Vychutnejte si tyto vegetariánské lasagne s vrstvami špenátu a pomalu pečené máslové dýně. Přidejte trochu šalvěje a křupavých zlatých piniových oříšků a získejte tak nezapomenutelnou večeři.
Ingredience
Základní ingredience:
- 1 středně velká máslová dýně, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostky o délce strany 2 cm
- 3 stroužky česneku, neloupaného
- hrst šalvějových listů
- 1 lžíce olivového oleje a trochu navíc
- 600 g čerstvého špenátu
- 12-15 plátů lasagní
- 125 g mozzarelly nakrájené na malé kousky
- 40 g piniových oříšků
Ingredience na omáčku:
- 70 g másla
- 70 g mouky
- 800 ml mléka
- 250 g mascarpone
- 50 g nastrouhaného parmezánu
- strouhaný muškátový oříšek
Příprava:
- Příprava: 25 minut
- Pečení: 1 hodina a 40 minut
- Počet porcí: 6
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni a neoloupaný česnek vyklopte do velké zapékací mísy nebo pekáče (můžete použít stejnou nádobu jako později na lasagne, abyste ušetřili mytí nádobí – naše nádoba měla rozměry 35 x 40 cm a hloubku 5 cm).
Natrhejte 4-5 šalvějových lístků, směs pokapejte olejem, okořeňte a promíchejte. Pečeme 40-50 minut, přičemž vše jednou nebo dvakrát promícháme, dokud kousky dýně nezměknou a nezkaramelizují. Poté vymačkejte česnek ze slupek a spolu s dýní rozmačkejte.
Mezitím, co se peče dýně, si připravte bílou omáčku. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a vmíchejte do něj mouku, abyste získali kaši. Do pánve přilijte trochu mléka a stálým mícháním zabraňte vzniku hrudek.
Mléko přidávejte po troškách, dokud kaše nezřídne na hladkou, krémovou omáčku a dokud není všechno mléko spotřebováno. Vařte ještě 1 minutu.
Vmíchejte mascarpone a polovinu parmazánu. Dobře dochuťte a nastrouhejte velké množství muškátového oříšku.
Špenát nasypte do cedníku a postupně přelévejte vroucí vodou, aby se uvařil. Poté ho nechte vychladnout a vymačkejte ho přes cedník, abyste odstranili vodu. Poté ho okořeňte a nahrubo nasekejte.
Polovinu rozmačkaných dýní s česnekem vyjměte z pekáče a dejte stranou na talíř. Zbylou dýni rozprostřete na dno plechu nebo misky, ve které budete lasagne podávat. Přilijte asi čtvrtinu omáčky a na ni položte jednu vrstvu plátků lasagní.
Na těstovinách vytvořte rovnoměrnou vrstvu špenátu a navrch dejte další čtvrtinu omáčky, další těstoviny, dýně, omáčku, těstoviny a nakonec zbývající bílou omáčku. Navrch nasypte zbylý parmazán, mozzarellu a piniové oříšky. Pokud je trouba vypnutá, zahřejte ji na 200 °C s pečte lasagne 30 minut.
Potřete 5 nebo 6 lístků šalvěje trochou oleje, položte je na lasagne a vraťte do trouby na dalších 15-20 minut, dokud nezezlátnou a nezačnou bublat. Před podáváním nechte 5 minut vychladnout.