Banánové palačinky, které potěší každého. Nápaditá obměna obyčejných palačinek. Recept na banánové palačinky můžete různě obměňovat – v tomto článku najdete spoustu postupů přípravy výtečných banánových palačinek.
Banánové palačinky můžete samozřejmě přizpůsobit chuti i nárokům strávníků. Připravit si můžete fit banánové lívance, banánové palačinky bez mouky a plno dalších chutných variací, včetně palačinek z ovesných vloček.
Palačinky s banány – recept
Připravte si díky tomuto postupu vynikající a lahodné palačinky s banány. Klasické mléko můžete nahradit ovesným mlékem. Palačinky podávejte se sirupem, jogurtem, nebo třeba domácím arašídovým máslem.
Ingredience na palačinky s banány
- 1 hrnek mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky soli
- ¾ šálku zralého banánu rozmačkaného na kaši
- 1 velké vejce
- ¾ šálku mléka
- Plátky banánu na podávání
- Mandlový sirup na podávání
Postup na palačinky s banány
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. V jiné větší míse vyšlehejte banán a vejce, dokud se nespojí. Mléko šlehejte, dokud se nespojí, a poté zašlehejte suché přísady. Těsto bude mírně hrudkovité.
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středním ohni. Postříkejte ji nepřilnavým sprejem na vaření.
- Pomocí ⅓ šálku odměrky nalijte na pánev 3-4 kolečka těsta.
- Vařte, dokud nejsou palačinky na povrchu nafouklé a zespodu zlatavě hnědé, 2-3 minuty, poté je otočte a vařte na druhé straně, dokud nevystoupí a nejsou propečené, další 1-2 minuty. Připravte 8 palačinek.
- Podávejte s plátky banánu a javorovým sirupem.
Banánové palačinky recept
Banánové palačinky mají nezaměnitelnou přirozeně sladkou chuť banánů. Jak si je připravit?
Ingredience na palačinky z banánu
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 1 rozšlehané vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 zralé banány, rozmačkané
Postup – banánové palačinky recept
- Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V samostatné míse smíchejte vejce, mléko, rostlinný olej a banány.
- Vmíchejte moučnou směs do banánové směsi, těsto bude mírně hrudkovité.
- Nahřejte olejem lehce potřenou pánvičku na středně vysokou teplotu. Na pánev nalijte těsto, na každou palačinku použijte přibližně 1/4 hrnku.
- Smažte, dokud nejsou palačinky z obou stran zlatavě hnědé a podávejte horké.
Banánové palačinky – recept
Připravte si díky tomuto postupu lahodné banánové palačinky, které můžete servírovat třeba s burákovým máslem k víkendové snídani.
Ingredience na banánové palačinky
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 malý přezrálý banán, oloupaný (čím hnědší, tím lepší)
- 2 velká vejce
- 1 šálek plus 2 lžíce nízkotučného mléka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné
Banánové palačinky – postup
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V malé misce rozmačkejte banán vidličkou, dokud nebude téměř hladký.
- Rozšlehejte vejce, poté přidejte mléko a vanilku a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Do moučné směsi vlijte banánovou směs a rozpuštěné máslo. Těsto opatrně přeložte gumovou stěrkou, dokud se nespojí, nepřehazujte. Těsto bude husté a hrudkovité.
- Nepřilnavou pánev nastavte na střední teplotu, dokud se nerozpálí.
- Na pánev dejte polštářek másla a jednu lžíci rostlinného oleje a otáčejte jimi. Na pánvičku nakapejte těsto po ¼ hrnku a lívance rozdělte asi 2 cm od sebe. Vařte, dokud se na každé palačince nevytvoří několik otvorů a spodní strana není zlatohnědá, asi 2 minuty.
- Palačinky obraťte a smažte, dokud není spodní strana zlatavě hnědá a vrchní strana nafouklá, další 1 až 2 minuty. Pomocí špachtle přeneste palačinky na servírovací talíř.
- Utřete pánvičku papírovými utěrkami, přidejte více másla a oleje a opakujte se zbývajícím těstem. Ještě horké palačinky podávejte s javorovým sirupem, nakrájenými banány a případně s moučkovým cukrem.
Banánové lívance bez mouky – recept
Připravit si můžete také vynikající zdravé banánové lívance bez mouky a servírovat je k snídani spolu s croissanty.
Banánové lívance bez mouky ingredience
- 1 banán, rozmačkaný
- 2 vejce
- Olej
Banánové lívance bez mouky postup
- Banán rozmačkejte v malé misce.
- Přidejte dvě vejce a dobře je prošlehejte.
- Na pánev dejte kapku oleje a zahřejte ji.
- Na rozpálenou pánev nebo pánev nalévejte po lžících těsto, abyste vytvořili kulaté lívance. Obraťte je, jakmile se vám první strana bude zdát hotová. Poznáte to podle toho, že na horní straně již nejsou tekuté.
- Tyto báječné banánové lívance můžete podávat s javorovým sirupem, ovocem, nutellou nebo čímkoli jiným, po čem vaše srdce zatouží.
Banánové placičky – recept
Banánové placičky jsou podobné banánovým lívancům. Podávat je můžete samotné nebo třeba také s marmeládou či nutellou.
Banánové placičky ingredience
- 6 zralých banánů
- 2 vejce, rozšlehaná
- 3/4 šálku mouky
- 3 lžíce rostlinného oleje
Banánové placičky postup
- Ve velké míse rozmačkejte banány a vmíchejte do nich vejce. Vmíchejte mouku. Na velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu.
- Do rozpáleného oleje vhazujte lžíce těsta (o průměru 2 až 3 cm). Snižte teplotu na střední. Když se začnou objevovat bubliny, otočte je a opečte i z druhé strany dozlatova.
- Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto, a upečené lívance uchovávejte v teplé troubě. Podávejte je s javorovým sirupem nebo medem.
Banánové palačinky bez mouky – recept
Připravit si můžete také banánové palačinky bez mouky. Zaručujeme vám, že vám budou chutnat úplně stejně, jako ty s moukou.
Banánové palačinky bez mouky ingredience
- 1 velmi zralý banán, rozmačkaný
- 2 rozšlehaná vejce
- 2 polévkové lžíce mletého lněného semínka (volitelně)
- ¼ lžičky čistého vanilkového extraktu (nepovinné)
- 2 lžíce kokosového oleje
Postup na banánové palačinky bez mouky
- V míse rozmixujte banán a vejce dohladka. Přidejte mleté lněné semínko a vanilkový extrakt; těsto dobře promíchejte.
- Na malé pánvi na středně nízkém ohni rozehřejte kokosový olej. Naberte těsto, asi 1/4 šálku na palačinku, na pánev a vařte, dokud nezačne střed bublat, asi 30 sekund.
- Palačinky obraťte a smažte, dokud spodek lehce nezhnědne, další 1 až 2 minuty.
Zdravé banánové palačinky – recept
Palačinky nemusí být nezdravé, a to i navzdory své lahodně sladké chuti. Přesvědčí vás o tom tento vynikající recept na zdravé banánové palačinky.
Zdravé banánové palačinky ingredience
- 2 zralé banány
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 lžička skořice
Zdravé banánové palačinky – postup
- Banány rozmačkejte ve velké míse dohladka. Vmíchejte vejce a vanilku, dokud se dobře nespojí, a poté vmíchejte ovesné vločky a skořici.
- Rozehřejte pánev na střední teplotu a přidejte naběračku* palačinkového těsta. Vyhlaďte, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Vařte asi 2-3 minuty, dokud se z horní části těsta nezačnou uvolňovat bubliny.
- Obraťte a vařte, dokud druhá strana nezezlátne, asi 1-2 minuty.
- Palačinky ozdobte oblíbenou polevou – použít můžete javorový sirup, jogurt, nebo třeba můžete palačinky posypat směsí oříšků či semínek.
Fit banánové lívance – recept
Banány patří mezi sportovci a milovníky fitness mezi oblíbené pochoutky. Využít je můžete také pro přípravu těchto vynikajících fit banánových lívanců. Navíc vám postačí jen pouhé čtyři ingredience.
Fit banánové lívance – ingredience
- 1 velký zralý banán
- 2 velká vejce nebo 4 bílky
- 1 odměrka oblíbeného proteinu
- 1 odměrka ovesných vloček
Fit banánové lívance – postup
- Nejprve postavte nepřilnavou pánev na střední teplotu a nechte ji rozehřát. Střední teplota je klíčová – pokud se z ní začne kouřit, je příliš horká.
- Poté přidejte banán a vejce do mixéru nebo kuchyňského robotu. Mixujte, dokud nevznikne hladká hmota.
- Do mixéru přidejte proteinový prášek a ovesné vločky a zpracujte do hladka. Ujistěte se, že je přidáte až po banánech a vejcích, aby se prášek neusazoval na dně mixéru.
- Čtvrtinu těsta nalijte na předehřátou pánev a vytvořte z něj placku. Pokud chcete, můžete palačinky udělat o něco silnější – stačí počkat 20 sekund od vlití těsta a nalít na ně ještě kapku těsta.
- Počkejte asi 30 sekund (nebo dokud není spodní část palačinky zlatavá), pak palačinku pomocí špachtle otočte a smažte dalších 30 sekund. Postup opakujte, dokud vám nezbude žádné těsto.
- Fit banánové palačinky můžete ozdobit dle fantazie ovocem, řeckým jogurtem, oblíbeným sirupem nebo dalšími oblíbenými ingrediencemi a polevami, které máte rádi.