Tento krémový dezert dodá každému jídelnímu stolu chuť New Yorku. Náš recept na pečený cheesecake v americkém stylu je snadným rodinným dezertem.
Cheesecake může možná někoho svým názvem mást. Navzdory svému jménu neobsahuje klasický sýr, ale tvaroh nebo speciální sýr typu Philadelphia. Připravit si můžete také nepečený cheesecake s mascarpone.
Ingredience
Na sušenkový základ:
- 85 g másla + máslo na vymazání formy
- 140 g rozdrobených sušenek (pokud máte rádi silnější základ, přidejte 2 sušenky navíc)
- 1 polévková lžíce krupicového cukru
Na tvarohovou náplň
- 900 g sýra Philadelphia nebo jiného plnotučného měkkého sýra
- 250 g krupicového cukru
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu (asi 2 lžičky)
- 1 a ½ lžičky citronové šťávy
- 3 velká vejce a 1 žloutek
- 284 ml krabice zakysané smetany
Na polevu z kysané smetany:
- 142 ml zakysané smetany
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- 2 lžičky citronové šťávy
Postup přípravy pečeného cheesecaku
Krok 1: Troubu předehřejte na 180 °C, 160 °C s ventilátorem nebo plyn na 4.
Krok 2: Vyložte dno 23cm dortové formy tak, že na dno formy položíte čtvercový kus pečícího papíru a poté přichytíte boční stranu tak, aby byl papír zachycený a přebytečná část vyčnívala ze dna.
Krok 3: Na krustu rozpusťte 85 g másla na středně velké pánvi. Vmíchejte 140 g nadrobených sušenek a 1 lžíci zlatého krupicového nebo krystalového cukru, aby byla směs rovnoměrně navlhčená. Směs vtlačte na dno formy a pečte 10 minut. Během přípravy náplně nechte vychladnout na mřížce.
Krok 4: Pro přípravu náplně zvyšte teplotu trouby na 220 °C, 200 °C s ventilátorem nebo plyn na 7. Ve stolním mixéru vybaveném nástavcem s pádly vyšlehejte 900 g plnotučného měkkého sýra při středně nízkých otáčkách do krémové konzistence, asi 2 minuty.
Krok 5: Při nízkém stupni mixéru postupně přidejte 250 g zlatého krupicového cukru, pak 3 lžíce hladké mouky a špetku soli, přičemž dvakrát seškrábněte stěny mísy a pádlo.
Krok 6: Vyměňte pádlový nástavec za šlehací metlu. Pokračujte přidáním 1½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžiček citronové kůry a 1½ lžičky citronové šťávy. Po jednom zašlehejte 3 velká vejce a 1 žloutek.
Krok 7: Rozmíchejte 284 ml zakysané smetany do hladka a poté odměřte 200 ml (něco málo přes ¾ krabice). Při přidávání odměřené zakysané smetany pokračujte na nízkých otáčkách (zbytek si nechte). Šlehejte, aby se smetana spojila, ale nepřešlehejte ji. Těsto by mělo být hladké, lehké a trochu vzdušné.
Krok 8: Strany formy potřete rozpuštěným máslem a položte na plech. Nalijte náplň – pokud se objeví nějaké hrudky, potopte je pomocí nože – vrch by měl být co nejhladší. Pečte 10 minut.
Krok 9: Snižte teplotu trouby na 110 °C, 90 °C s ventilátorem nebo plyn ¼ a pečte dalších 45 minut. Pokud s formou jemně zatřesete, náplň by se měla mírně vlnit.
Krok 10: Vypněte troubu a otevřete dvířka trouby, aby byl cheesecake uprostřed krémový, nebo je nechte zavřené, pokud dáváte přednost sušší konzistenci. Nechte v troubě vychladnout po dobu 2 hodin. Při chladnutí může cheesecake na povrchu mírně popraskat.
Krok 11: Na polevu smíchejte rezervovanou zakysanou smetanu se 142ml krabičkou zakysané smetany, 1 lžící krupicového cukru a 2 lžícemi citronové šťávy. Rozetřete ji na cheesecake až k okrajům. Volně zakryjte fólií a dejte do chladničky na nejméně 8 hodin nebo přes noc.
Krok 12: Přejeďte nožem s kulatou čepelí po stěnách formy, abyste uvolnili případné přilepené okraje. Odklopte bok, sjeďte cheesecake ze dna formy na talíř a zespodu vysuňte pergamenový papír.