Čerstvá rajčata zapečeným italským těstovinám dodávají příjemný nádech, který ve většině jiných masových, těstovinových a rajčatových nákypů chybí.
Příprava
- Příprava: 40 min
- Pečení: 25 minut
- Celkem: 65 minut
Suroviny vystačí na přípravu 8 porcí.
Ingredience
- 800 g – 1 kg mletého hovězího masa
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 sklenice omáčky na špagety
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1 plechovka žampionů, odkapaná
- 1 lžička italského koření
- 3 hrnky nevařených středně velkých těstovinových mušlí
- 3 švestková rajčata nakrájená na plátky
- 3/4 hrnku rozdrobeného sýra provolone
- 3/4 hrnku strouhaného polotučného sýra mozzarella
Postup
Ve velké pánvi vařte hovězí maso a cibuli na středním ohni, dokud nezrůžoví. Přidejte česnek; vařte ještě 1 minutu. Nechte okapat. Vmíchejte omáčku na špagety, nakrájená rajčata, houby a italské koření. Přiveďte k varu. Snižte teplotu; vařte odkryté 20 minut.
Mezitím předehřejte troubu na 350 °C. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu; slijte je. Přidejte je k hovězí směsi a jemně vmíchejte nakrájená švestková rajčata.
Přeneste do nevymazané zapékací mísy o rozměrech 30 x 20 centimetrů. Posypte sýry. Pečte 25-30 minut nebo dokud sýr nevybublá a není prohřátý.
TIPY NA PEČENÍ TĚSTOVIN
Mám těstoviny při pečení přikrýt?
Omáčka a rajčata v tomto italském receptu zajišťují dostatek vlhkosti, abyste je mohli péct odkryté. Některé recepty na zapékání těstovin mohou vyžadovat zakrytí, aby se zachovala dostatečná vlhkost a zabránilo se vysušení. Vždy je lepší dodržovat postup uvedený v receptu.
Mohu tento recept připravit a zmrazit?
Ano, nepečené těstoviny se velmi dobře mrazí! Stačí je pevně přikrýt plastovou fólií a zabalit. Až budete připraveni k pečení, vyjměte je z mrazničky 24 hodin předem a vložte do chladničky. Před pečením těstoviny uveďte do pokojové teploty a odstraňte fólii. Dodržujte tyto tipy pro zmrazení, abyste měli jistotu, že těstoviny upečete čerstvé!
Výživové údaje 1-1/2 šálku
- 489 kalorií
- 20 g tuku (8 g nasycených tuků)
- 80 mg cholesterolu
- 702 mg sodíku
- 45 g sacharidů (10 g cukrů, 5 g vlákniny)
- 32 g bílkovin