Šťavnaté steakové maso s jemnými vláky, vysoká roštěná je prorostlejší než nízká a připravíte z ní proto vynikající rib eye steak a také skvělou omáčku.
Vysoký roštěnec – jak připravit?
Pokud jde o hovězí roštěnou, obecně se traduje, že by se měla vždy připravovat s kostí – ať už jde o svíčkovou (sirloin) nebo žebírka (rib roast) – protože kost vede teplo a dodává chuť. To však nevyhovuje každému a některé z receptů jsou bez kostí a mnohem lépe se porcují. Kupte si to, co vám nejlépe vyhovuje.
Důležitější než kost je tuk – nenechte se zlákat k jeho odřezávání, protože se z něj maso při pečení vypeče. Při podávání ho můžete vždy odříznout. Pokud chcete, aby tuk vytvořil kůrčičku, musíte ho posypat nebo potřít moukou a/nebo hořčičným práškem, aby se tuk uvolněný na povrchu vstřebal.
Obecně se hovězí pečeně připravuje při vysoké teplotě, aby zvenku zkaramelizovala, poté se teplota sníží. Tuto metodu lze také obrátit, kdy se na začátku pečení použije nižší teplota a na konci se přidá prudký žár.
Steak z roštěné – Rib Eye steak opečený na másle
Rib-eye, někdy známý jako skotská svíčková je jedním z nejoblíbenějších steaků na světě. Pochází ze svalu, který se táhne podél páteře (vysoký a nízký roštěnec), díky čemuž má krásně jemnou strukturu.
Co ho však činí opravdu výjimečným, je nádherný mramorovaný tuk, který prochází celým masem (včetně „oka“ tuku uprostřed, odtud název steaku) a který se při tepelné úpravě rozpouští a přechází do steaku. Díky tomu má steak extra hovězí chuť a šťavnatou a křehkou strukturu.
Při nákupu steaku se zaměřte na pěknou tmavě červenou barvu s velkým množstvím mramorování. Vybírejte steaky o tloušťce 2,5-3 cm, které byly zrající pro dosažení maximální chuti. Kvalitnější maso získáte také při nákupu bio masa a masa z volného chovu.
Na rozdíl od libovějších steaků, jako je svíčková, kterou lze podávat velmi propečenou, je nejlepší připravit rib-eye alespoň na středně propečený steak, protože tak získáte dostatek času na to, aby se tuk vyškvařil a ochutil maso. Podávat jej můžete s dušenou zeleninou jako je například tento snadný recept dušené mrkve.
Příprava steaku se může zdát děsivá, ale tento recept nemůže být jednodušší. Tento způsob opékání rib eye steaků má v podstatě dvě části: maso dobře okořeníte a necháte ho alespoň půl hodiny stát při pokojové teplotě a poté ho opečete na rozpálené litinové pánvi.
V polovině pečení se tato vykostěná žebírka potřou směsí másla, tymiánu a česneku, která je již na pánvi, takže jsou zvenku křupavá a bohatě ochucená. A nemusíte se obávat žádného speciálního vybavení. K přípravě těchto žebírek potřebujete jen pevnou pánev a lžíci.
Ingredience na steak z roštěné
- 2 steaky rib eye s kostí (2x 500 g)
- Sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce řepkového oleje
- 4 lžíce másla
- 4 snítky tymiánu
- 3 stroužky česneku
- 1 větvička rozmarýnu
Postup na steak z roštěné
- Steaky rib eye osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Maso nechte 30 minut stát při pokojové teplotě.
- Ve velké litinové pánvi rozehřejte řepkový olej, dokud se nezačne třpytit.
- Přidejte steaky a opékejte je na prudkém ohni, dokud se na spodní straně neudělá kůrčička, asi 5 minut. Steaky otočte a do pánve přidejte máslo, tymián, česnek a rozmarýn.
- Vařte na prudkém ohni a steaky přelévejte rozpuštěným máslem, česnekem a bylinkami, dokud nebudou středně propečené, tedy ještě 5 až 7 minut.
- Přeneste steaky z roštěné na prkénko a nechte je 10 minut odpočívat. Steaky odřízněte od kosti, maso nakrájejte napříč a podávejte.
TIP: K těmto požitkářským žebírkům se hodí odvážně tříslovinový Cabernet Sauvignon.
Hovězí vysoký roštěnec – recept
Proč chodit do steakové restaurace, když si můžete steak z roštěné připravit přímo doma?
Hovězí vysoký roštěnec – recept – ingredience
- 4 výběrové steaky z hovězího žebra
- Sůl a mletý černý pepř
- Chilli v prášku
- Kajenský pepř
Hovězí vysoký roštěnec – recept – postup
- Předehřejte gril na vysokou teplotu.
- Steaky z roštěné položte na velký talíř a okořeňte je ze všech stran. Přeneste ochucené steaky na rozpálený gril a opékejte je 4 až 6 minut z každé strany, aby byly středně propečené, v případě potřeby i déle.
- Před podáváním steaky vyjměte a nechte 5 až 10 minut odpočívat.
Nejlepší přílohy ke steakům
- Pečené sladké brambory
- Hranolky
- Česneková bramborová kaše se zakysanou smetanou
- Pečené česnekové baby brambory
- Klasický zelný salát
- Smažené česnekové zelené fazolky
- Kukuřice pečená v troubě
- Grilovaná zelenina
Roštěnec recept – perfektní hovězí pečeně
Hovězí pečeně může znít efektně a složitě, ale ve skutečnosti je to docela jednoduché. S dobrým kusem masa a několika bylinkami můžete mít hovězí roštěnou, která je mnohem křehčí a chutnější než ta kupovaná v obchodě.
Pro přípravu roastbeefu je možné použít:
- roštěnec: Top round roast (kulatý roštěnec)
- roštěnec z horní svíčkové
- Spodní roštěnec
- roštěnec z kulatého masa (Eye of round roast)
Roštěnec recept – ingredience:
- 1800 g kulaté pečeně
- Extra panenský olivový olej
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce nasekaných čerstvých tymiánových lístků
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
Roštěnec recept – postup:
- Pečeni nechte odkrytou na drátěné mřížce položené na plechu v chladničce 1 hodinu, případně až přes noc.
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- V malé misce smíchejte olej, česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Potřete jím celou pečeni.
- Pečeni vložte do pekáče opatřeného pečicím roštem. Pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 160 °C a pečte ještě 1 hodinu a 45 minut pro středně propečenou nebo 2 hodiny pro středně propečenou.
- Před podáváním vyjměte pečeni z trouby a nechte ji 15 až 30 minut odpočívat.
Hovězí roštěná – steak – recept
Je něco lepšího než steak s česnekovým máslem? Ano, steak s domácím česnekovým máslem – protože domácí vždycky chutná dvakrát tak dobře. Roastbeef se na rozdíl od Ribeye skládá pouze z jednoho svalu.
Ingredience na steaky z hovězí roštěné
Na steaky
- 4 steaky z hovězí roštěné
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 225 g měkkého másla
- 1 šalotka
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- Petrželová nať
- Kerblík
- Rozmarýn
- Kopr
- Tymián
- Chilli
- Šťáva z poloviny citronu
- Sůl a pepř
Postup na steaky z hovězí roštěné
Příprava
- Pro tento recept použijte Roast Beef. Díky rovnoměrnému mramorování a silnému tukovému pásu je tento kus obzvlášť šťavnatý a chuťově intenzivní.
- Hodinu před grilováním vyjměte Roast Beef z lednice a vydatně jej osolte. Sůl nechte při pokojové teplotě asi hodinu nasáknout.
- Mezitím si připravte domácí česnekové máslo.
- Cibuli, česnek, chilli papričky a bylinky nakrájejte nadrobno a vše smíchejte s máslem. Přidejte trochu citronové šťávy, dochuťte solí a pepřem a dejte do lednice.
Grilování
- Nyní předehřejte gril.
- Steaky z hovězí pečeně položte na grilovací rošt. Steaky opékejte z každé strany asi 45-60 sekund, dokud nezískají pěknou a hnědou kůrčičku.
- Poté snižte teplotu, nechte je, dokud nedosáhnou požadované teploty uvnitř.
- Těsně předtím, než steaky z hovězího masa dosáhnou požadovaného propečení, vyjměte je z grilu na a nechte je asi deset minut odpočívat na talíři.
- Roast Beef dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte ho s velkým množstvím domácího česnekového másla. Jako příloha se hodí k vysoké roštěné grilované sladké brambory s kořením. Užijte si večeři s hovězí pečení.
Hovězí roštěnec recept
Můžete použít obyčejný kus hovězího masa nebo si můžete koupit předem marinovaný kus, případně si ho můžete přes noc naložit do své oblíbené marinády. Vyzkoušejte třeba tuto medovo-hořčičnou zálivku, která se hodí i jako marináda na maso.
Marinování a následné pečení na rožni je skvělý způsob přípravy hovězího roštěnce. Tento kus masa je vykostěný a velmi libový, ale je také obecně tužší, takže pomalé pečení na rožni při nízké teplotě pomáhá udržet roštěnou šťavnatou a aromatickou.
Hovězí roštěnec recept – ingredience
- Hovězí pečeně (skvěle se hodí marinovaná, ale i obyčejná hovězí pečeně)
Suché potírání
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky mletého pepře
- 4 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce sladké papriky
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
Hovězí roštěnec recept – postup
- Smíchejte všechny suché přísady na potírání a důkladně jimi obalte hovězí roštěnou.
- Hovězí pečeni navlékněte na rožeň a dbejte na to, aby byla rovnoměrně vyvážená.
- Nechte péct, dokud není maso hotové podle vašich představ.
- Dřevěné uhlí poskytuje nejlepší výsledky, protože hoří čistěji a má krásnou kouřovou chuť jako běžný oheň ze dřeva. Pečeně o hmotnosti 1,8 kg s použitím 1 kg dřevěného uhlí se připravuje necelé 2 hodiny při střední propečenosti.
- Po upečení nechte maso odpočívat, aby bylo co nejkřehčí.
- Podávejte s pečenou zeleninou a připravte si tak zdravější jídlo.