Určitě znáte známý recept na chleba ve vajíčku, pamatujete si, jak Vám ho dělala maminka na večeři? Chléb obalený ve vajíčku a opečený na pánvi je prostě nestárnoucí klasika.
Jak vylepšit chleba ve vajíčku?
Smažený chléb ve vajíčku je skvělá rychlá snídaně i večeře. Pro ozvláštnění tohoto receptu můžete do rozšlehaného vejce přidat, sýr, šunku nebo nějakou jinou uzeninu.
Pokud se vyhýbáte smažení na oleji můžete použít zdravější verzi – přepuštěné máslo, nebo můžete obalené chleby zapéct v troubě bez zbytečného tuku
S čím servírovat chléb obalený ve vajíčku?
Obalený chleba recept ve vajíčku se nejčastěji servíruje potřený domácím kečupem nebo hořčicí. Navrch pokládejte na plátky nakrájenou cibuli a svou oblíbenou zeleninu – rajče, paprika, nakládané okurky atd., fantazii a chutím se meze nekladou.
Máte doma akorát zralé avokádo? Udělejte si k chlebu ve vajíčku avokádovou pomazánku.
TIP: Pokud opravdu milujete vajíčka, můžete vyzkoušet recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, míchaná vajíčka se slaninou nebo si připravte francouzský toast s vejcem.
Chleba ve vajíčku recept
Připravte si chleba ve vajíčku dle tohoto tradičního receptu, který jistě používala i Vaše maminka či babička.
TIP: Víte, jak připravit vejce v mikrovlnce?
Ingredience na chleba ve vajíčku
- 4 plátky chleba rozkrojené na polovinu (nejlépe bílý toustový)
- 4 vejce
- 1 lžíce mléka
- olej nebo máslo (na smažení chleba)
Postup na chleba ve vajíčku
- Rozšlehejte vejce a mléko.
- Dejte do mísy, přidejte chléb a namočte.
- Na pánvi rozehřejte tuk.
- Smažte nasáklý chléb, dokud není z každé strany zlatavě hnědý.
Chlebové smaženky jako od maminky – recept
Připravte si výtečné smaženky jako rychlou snídani nebo svačinu. Smaženku obložte cibulí, rajčetem a nakládanou okurkou. Pokud naopak máte místo cibule radši česnek vyzkoušejte česnekovou pomazánku s kečupem.
TIP: Vyzkoušejte také omeletu z bílků.
Ingredience na chlebové smaženky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce kečupu
- Špetka soli
- 2 vejce
- 1 lžička strouhanky
- 1 lžička vody
- 1 cibule
- 2 rajčata
- Kyselá okurka
- Chléb
Postup na chlebové smaženky
- Chleba lehce osmažte na pánvi a poté potřete česnekem a odložte na talíř.
- Chléb můžete také potřít hořčicí nebo kečupem.
- Vejce rozklepneme, přidáme špetku soli, lžičku vody a lžičku strouhanky, dobře rozkvedlejte a vylijte na rozpálenou pánev.
- Smaženky osmažte z obou stran. Smaženky přeložte na polovinu a položte na krajíc chleba.
- Ozdobte plátky cibulí, rajčat a kolečky okurky. Ihned podávejte.
Obalovaný chleba ve vajíčku – recept
Obalovaný chleba je skvělá volba pro rychlou snídaní. Podávejte ho se snídaní, párky, slaninou a rajčaty. Může se však jíst i na sladko se sirupem nebo marmeládou.
TIP: Použít můžete také domácí chléb.
Ingredience na obalovaný chleba ve vajíčku
- 4 plátky chleba rozkrojené na polovinu
- 4 vejce
- 1 lžíce mléka
- 30 g másla
Postup na obalovaný chleba ve vajíčku
- Rozšlehejte vejce a mléko.
- Vložíme do mísy, přidáme chléb a namočíme.
- Na pánvi rozehřejeme máslo.
- Nasáklý chléb smažíme, dokud není z každé strany zlatavě hnědý.
Pečený chléb s vajíčkem – recept
Vejce v chlebu je vynikající snídaně! Vejce s tekutým žloutkem připravené uprostřed toastu a s vidličkou v ruce je skvělý způsob, jak si vejce vychutnat trochu jinak. Podávejte s čerstvou zeleninou nebo avokádovým salátem.
Ingredience na pečený chléb s vajíčkem
- 1 a ½ lžičky slaninového tuku
- 1 krajíc chleba
- 1 vejce
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup na pečený chléb s vajíčkem
- Na nepřilnavé pánvi na mírném ohni rozpusťte slaninový tuk.
- Do středu krajíce chleba vyřízněte 2 cm otvor, vložte ho do rozpálené pánve a opékejte, dokud se lehce neopeče, asi 2 minuty.
- Obraťte chléb a do otvoru rozklepněte vejce, osolte a opepřete.
- Pokračujte ve vaření, dokud není vejce uvařené a z větší části pevné a znovu ho otočte a vařte ještě 1 minutu. Ihned podávejte.
Obalovaný chleba ve vajíčku v troubě – recept
Chcete si připravit tradiční chléb ve vajíčku, avšak nemáte rádi velké množství oleje, který chléb nasákne? Vyzkoušejte tento snadný a osvědčený recept na obalovaný chléb ve vajíčku v troubě.
Ingredience na obalovaný chleba ve vajíčku v troubě
- Krajíčky chleba
- Vejce
- Šunka nebo jiná uzenina
- Sýry
- Máslo
- Petrželka nebo pažitka
- Jarní cibulka
- Sůl
- Pepř
Postup na obalovaný chleba ve vajíčku v troubě
- Připravte si vhodný hluboký plech nebo pekáč, který vymažte máslem. Krajíce chleba položte do pekáče natěsno k sobě.
- Vejce rozšlehejte s polovinou nastrouhané sýra, najemno nakrájenou uzeninou a jarní cibulkou.
- Směs rovnoměrně rovnoměrně rozlijte na chleba a nepřikryté pekáč dáme do vyhřáté trouby na 220 °C. Pečte do zlatova a před koncem posypte zbylým sýrem.
- Upečený a ještě horký chleba nakrájejte na porce a doplňte čerstvou zeleninou nebo nakládanými okurkami.
Obalovaný chléb ve vajíčku – recept
Nejjednodušší z receptů na požitkářské snídaně. Chléb ve vajíčku můžete podávat samotný, s ovocným kompotem nebo jako součást tradiční snídaně.
Ingredience na obalovaný chléb ve vajíčku
- 2 středně velká vejce
- 1 lžíce mléka
- 2 krajíce bílého nebo hnědého chleba
- 1 lžíce másla
Postup na obalovaný chléb ve vajíčku
- Vejce lehce rozšlehejte v mělké míse spolu s mlékem. Dochuťte solí a černým pepřem.
- Každý krajíc chleba namočte do vaječné směsi a ujistěte se, že nasákl veškerou tekutinou.
- Rozpalte pánev na středním plamenu a přidejte máslo.
- Máslo roztočte po pánvi, a když začne pěnit, přidejte chléb a smažte z každé strany 1 minutu nebo dozlatova.
- Přendejte na talíř a podávejte s křupavou slaninou nebo ovocným kompotem.
Chlebové smaženky – recept
Na tento recept potřebujete pouze 5 ingrediencí, které už pravděpodobně máte po ruce ve spíži a lednici.
Ingredience na chlebové smaženky
- 4 plátky silného chleba
- 2 velká vejce
- 1 šálek mléka
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce nesoleného másla nebo neutrálního oleje
Postup na chlebové smaženky
- V jedné malé misce vyšlehejte vejce, dokud se nespojí. V samostatné malé misce vyšlehejte mléko a cukr.
- Rozehřejte středně velkou pánev na střední teplotu a přidejte 1 lžíci másla nebo oleje.
- Každý plátek chleba ponořte do mléka.
- Poté do rozšlehaného vejce a vložte je do rozpálené pánve.
- Každou stranu smažte 2-3 minuty dozlatova a dokřupava.
Chleba ve vajíčku se šunkou a sýrem – recept
Chleba ve vajíčku je známým rychlým pokrmem, který zná spousta lidí a připravuje jej jako rychlou snídani nebo večeři. Ozvláštněte tento běžný recept a posuňte o level výše díky jemné šunce a křupavému sýru.
Ingredience na chleba ve vajíčku se šunkou a sýrem
- 100 gramů tvrdého sýra (například eidam)
- Sůl
- Pepř
- Olej na smažení
- Hořčici
Postup na chleba ve vajíčku se šunkou a sýrem
- Šunku a sýr nakrájejte na kostičky.
- Vejce si v míse rozšlehejte vidličkou, osolte, opepřete a vmíchejte nakrájenou šunku se sýrem.
- Do vajec prolisujte česnek, všechno promíchejte a chléb obalte z obou stran.
- Obalený chleba následně opečte na pánvi na oleji z obou stran dozlatova. Hotové chleby ve vajíčku necháte po smažení okapat na kuchyňské utěrce.
- Hotové chleby podávejte s hořčicí a zeleninou.
Chléb ve vajíčku se slaninou – recept
Opečený chleba obalený ve vejci a podáván s křupavou slaninou. Výtečná volba pro milovníky slaných snídaní.
Ingredience na chléb ve vajíčku se slaninou
- 8 plátku slaniny
- Pesto ze sušených rajčat
- 8 plátku chleba (může bít i toustový)
- 200 gramů čedaru
- 6 vajec
- 60 ml mléka
- 60 gramů másla
- Sůl
- Pepř
Postup na chléb ve vajíčku se slaninou
- Plátky slaniny opečte nasucho na rozpálené pánvi tak, aby byla dokonale křupavá.
- Čtyři plátky chleba mezitím namažete pestem ze sušených rajčat.
- Každý plátek chleba posypte nahrubo nastrouhaným čedarem a poté položte dva plátky slaniny.
- Chleba přiklopte zbývajícími krajíci a zmáčkněte.
- V míse rozšleháte vejce s mlékem. Poté směs osolte a opepřete.
- V připravené směsi obalíte všechny sendviče a následně je všechny opečte z obou stran na másla až dozlatova
- Hotové sendviče servírujte s rukolou či polníčkem a plátky rajčat.
Smaženky sýrové – recept
Připravte si zlatavé sýrové smaženky, které se podávají na chlebu s hořčicí a plátky cibule. Prostě dokonalá vzpomínka na Vaše dětství.
Ingredience na smaženky sýrové
- 1 vejce
- 200 g eidamu
- 100 ml mléka
- 125 g strouhanky
- Kmín
- Česnek
- Sůl
- Olej na smažení
- Hořčice
- Cibule
- Paprika čerstvá
Postup na smaženky sýrové
- Mléko smíchejte s vejcem a najemno strouhaným sýrem.
- Směs okořeňte a přisypte strouhanku, zamíchejte.
- Z těsta vytvořte menší placičky, které budou zhruba velké jako používaný krajíc chleba. Placky poté osmažte pěkně dozlatova s křupavými okraji.
- Placka naservírujte na pečivo, posypte cibulí a přidejte papriku či rajče – představivosti se meze nekladou.