Pečená brokolice s parmazánem – recept

Bezmasá jídlaHlavní jídlaMinutkySýryZeleninová jídla

Brokolice orestovaná na olivovém oleji, citronové šťávě a soli, podávaná s parmazánem a spoustou černého pepře.

Křehké růžičky, promíchané s olivovým olejem, citronovou šťávou a solí, opečené na vysokém ohni, dokud okraje pěkně nezhnědnou (do křupava), a pak bohatě posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem.

Citrón a sýr můžete dokonce vynechat. Brokolice je skvělá i samotná, opečená na olivovém oleji a osolená. Nevynechávejte však černý pepř. Brokolice pepř miluje!

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 25 minut

Servírování 3 až 4 porce.

Ingredience

  • 700 g brokolice nakrájené na stejně velké růžičky
  • 3-4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Šťáva z poloviny citronu
  • sůl
  • 2-3 stroužky česneku, mleté
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu

Uvedené množství je pouze orientační. Podle chuti přidejte více nebo méně olivového oleje, citronové šťávy, soli, pepře nebo sýra.

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 °C.
  • Ve velké míse promíchejte růžičky brokolice a prolisovaný česnek s olivovým olejem a citronovou šťávou, až se lehce obalí. Brokolici posypeme solí a promícháme.
  • Na plech potřený olivovým olejem nebo vyložený pečícím papírem či alobalem naaranžujte růžičky brokolice v jedné vrstvě.
  • Pečte při 220 °C brokolici 16-20 minut, dokud není uvařená (zkontrolujte vidličkou, měla by být měkká) a lehce zhnědlá.
  • Vložte opečenou brokolici zpět do mísy a promíchejte ji se spoustou čerstvě mletého černého pepře a strouhaným parmezánem.
  • Ihned podávejte.

Výživové hodnoty na jednu porci

  • 210 kalorií
  • 16 g tuku
  • 14 g sacharidů
  • 6 g bílkovin
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang