Křupavé tyčinky z mozzarelly – recept

Slané receptySnackySýry

Připravte si k večeři jedinečné tyčinky z mozzarelly, které křupou při každém kousnutí.

Příprava

  • příprava: 25 minut
  • pečení: 15 minut
  • počet porcí: 6

Ingredience

  • 10 plátků celozrnného chleba Melba toast
  • 1/3 hrnku celozrnné strouhanky
  • 1 lžíce mletého čerstvého oregana
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • velká špetka mletého kajenského pepře
  • 2 vaječné bílky
  • 1 velké vejce
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na kousky
  • 1/3 hrnku celozrnné mouky nebo hladké mouky
  • 8 tyčinek částečně odtučněného sýra mozzarella, příčně rozříznutých na polovinu
  • olivový olej ve spreji na obalení sýrových tyčinek
  • 1/3 hrnku oblíbené omáčky k podávání

Postup

Melba tousty rozmixujte v kuchyňském robotu na polohrubou drť. Přesypte ji do středně velké mísy, přimíchejte strouhanku, oregano, 1/4 lžičky soli a pepře a případně kajenský pepř.

V jiné míse společně ušlehejte bílky, celá vejce, česnek a po 1/4 lžičky soli a pepře. Mouku a 1/4 lžičky soli nasypte do uzavíratelného plastového sáčku. Do sáčku přidejte kousky sýra, uzavřete jej a protřepejte, aby se sýr obalil.

Nejprve namočte jeden kousek sýra do vaječné směsi a poté jej pevně obalte ve směsi strouhanky; poté stejný kousek opět namočte do vaječné směsi a následně do směsi strouhanky (jednou rukou namáčejte suchou směs a druhou mokrou směs).

Položte na talíř nebo plech vyložený pergamenovým papírem. Zamrazte na 15 minut nebo přes noc.

Předehřejte troubu na 220 °C. Zmrazené sýrové tyčinky celé postříkejte olivovým olejem ve spreji. Pečte, dokud nezezlátnou, asi 12 minut. Podle chuti je posypte další solí a pepřem.

Ihned podávejte s oblíbenou teplou omáčkou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang