Mozzarella, ta krémová a něžná italská delikatesa, je oblíbeným přídavkem do mnoha jídel. Můžete ji najít na pizze, v caprese salátu a dokonce i ve smažených sýrech. Mozzarella je známá svou chutí a lehkostí, a nyní si ji můžete užít i doma, díky jednoduchým postupům na výrobu domácí mozzarelly.
Výroba mozzarelly doma není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Můžete si vychutnat svou vlastní čerstvou mozzarellu bez umělých konzervantů a aditiv. Jak vyrobit mozzarellu?
Výroba mozzarelly – tipy pro dokonalou mozzarellu:
- Použijte plnotučné mléko, protože to dá mozzarelle krémovou chuť.
- Dodržujte teplotu při ohřevu mléka, aby se sraženina vytvořila správně.
- Míchejte pomalu, abyste nepoškodili sraženinu.
- Mozzarellu skladujte v ledové vodě, abyste ji rychle zchladili a zpevnili.
Domácí mozzarela – recept
Výroba mozzarelly je zábavným a odměňujícím zážitkem pro milovníky sýra a italské kuchyně. Nejenže budete mít možnost si vychutnat tu nejčerstvější mozzarellu, ale také budete moci experimentovat s různými příchutěmi a přidat svůj vlastní šmrnc.
Domácí mozzarella – ingredience
- ¾ šálku studené vody
- 1/4 lžičky tekutého syřidla
- 1 a ½ lžičky kyseliny citronové
- 3,8 litru čerstvého mléka
- 1 lžička soli (nepovinné)
Domácí mozzarella – postup
- V malé misce smíchejte 1/4 šálku vody a syřidlo a dobře promíchejte.
- V další malé misce smíchejte zbývající 1/2 šálku vody a kyselinu citronovou a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Nalijte mléko do velkého hrnce postaveného na střední teplotu. Vmíchejte směs vody a kyseliny citronové. Za občasného míchání zahřívejte mléko na teplotu 32 °C, přibližně 5 minut.
- Odstavte mléko z ohně a po dobu 30 sekund vmíchávejte syřidlovou směs pohybem ve tvaru osmičky. Míchejte 30 sekund proti směru hodinových ručiček, aby mléko zůstalo v klidu.
- Nechte zakryté stát, dokud se mléko nesrazí na sýřeninu, 5 až 10 minut. Okraje sýřeniny jemně stlačte nožem nebo hřbetem lžíce, abyste zkontrolovali, zda je sýřenina pevná.
- Nakrájejte tvaroh nožem vertikálně do hrnce na zhruba 2 cm kostky. Tvaroh jemně promíchejte, ale kostky nechte většinou neporušené.
- Vraťte hrnec na oheň a vařte na mírném ohni za jemného míchání tvarohu, dokud teplota nedosáhne 43 °C, přibližně 5 minut. Odstavte z ohně.
- Pomocí děrované lžíce slijte tvaroh do cedníku postaveného nad velkou mísou. Jemně sýřeninu stlačte, abyste získali tekutou syrovátku. Odsátou syrovátku nalijte zpět do hrnce.
- Zahřejte syrovátku na 85 °C asi 5 minut. V rukavicích odtrhněte kousek sýřeniny a položte ji na děrovanou lžíci. Ponořte sýřeninu na 5 až 10 sekund do horké syrovátky.
- Tvaroh roztáhněte, přeložte a prohněťte. Postup opakujte, dokud není mozzarella hladká a pružná. Vmíchejte sůl a zformujte tvaroh do kuličky. Postup namáčení a hnětení opakujte se zbývajícím tvarohem.
- Nechte mozzarellu vychladnout. Pevně ji zabalte do plastové fólie a přeneste do chladničky.
Domácí mozzarella bez syřidla – recept
Možná jste slyšeli o tom, že domácí mozzarella lze vyrobit pouze s použitím syřidla, ale to není úplně pravda. Domácí mozzarella lze vyrobit i bez tohoto speciálního enzymu. V tomto receptu se dočtete, jak vyrobit mozzarellu bez použití syřidla. Bude to skvělý recept pro všechny milovníky sýrů a domácího vaření.
Domácí mozzarella bez syřidla – ingredience
- 1 litr čerstvého plnotučného mléka
- 1/4 lžičky kyseliny citronové
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 šálku vody
- teploměr
- velký hrníček nebo hrnec
- velká miska
- síto
- potravinová fólie
- mikrovlnná trouba (volitelná)
Domácí mozzarella bez syřidla – postup
- Nalijte 1 litr plnotučného mléka do hrnce a přiveďte ho k mírnému varu. Mějte na paměti, že plnotučné mléko funguje nejlépe pro domácí mozzarella recept.
- Jakmile se mléko zahřeje na 32-35 °C, přidejte 1/4 lžičky kyseliny citronové. Důležité je, abyste mléko nepřehřáli, jinak se vám sýr nepovede.
- V malé misce smíchejte 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky jedlé sody s 1/4 šálku vody. Tuto směs přidejte do ohřátého mléka a promíchejte ji.
- Pokračujte v ohřevu mléka na mírném ohni, stále míchejte. Mějte na paměti, že mléko by se nemělo vařit, ale pouze zahřívat. Pokud se objeví první bubliny, odstraňte hrníček z tepla.
- Nakrájejte mozzarellu na malé kostky nebo plátky a přesuňte ji do velké mísy.
- Postupně přidejte horké mléko do mísy s mozzarellou. Použijte síto, abyste oddělili sýr od tekutiny.
- Přesuňte síto se sýrem zpět nad hrníček, a přelijte tekutinu zpět do hrníčku. Sýr v sítku zůstane.
- Poté začněte rukama míchat a formovat sýr do požadovaného tvaru. Můžete přidat více horkého mléka, pokud je sýr příliš tvrdý.
- Pokud je sýr příliš měkký, můžete ho nechat stát při pokojové teplotě, dokud neztuhne. Pokud je příliš tvrdý, můžete ho na chvíli dát do mikrovlnné trouby, aby se zjemnil.
- Až bude sýr dostatečně ztuhnutý, zabalte ho do potravinové fólie a dejte ho do lednice. Nechte ho odpočívat alespoň hodinu, aby získal lepší konzistenci.
Jednoduché recepty s mozzarellou
Mozzarella, s její krémovou texturou a jemnou sladkostí, je jednou z těch ingrediencí, které mohou obohatit mnoho jídel. Od salátů po pizzu, mozzarella je vždy vítaným přírůstkem.
Mezi oblíbené jednoduché recepty s mozzarellou, které si můžete vychutnat v pohodlí vašeho domova, patří:
- caprese rajčatový salát s mozzarellou
- domácí pizza s mozzarellou
- pečené kuře plněné mozzarellou a rajčaty
- slaný koláč s mozzarellou
- bruschetty s mozzarellou a rajčaty
Recepty z mozzarelly – caprese salát
Tento jednoduchý a osvěžující recept z mozzarelly je vynikající volbou na léto. Misku s tímto salátem můžete ozdobit několika celými bazalkovými listy, což dodá jídlu ještě více atraktivity. Tento tradiční italský recept je oblíbený po celém světě pro svou jednoduchost a vynikající chuť.
Ingredience na caprese salát
- 4 středně velká rajčata
- 200 g mozzarelly
- čerstvé bazalkové listy
- extra panenský olivový olej
- balzamikový ocet
- sůl a pepř podle chuti
Postup na caprese salát
- Rajčata omyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte na kolečka.
- Mozzarelu také nakrájejte na kolečka.
- Na podávání vhodný talíř nebo servírovací mísu vyložte rajčaty a mozzarelu střídavě, vytvářejte nádherný vzor.
- Mezi vrstvami rajčat a mozzarelly vsuňte listy bazalky. Jejich čerstvá vůně dodá salátu skvělou chuť.
- Zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem. Množství oleje a octa záleží na vaši chuti, ale obvykle se používá přibližně 2 lžíce olivového oleje a 1 lžíce balzamikového octa.
- Posolte a opepřete podle vlastní preference.
- Salát podávejte okamžitě, dokud jsou rajčata a mozzarella stále čerstvé.
Mozzarella recepty – kuřecí saltimbocca s mozzarellou
Tento recept nakuřecí saltimboccu s mozzarellou je výborným příkladem spojení italského a tradičního jídla s použitím mozzarelly a patří mezi zajímavé a méně známé mozzarella recepty.
Kuřecí saltimbocca s mozzarellou – ingredience
- 4 kuřecí prsa
- 4 plátky mozzarelly
- 8 plátků pršutu
- 12 listů šalvěje
- 1/2 šálku bílého vína
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce hladké mouky pro obalení kuřecího masa
Kuřecí saltimbocca s mozzarellou – postup
- Kuřecí prsa lehce poklepejte mezi dvěma kusy plastové fólie, aby se stala tenčími. Posolte a opepřete.
- Na každé kuřecí prso položte plátek mozzarelly a 3 listy šalvěje. Zakryjte pršutem a připevněte špejlí nebo párátkem.
- Masa obalte v hladké mouce, abyste zajistili, že se pršut a šalvěj dobře přilnou k masu.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo při střední teplotě. Jakmile je pánvička dostatečně horká, položte kuřecí prsa s připevněným pršutem a šalvějí dolů.
- Smažte kuřecí maso asi 3-4 minuty na každé straně, dokud pršut neztuhne a maso je upečené.
- Přidejte bílé víno do pánve a nechte vařit asi 5 minut, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne.
- Podávejte teplé, polévejte kuřecí prsa omáčkou a podávejte s přílohou dle vašeho výběru, například s rýží nebo brambory.
Buvolí mozzarella
Jedním z nejoblíbenějších italských sýrů je mozzarella. Tento sýr je známý pro svou měkkou, krémovou texturu a bohatou chutí, která se výrazně liší od sýrů vyráběných z kravského mléka. Nicméně existuje ještě vznešenější varianta mozzarelly – buvolí mozzarella.
Tato delikatesa má svůj původ v tradiční italské výrobě sýra, ale zahrnuje výhradně mléko vodního buvola, což jí dodává jedinečnou chuť a kvalitu.
Hlavním rozdílem mezi tradiční mozzarellou a buvolí mozzarellou je samozřejmě použité mléko. Buvolí mozzarella se vyrábí výhradně z mléka vodního buvola, což je druh skotu. Mléko buvolů má nižší obsah tuku než kravské mléko, ale je bohatší na bílkoviny a minerální látky.
Výroba začíná tím, že se mléko buvolů ohřeje a přidá se syřidlo, což způsobí srážení mléka. Následně se tvaruje do charakteristických koulí nebo tvarů a namáčí se do slaného nálevu. Poté následuje stádium během něhož jsou koule mozzarelly ručně tvarovány do konečného tvaru.
Strouhaná mozzarella
Jedním z oblíbených způsobů, jak využít mozzarellu, je právě její strouhaná varianta.
Použití strouhané mozzarelly:
- Pizza: Strouhaná mozzarella je nezbytnou ingrediencí pro pizzu. Roztavená mozzarella dodá pizze vynikající krémovost a lepivost.
- Těstoviny: Můžete ji nasypat na vaše oblíbené těstoviny nebo si z ní připravit sýrovou omáčku na těstoviny.
- Saláty: Strouhaná mozzarella se hodí na saláty, jako je Caprese, nebo jakoukoli zeleninovou směs.
- Zeleninové a masové pokrmy: Můžete ji použít jako finální vrstvu pro zapečené zeleninové pokrmy, zapečené těstoviny, nebo pro obalené kuřecí nebo rybí filety.
Domácí mozzarella je nejen lahodným přídavkem do mnoha jídel, ale také zábavným a uspokojivým zážitkem pro všechny milovníky sýrů.
Přestože výroba mozzarelly může na první pohled vypadat složitě, s trochou cviku a trpělivosti můžete snadno dosáhnout profesionálních výsledků přímo z pohodlí vaší kuchyně. Od kvalitního mléka až po správné způsoby tvarování, získáte sýr, který si můžete upravit podle svých preferencí.