• příprava: 45 min
  • doba vaření : 20 min
  • náročnost: snadné

Ingredience

  • 1 kg flank nebo skirt steaků, zbavených přebytečného tuku
  • 1 Mojo (recept následuje)
  • Olivový olej na potření grilu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 16 kukuřičných tortill
  • Natrhaný římský nebo ledový salát na podávání
  • Nasekaná bílá cibule, na podávání
  • Strouhaný sýr na podávání
  • 1/2 šálku Pico de Gallo (recept následuje)
  • 2 limetky, nakrájené na klínky pro podávání

Ingredience pro Mojo

  • 4 stroužky česneku, drcené
  • 1 celé jalapeňo, drcené
  • 1 velká hrst čerstvých koriandrových listů, jemně nasekaných
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 limetky, odšťavněné
  • 1 pomeranč, odšťavněný
  • 2 lžíce bílého octa
  • 1/2 šálku olivového oleje

Ingredience pro Pico De Gallo

  • 4 rajčata zralá jako víno, nakrájená na kousky
  • 1/2 střední červené cibule, nakrájené
  • 2 zelené cibule, bílá a zelená část, nakrájené na plátky
  • 1 chilli paprička Serrano, mletá
  • 1 hrst čerstvých koriandrových listů, nasekaných
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 1 limetka, odšťavněná
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli

Postup

  • Položte flank steak do velké zapékací mísy a zalijte ho mojo. Pevně ho zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu nebo až na 8 hodin do chladničky, aby se chutě mohly do masa vsáknout. Steak však nemarinujte déle než 8 hodin, jinak se vlákna příliš rozpadnou a maso bude kašovité.
  • Předehřejte venkovní gril nebo žebrovanou grilovací pánev na středně silném plameni. Rošt potřete trochou oleje, aby se maso nepřichytilo. Vytáhněte steak z mojo marinády a steak z obou stran osolte a opepřete. Steak grilujte (nebo opékejte) 7 až 10 minut z každé strany, jednou jej otočte, dokud nebude středně propečený. Steak vyjměte na prkénko a nechte ho 5 minut odpočívat, aby se šťáva usadila. Steak nakrájejte na tenké plátky po úhlopříčce.
  • Tortilly zahřívejte 30 sekund z každé strany na suché pánvi nebo na grilu, dokud nejsou opečené a ohebné.
  • Tacos připravíte tak, že na sebe naskládáte 2 teplé tortilly, doprostřed položíte asi 100 g hovězího masa a posypete je salátem, cibulí a sýrem. Na každé taco dejte lžíci salsy Pico de Gallo a ozdobte plátky limetky. Postup opakujte se zbývajícími tortillami.

Mojo – postup

  • V hmoždíři nebo misce rozmačkejte česnek, jalapeňo, koriandr, sůl a pepř na pastu.
  • Pastu vložte do skleněné nádoby nebo plastové nádoby.
  • Přidejte limetkovou šťávu, pomerančovou šťávu, ocet a olej.
  • Pořádně protřepejte, aby se vše spojilo.
  • Použijte jako marinádu na kuřecí nebo hovězí maso nebo jako stolní koření.

Pico De Gallo – postup

  • V míse smíchejte všechny ingredience dohromady. Důkladně promíchejte.
  • Nechte 15 minut odstát, aby se chutě spojily.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang