyto původní muffiny však nebyly sladké, ale spíše podobné dnešním anglickým muffinům. Teprve později se začaly přidávat sladidla a další ingredience, díky kterým se staly sladkým pečivem.
Muffiny byly pečeny v malých kulatých formách. V dnešní době se muffiny pečou v různých tvarech a velikostech, například jako srdíčka, hvězdičky nebo dokonce ve tvarech zvířátek.
Jednou z nejoblíbenějších variant muffinů jsou čokoládové muffiny, které jsou oblíbené u malých i velkých sladkožroutů. Jejich příprava je velmi jednoduchá a není třeba se bát, že by se vám nepovedly.
Ingredience potřebné pro přípravu čokoládových muffinů jsou: hladká mouka, kakao, cukr, vejce, mléko, máslo a kypřící prášek do pečiva. Všechny ingredience smícháme dohromady, nalijeme do formiček a pečeme v předem vyhřáté troubě.
Další oblíbenou variantou muffinů jsou banánové muffiny, které jsou skvělou volbou pro zdravější sladkou svačinku. Kromě základních ingrediencí pro přípravu muffinů stačí přidat rozmačkané banány a rozinky. Tato varianta je také velmi jednoduchá a zvládne ji i začátečník v kuchyni.
Pro milovníky ovocných muffinů pak jsou ideální jahodové muffiny. Pro jejich přípravu potřebujeme hladkou mouku, cukr, máslo, vejce, mléko, kypřící prášek do pečiva a pochopitelně jahody. Muffiny můžeme vylepšit i o trochu vanilkového extraktu pro intenzivnější chuť.
Muffiny jsou také ideální na rychlou snídani, protože je můžete snadno vzít s sebou na cestu. Jsou také skvělým způsobem, jak využít zbytky ovoce či čokolády. Lze je také ozdobit ovocem nebo různými polevami, což je z něj udělá ještě atraktivnější svačinku.
Muffiny jsou nejen jednoduché a chutné, ale také velmi variabilní. Je možné je upravit podle svých vlastních představ a oblíbených chutí. Díky tomu jsou vítanou lahůdkou na každé oslavě nebo dětské party.
Pokud máte rádi sladké pečivo, určitě si můžete vyzkoušet i další varianty muffinů, jako jsou třeba meruňkové, borůvkové muffiny nebo mrkvové muffiny. Pro ty, kteří preferují slané jídlo, existují také slané muffiny s různými náplněmi jako například šunkou, sýrem nebo olivami.
Muffiny jsou tak skvělým společníkem pro rychlé a jednoduché občerstvení, které si můžeme dopřát kdykoliv během dne. Jejich příprava je hravá a nabízí velké množství možností, jak vytvořit jedinečný a chutný dezert. Tak neváhejte a vyzkoušejte připravit své vlastní muffiny doma – určitě budete překvapení, jak jednoduché a zároveň skvělé jsou.
Za vyzkoušení také rozhodně stojí jablečné muffiny nebo hruškové muffiny či citronové muffiny.
Poleva na muffiny
Poleva na muffiny je skvělým způsobem, jak dodat svým milovaným muffinům další vrstvu chutí a vzhledu. Pokud to zvládne sladká Mae West, může to zvládnout i každý domácí pekař! Stačí jednoduchý recept a trocha kreativity a vaše muffiny se stanou mistry mezi sladkými pochoutkami.
Základem pro většinu polev na muffiny je cukr moučka ve spojení s tekutinou, jako jsou třeba citronová šťáva, mléko nebo vanilkový extrakt. Postup přípravy je velmi jednoduchý a za pár minut máte hotovou polevu, kterou můžete ozdobit své muffiny.
Vanilková poleva
Jednou z nejoblíbenějších polev na muffiny je klasická vanilková poleva. K jejímu přípravě budete potřebovat 1 a 1/2 šálku moučkového cukru, 1/4 šálku mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1/4 šálku rozpuštěného másla.
Všechny ingredience smíchejte do hladkého krému a poté ho přelijte na vychlazené muffiny. Pokud máte rádi sytější polevu, můžete přidat více cukru, naopak, pokud preferujete jemnější chuť, tak méně.
Čokoládová poleva
Pro milovníky čokolády bude tou pravou volbou čokoládová poleva. Její základ tvoří 1/4 šálku kakaa, 3/4 šálku cukru, 1/4 šálku rozpuštěného másla a 1 lžička vanilkového extraktu. Všechny ingredience smíchejte dohromady a poté polejte na vaše muffiny. Pro dokonalou chuť můžete do polevy přidat ještě trochu mléka nebo kávy.
Karamelová poleva
Další variantou je lahodná karamelová poleva. V této přípravě budete potřebovat 1/2 šálku cukru, 2 lžíce másla, 1/4 šálku mléka, 1 lžíci vanilkového extraktu a 1/4 šálku karamelových bonbonů. Nejprve v hrnci rozžhavte cukr, poté přidejte máslo, mléko a vanilkový extrakt.
Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a vytvoří se hladká poleva. Nakonec přidejte karamelové bonbony a smíchejte, dokud se nerozpustí. Hotovou polevu můžete nalít na muffiny a ozdobit je čerstvě nastrouhanou karamelovou čokoládou.
Citronová poleva
A co takhle osvěžující citronová poleva? Bude se vám hodit hlavně v létě, kdy máme raději svěží chutě. Na její přípravu potřebujete 1 šálek moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy a 1/4 lžičky citronového oleje. Všechny ingredience smíchejte dohromady a na závěr polejte na muffiny. Pokud chcete polevu ještě intenzivnějšího citronového zážitku, můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru.
Ovocná poleva
Na závěr tu máme ještě jednu našlapanou polevu – ovocnou. Ta se skládá z 1/2 šálku změklého krémového sýru (např. mascarpone nebo smetanový sýr), 1/4 šálku tvarohu a 1/4 šálku utřené meruňkové marmelády.
Všechny ingredience smíchejte do dokonalé krémové konzistence a poté polejte na muffiny. Pokud máte rádi více ovocné chutě, můžete do polevy přidat i jiné druhy marmelády, jako je například jahodová nebo broskvová.
Možnosti pro polevy na muffiny jsou nekonečné, stačí jen trocha fantazie a kreativity. Polevy můžete ozdobit hřebíčkem, skořicí, oříšky, ovocem nebo kousky čokolády. Užijte si sváteční mlsání nebo dopřejte radost vašim blízkým a připravte pro ně ty nejchutnější muffiny s lahodnou polevou.
Krém na muffiny – recept
Krém na muffiny je skvělým způsobem, jak přidat do vašich oblíbených pečených dobrot další vrstvu lahodnosti. Tato smetanová, lehká a nadýchaná poleva se hodí na všechny druhy muffinů – od klasických vanilkových a čokoládových až po ovocné varianty.
Ingredience na krém na muffiny
- 170 g měkkého másla
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- na zbarvení, například potravinářské barvy nebo kakao
Postup na krém na muffiny
- Nejprve si připravíme měkké máslo ve vhodné míse. Všechno těsto na krém se bude míchat přímo v této misce, takže je dobré vybrat větší mísu, která vám umožní se volně pohybovat.
- Přidejte do misky moučkový cukr a začněte ho směšovat s máslem, dokud se nevytvoří krémová a hladká konzistence. Pro dosažení této konzistence můžete použít mixér nebo ruční šlehačku.
- Následně přidejte do směsi mléko a vanilkový extrakt.
- Začněte pomalu míchat, abyste se vyhnuli rozstříknutí ingrediencí.
- Pokud chcete přidat barvu do vašeho krému, můžete nyní přidat potravinářskou barvu podle vašeho výběru. Můžete také přidat lžíci kakaa, pokud preferujete čokoládový krém.
- Hotový krém nechte odpočinout v lednici po dobu 10-15 minut, aby ztuhl.
- Když jsou vaše muffiny upečené a vychladlé, můžete přejít k nanášení krému.
- Pomocí nůžky odřízněte špičku od sáčku na zdobení a plničkou na košíčky na dorty, nebo pomocí širokého nožíku, naneste krém na vrchol každého muffinu.
- Můžete také ke krému přidat posyp, jako jsou čokoládové perličky, aby vaše muffiny vypadaly ještě lákavěji.
- Nakonec nechte krém ztuhnout na muffinech před podáváním.
- Pokud máte nějaký zbytek, můžete ho skladovat v lednici v uzavřené nádobě a použít jej později na jiné pečené dobrůtky.
Toto je základní recept pro krém na muffiny, který lze jednoduše upravit podle vašich představ. Můžete vyzkoušet různé příchutě extraktů, přidat trochu citronové nebo pomerančové šťávy pro osvěžující nádech nebo dokonce přidat trochu alkoholu pro dospělou verzi tohoto krému.
Muffiny s mascarpone – recept
Muffiny s mascarpone jsou krásným spojením dvou výborných ingrediencí – vláčného těsta muffinů a krémového mascarpone. Tato sladká pochoutka zaručeně uspokojí vaše chuťové pohárky a bude skvělou volbou pro snídani, odpolední svačinku nebo rychlý dezert.
Ingredience na muffiny s mascarpone
- 200 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g mascarpone
- 2 lžíce změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- rozinky nebo jiné oblíbené sušené ovoce (volitelně)
Postup na muffiny s mascarpone
- Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si formičky na muffiny. Ty vymažeme tukem nebo vyložíme papírovými košíčky.
- V jedné míse smícháme suché ingredience – mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli.
- V druhé míse smícháme cukr, vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt.
- Když bude směs hladká, přidáme k ní suché ingredience a důkladně promícháme.
- Těsto rozdělíme do formiček na muffiny, které naplníme do 2/3 výšky.
- Pokud máme rádi muffiny s rozinky, můžeme do této směsi přidat i několik lžící nasekaných rozinek.
- Do každé formičky navrch těsta přidáme lžíci mascarpone a jemně ho vmícháme do těsta. Tím vytvoříme krémovou vrstvu uvnitř muffinu.
- Pečeme 15-20 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a upečené uvnitř (můžeme vyzkoušet špejlí, jestli na ni nenalepí těsto).
- Mezitím si připravíme posyp. Smícháme rozpuštěné máslo s moučkovým cukrem a přidáme k němu pár lžic tukem osmažených rozinek nebo jiného oblíbeného sušeného ovoce.
- Hotové muffiny necháme vychladnout a poté je můžeme posypat připraveným posypem.
Krém na muffiny z mascarpone – recept
Mascarpone krém je lehký a krémový doplněk k tvoření dokonalých muffin. Tento krém je dokonalým způsobem, jak dodat další chuť a výraz do tradičního pečení. Jeho jednoduchá příprava a mnoho možností kombinací se stává oblíbenou volbou pro mnoho sladkých milovníků.
Ingredience na krém na muffiny z mascarpone
- 250 g mascarpone sýru
- 1/4 šálku práškového cukru
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálek šlehačky
- 1/4 šálku jahodového džemu
Postup na krém na muffiny z mascarpone
- V malé misce si připravte mascarpone sýr a nechte ho vykynout na pokojovou teplotu. Tím se bude snadněji šlehat.
- Do velké mísy smíchejte šlehačku, práškový cukr a vanilkový extrakt.
- Přidejte vykynutý mascarpone sýr a důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladký krém.
- Pokud chcete, můžete přidat trochu více cukru pro sladší chuť, ale pamatujte, že v kombinaci s muffiny bude krém již dostatečně sladký.
- V malé míse promíchejte jahodový džem, dokud nevznikne hladká směs.
- Přidejte jahodový džem do krému a opět důkladně promíchejte.
- Hotový krém dejte do sáčku na zdobení a nechte v lednici odpočinout a zchladnout, dokud nebudete připraveni na zdobení muffinů.
TIP
- Tento krém lze použít na zdobení různých druhů muffinů, jako jsou čokoládové, banánové, jablečné nebo borůvkové. Stačí nechat volné místo v horní části muffinu a pak rovnoměrně aplikovat krém na vrchu pomocí sáčku na zdobení.
- Tento krém se dá také kombinovat s dalšími ingrediencemi, jako jsou čokoládové hoblinky, ovoce nebo jiný džem podle vašeho vlastního výběru. Experimentujte s různými příchutěmi, dokud nenajdete tu správnou kombinaci pro vás.
Cupcakes
Cupcakes jsou malé, sladké dezerty, které mají podobu malých dortíků. Jejich popularita v posledních letech strmě stoupá a stali se tak oblíbeným zákuskem nejen na oslavách, ale i jako obyčejný dezert k neformálním setkáním s přáteli.
Historie
Původ cupcakes sahá až do 19. století, kdy v Anglii byly známé jako „1-2-3-4“ dortíčky, protože se při jejich přípravě používalo 1 šálek másla, 2 šálky cukru, 3 šálky mouky a 4 vejce. Tyto dortíčky se rychle staly populární v USA, kde se začaly jmenovat cupcakes, jelikož se při jejich přípravě používal šálek jako měřítko. V průběhu 20. století se staly velmi oblíbeným a cenově dostupným dezertem.
Vývoj
Původní recept na cupcakes byl jednoduchý – čokoládové nebo vanilkové těsto s jednoduchou polevou. Avšak s postupem času se jejich podoba a chuť rozmanily. Dnes můžeme najít cupcakes s různými příchutěmi, od čokoládové po ovocné, s různými náplněmi, krémy a polevami. Také se objevují ve všech možných tvarech a dekoracích, od jednoduchých až po složité a umělecké.
Základní ingredience pro přípravu cupcakes jsou: máslo, cukr, vajíčka, mouka, kypřící prášek, mléko a sůl. Tyto suroviny se smíchají do hladkého těsta, které se peče v papírových nebo silikonových formičkách.
Nejčastěji se používá vanilkové těsto, avšak můžeme se setkat i s recepty na čokoládové, mrkvové, citronové a další. Sladká poleva je další nedílnou součástí cupcakes. Nejoblíbenější jsou rozmanité krémy na bázi másla, sýra nebo smetany, které zajišťují jemnost a vláčnost dezertu.
Dekorace
Nejvíce fascinující na cupcakes je jejich dekorace. Existuje mnoho způsobů, jak ozdobit tyto malé dortíčky. Nejoblíbenějším způsobem je použití barevného krému nebo polevy a různého šperku, jako jsou perličky, barevné cukrátky nebo květinové lístky.
Kreativní nátury mohou svou fantazii přestříhat a vytvořit například malé košíčky s croissanty, míčky, připomínající míčky z fotbalu, nebo dokonce zvířátka a postavičky z filmů a pohádek.
Využití
Cupcakes jsou ideální sladkost pro různé příležitosti. Jsou perfektní na oslavy narozenin, svátků, svatební dýchánky, dámské večírky, ale i jako dárek pro blízké. Jsou také často používány jako součást svatebního dortu, kdy jsou na speciálních stojanech sestaveny do jednoho velkého dortu. Díky své malé formě a originálnímu vzhledu se staly oblíbeným dezertem na svatbách.
Cupcakes jsou malé, sladké dezerty, které se svou rozmanitostí a kreativními dekoracemi během posledních let staly jedním z nejoblíbenějších zákusků. Díky nim můžeme přinést do našich životů více radosti a sladkosti. Tak proč si to nezkusit a vyzkoušet připravit vlastní originální cupcakes?
Připravte si tedy doma čokoládové cupcakes nebo vanilkové cupcakes. Nebo můžete vyzkoušet cake pops – dortová lízátka.
Cupcakes – recept
Cupcakes jsou sladkým pečivem, které se stalo velmi oblíbeným po celém světě. Jde o malé dortíčky ve tvaru miskovitých koláčků, plněné krémem a zdobené různými polevami, ovocem nebo čokoládou.
Tyto mini dortíčky jsou skvělou alternativou k tradičním dortům a jsou perfektní pro různé oslavy, jako jsou narozeniny, svatby nebo oslavy všech možných příležitostí.
Ingredience na cupcakes
- 170 g másla
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 200 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 ml mléka
Krém:
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk nebo 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 200 ml šlehačky
- ovoce nebo dekorace podle vlastního výběru
Postup na cupcakes
- Nejprve si připravte troubu a předehřejte ji na 180 °C.
- Poté si připravte formičky na cupcakes a vyložte je papírovými košíčky.
- V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny.
- Poté přidejte postupně jednotlivá vejce a důkladně je vmíchejte.
- V další misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Postupně přidejte tuto směs do připraveného máslového těsta a za stálého míchání přidejte ještě vanilkový extrakt a mléko.
- Těsto rozdělte do připravených formiček, vyplňte je zhruba do 2/3 jejich výšky.
- Nechte minimálně 15 minut odpočinout, aby se těsto peklo rovnoměrně.
- Poté dejte formičky do trouby a pečte přibližně 20 minut, nebo dokud nejsou cupcakes zlatavě hnědé a po zapíchnutí špejlí do jejich středu vyjde suchá.
- Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém na cupcake. Ve větší míse smíchejte mascarpone s vanilkovým luskem nebo extraktem a máslem a šlehačkou.
- Vyšlehejte dohromady do krémové konzistence.
- Až budou cupcakes vychlazené, pomocí stříkačky nebo lžičky nanesete krém na dortíčky.
- Můžete ještě ozdobit ovocem nebo dalšími dekoracemi podle vlastního výběru.
Vaše cupcakes jsou připravené k servírování a jistě potěší každého, kdo je ochutná. Můžete si být jisti, že vás zaujmou svým vzhledem i výbornou chutí. Takže neváhejte a vyzkoušejte tento jednoduchý recept na lahodné a originální cupcakes.