Připravte si snadno doma vynikající salát z bulguru, kopru a červené papriky.
Tento salát z bulguru ve stylu Blízkého východu s čerstvými bylinkami, nakrájenou zeleninou a cizrnou je jako velký tabbouleh. Stačí se jen naučit, jak uvařit bulgur, a můžete se pustit do práce.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Náročnost: snadné
- Porce: 4 až 6 jako příloha (2 až 3 jako hlavní chod)
Ingredience
- 1 šálek bulguru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/3 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy ze 2 citronů
- 1 velký stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
- 1 malá anglická (nebo skleníková) okurka, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 1/2 šálku jemně nasekaného čerstvého kopru
- 1/3 šálku jemně nasekané čerstvé petrželky
- 1 plechovka cizrny, scezená a propláchnutá
Postup
- Přiveďte konvici s vodou k varu. Bulgur vložte do velké mísy s 1/2 lžičky soli a 1-1/4 šálku vroucí vody. Mísu pevně přikryjte saranovou fólií a nechte ji 15-30 minut odstát, nebo dokud se všechna voda nevstřebá. Nechte zchladnout a pak vidličkou načechrejte.
- Mezitím vložte syrovou cibuli do malé misky a zalijte ji studenou vodou, aby změkla na skus. Nechte deset minut odstát a poté slijte. (Pokud vám nevadí výrazná chuť syrové cibule, můžete tento krok vynechat.)
- Ve velké míse vyšlehejte olej, citronovou šťávu, česnek, kmín, cukr, pepř a zbývající 1 lžičku soli. Přidejte vychladlý bulgur, cibuli, papriku, okurku, kopr, petržel a cizrnu. Dobře promíchejte, pak ochutnejte a případně upravte koření.
- Chlaďte až do doby, kdy je připraven k podávání, nebo až dva dny. Podávejte studené nebo při pokojové teplotě.