Jedná se o sytou, velmi snadnou a chutnou zeleninovou polévku, kterou můžete podávat kdykoli během roku. Podávejte ji se slanými krekry a kousky ostrého sýra.
Ingredience
- 1 kg mletého hovězího masa
- 4 mrkve nakrájené na kostičky
- 4 celery, nakrájené na kousky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 4 brambory oloupané a nakrájené na centimetrové kousky
- 400 g rajčatové omáčky
- 400 g celých rajčat, drcených
- 400 g hrášku, nerozpuštěná
- 400 g celozrnné kukuřice, okapaná a propláchnutá
- 400 g zelených fazolek, okapaná a propláchnutá
- mletý černý pepř podle chuti
- ⅛ lžička mletého tymiánu
- 1 bobkový list nebo více podle chuti
- ¼ šálku vody podle potřeby
Postup přípravy
Mleté hovězí maso rozdrobte do hrnce na středním plameni; vařte a míchejte, dokud se hovězí maso nerozpadne, rovnoměrně nezhnědne a nezrůžoví, asi 7 až 10 minut. Přebytečný tuk slijte a vyhoďte.
Do mletého hovězího masa vmíchejte mrkev, celer a cibuli; vařte a míchejte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut. Do hrnce přidejte brambory, rajčatovou omáčku, drcená celá rajčata, hrášek, kukuřici a zelené fazolky. Dochuťte černým pepřem. Směs míchejte, dokud se rovnoměrně nepromíchá. Do hrnce přidejte tymián a bobkový list. V případě potřeby směs zalijte 1/4 šálku vody a během vaření ji podle potřeby doplňujte.
Polévku přiveďte k varu, hrnec přikryjte pokličkou a za pravidelného míchání vařte, dokud brambory nezměknou, přibližně 1 hodinu.