Vietnamská kuchyně se pyšní klasikou Bun Bo Nam Bo, která by neměla chybět na talíři žádného příznivce asijského stravování.
Ingredience
- 300 g rýžových nudlí vermicelli
- 1 okurka nakrájená na tenké plátky
- 1 balíček máty
- 1 balíček čerstvého koriandru
- 1 balíček koriandru
- 1 balíček bazalky
- 1 balíček listů perily/šišo
- 1 salát
Marináda na hovězí maso:
- 0,5 kila hovězí svíčkové
- 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky cukru
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 4 stonky citronové trávy
Na omáčku nuoc cham:
- 3 polévkové lžíce rybí omáčky
- 1 limetka
- 6 polévkových lžic teplé vody
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1-2 thajské chilli papričky, nakrájené na plátky
Nakládaná zelenina:
- 1 mrkev
- 1 papája
- 1 šálek bílého octa
- 1/2 šálku cukru
- 1 šálek teplé vody
- sůl
- 4 polévkové lžíce arašídů
- fazolové lusky
- smažená šalotka
Postup
HOVĚZÍ MASO:
Hovězí maso nakrájejte napříč na tenké plátky. Naložte je do marinády a nechte 30 minut odležet. Smažte na slunečnicovém nebo řepkovém oleji na sporáku na vysoké teplotě, dokud maso nezčervená. Jakmile maso přestane být červené, vypněte sporák.
OMÁČKA NUOC CHAM:
Rozpusťte cukr v teplé vodě. Přidejte rybí omáčku a limetkovou šťávu. Přidejte česnek a chilli.
NAKLÁDANÁ ZELENINA:
Nakrájenou mrkev a papáju posypte několika špetkami soli. Nechte je půl hodiny odležet. Budou produkovat trochu vody. Vymačkejte je, dokud nebudou suché. (Pokud používáte mraženou papáju, nemusíte ji posypávat solí. Stačí vymačkat vodu).
Rozpusťte cukr v teplé vodě. Poté přilijte bílý ocet. Začněte s jedním šálkem. V případě potřeby dolijte postupně zbytek. K uložení nálevu použijte skleněnou nádobu. Solný nálev by měl pokrýt celou mrkev a papáju. Pevně je přikryjte.
CELKOVÝ OBSAH:
Salát rozložíme na velkou mísu. Pak rýžové vermicelli. Přihoďte na plátky nakrájenou okurku a mátu. Pak přidejte hovězí maso, nakládanou mrkev a papáju. Použijte 2-4 lžíce omáčky. Navrch přidejte drcené arašídy. Vše smíchejte dohromady a podávejte.