Jednoduchý recept na lahodné francouzské palačinky. Naplnit si je každý může čím chce, ať už na sladko či naslano. Těsto je ale tak výborné, že si je lze dát i jen tak samotné.
Za francouzské palačinky obvykle označujeme palačinky z pohankové mouky, na jejich výrobu ale můžete samozřejmě použít jakýkoliv jiný typ mouky.
Jak připravit dokonalé francouzské palačinkové těsto?
- Mléko – Mléko má zásadní vliv na chuť palačinek. Pro dosažení nejlepších výsledků můžete použít 2% nebo plnotučné mléko. Místo něj můžete použít i rostlinné mléko.
- Vejce – Používejte velké vejce, asi 52-55 g, bez skořápky.
- Rozpuštěné máslo nebo olej – Máslo je nejlepší volbou kvůli chuti, ale snadno ho můžete nahradit i olejem. Ráda přidávám do těsta trochu tuku, aby byly palačinky trochu jemnější a měly bohatší chuť.
- Sůl – Bez soli budou palačinky chutnat velmi mdle. Proto nezapomeňte do těsta přidat sůl.
- Cukr – Trocha cukru pomůže vyvážit chuť palačinek. Pokud však připravujete sladké palačinky, klidně přidejte více cukru, aby byly palačinky sladší.
- Celozrnná mouka – Toto těsto potřebuje jen trochu mouky. Příliš mnoho mouky těsto zahustí a nebudete moci připravit pěkné, tenké palačinky. Mouku můžete snadno nahradit pšeničnou moukou nebo pohankovou moukou.
Dokonalé náplně na francouzské palačinky
Do palačinek můžete použít různé náplně! Můžete z nich udělat sladké palačinky se sladkými náplněmi a polevami nebo slané palačinky se slanými náplněmi a polevami.
- Citron a cukr
- Šlehačka a lesní plody
- Nutella, čokoládová poleva
- Banán
- Pražené ořechy
- Čokoládová omáčka nebo ganache
- Banán a karamel/máslový krém
- Čokoláda a jahody
- Zmrzlina a opražené ořechy
- Vařené maso
- Slanina nebo šunka
- Dušené houby
- Smažená zelenina
- Vejce
- Sýr
- Bylinky
- Šunka a sýr
- Slanina a vejce
TIP: Vyzkoušejte také recept na vynikající belgické křupavé vafle, rychlé lívance nebo oblíbené francouzské cukroví zvané madlenky.
Tradiční francouzské palačinky – recept
Připravte si dávku klasických francouzských palačinek jako snídani nebo lahodný dezert. Tyto křehké palačinky se skvěle hodí ke sladkým i slaným náplním, a můžete je servírovat v rámci francouzské snídaně.
Ingredience na tradiční francouzské palačinky
- 140 g hladké mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 25 g nesoleného másla, rozpuštěného, plus trochu navíc na vymazání
TIP: Zkuste do těsta přidat pomerančovou nebo citronovou kůru, špetku skořice nebo dokonce jemně nasekané bylinky. Záleží na tom, čím palačinky plánujete naplnit.
Postup na tradiční francouzské palačinky
- Mouku se špetkou soli prosejte do středně velké mísy a uprostřed udělejte důlek.
- Smíchejte mléko a 100 ml vody.
- Do jamky rozbijte vejce a začněte pomalu šlehat. Rovnoměrným proudem a za stálého šlehání přidávejte mléko a vodu.
- Šlehejte tak dlouho, dokud nebude těsto hladké a dokud nebude zapracována všechna mouka.
- Těsto nechte 30 minut odpočinout a poté do něj zašlehejte rozpuštěné máslo.
- Nahřejte pánev na středním plamenu. Pánev velmi lehce potřete rozpuštěným máslem.
- Pomocí naběračky nalijte na pánev zhruba 2 lžíce těsta a otáčejte pánví tak, aby bylo dno pánve rovnoměrně pokryto.
- Chcete použít jen tolik těsta, abyste vytvořili jemnou, tenkou palačinku.
- Palačinku smažte asi 45 sekund z jedné strany dozlatova. Pak ji obraťte a smažte z druhé strany asi 30 sekund, dokud se na ní nezačnou dělat hnědé flíčky.
- Palačinku vyndejte z pánve a buď ji ihned podávejte, nebo je odkládejte na talíř s pečicím papírem mezi každými dvěma palačinkami.
- Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
TIP: Milujete francouzské recepty? Vyzkoušejte i námi vybrané recepty na dokonalé makronky.
Nejlepší palačinky recept
Francouzské palačinky se hodí k víkendové snídani nebo i jako dezert. Podávejte je srolované a naplněné džemem nebo ovocem a šlehačkou a sklenicí čerstvého pomerančového džusu nebo domácího cideru. Pokud máte rádi palačinky, vyzkoušejte i kynuté lívance.
Ingredience na nejlepší palačinky
- 1 hrnek univerzální mouky
- 1 lžička bílého cukru
- ¼ lžičky soli
- 3 vejce
- 2 šálky mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Postup na nejlepší palačinky
- Do mísy prosejte mouku, cukr a sůl a dejte stranou.
- Ve velké míse vyšlehejte elektrickým mixérem vejce a mléko.
- Do hladké směsi zašlehejte mouku a vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Lehce vymažte pánvičku nebo rošt; zahřejte ji na středním plamenu.
- Nalijte nebo naberte těsto na pánev, na každou palačinku použijte přibližně 2 polévkové lžíce.
- Okamžitě pánev otočte, aby se těsto rozprostřelo do tenké vrstvy.
- Vařte, dokud není vrchní část palačinky mokrá a spodní část světle hnědá, 1 až 2 minuty.
- Pánev protřepejte nebo uvolněte špachtlí, otočte nebo převraťte a vařte, dokud druhá strana nezíská světle hnědou barvu, přibližně další 1 minutu.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem.
Francouzské palačinky s červeným pomerančem – recept
V zimních měsících přicházejí do sezóny krvavé pomeranče, dopřejte si palačinky s citrónovými pomeranči, přelité pomerančovým krémem a posypané karamelizovaným ovocem.
Ingredience na francouzské palačinky s červeným pomerančem
- 450 g hladké mouky
- 100 g zlatavého cukru krupice
- 6 velkých vajec
- 1 litr plnotučného mléka
- 100 g nesoleného másla, rozpuštěného a vychladlého
- 3 lžíce rostlinného oleje na smažení
Na crème pâtissière:
- kůra ze 3 krvavých pomerančů a šťáva ze 6 pomerančů (asi 350-400 ml/12-14 ml šťávy)
- 1 vanilkový lusk rozpůlený uprostřed nebo 2 lžičky vanilkové pasty
- 2 velká vejce a 2 velké žloutky
- 140 g zlatého cukru krupice
- 3 lžíce kukuřičné mouky
- 300 ml smetany ke šlehání
Na karamelizované plátky krvavých pomerančů:
- 200 g zlatého krupicového cukru
- 3 krvavé pomeranče nakrájené na tenké plátky a zbavené konců
Postup na francouzské palačinky s červeným pomerančem
- Do velkého hrnce dejte kůru a šťávu z krvavých pomerančů, vyškrábněte zrníčka z vanilkového lusku a na středním plamenu přiveďte k varu.
- Ve velké míse šlehejte 2-3 minuty celá vejce, žloutky, cukr a kukuřičnou mouku dohladka. Směs pomerančové šťávy nalijte na vaječnou směs a zároveň šlehejte, aby se spojila.
- Vlijte zpět do pánve a za stálého šlehání vařte 4-5 minut, dokud krém nezhoustne.
- Krém vyškrábněte do čisté mísy a pečlivě jej přikryjte potravinovou fólií a přitlačte ji na povrch, aby se nevytvořila slupka.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté dejte do lednice alespoň na 3 hodiny, aby se zcela zchladil.
- Těsto na palačinky připravíme tak, že do velké mísy nasypeme mouku, cukr a 1 lžičku soli a promícháme.
- V samostatné míse vyšlehejte vejce, tři čtvrtiny mléka a máslo a spojte je. Do moučné směsi udělejte důlek a vlijte vaječnou směs. Vyšlehejte dohromady hladké těsto. Přikryjte ho potravinovou fólií a před vařením nechte 30 minut při pokojové teplotě.
- Pokud je těsto velmi husté, postupně ho povolujte zbylým mlékem, dokud nebude mít konzistenci dvojité smetany.
- Pro přípravu palačinek postavte 20-25cm nepřilnavou pánev na palačinky nebo pánev na smažení na střední teplotu a lehce ji potřete rostlinným olejem.
- Na pánev naberte tenkou vrstvu těsta, zatočte s ním, aby bylo rovnoměrné, a přebytečné těsto vyklopte zpět do mísy. Vařte asi 1 a 1/2 minuty nebo dokud těsto zespodu lehce nezhnědne, poté ho obraťte a vařte dalších 30-40 sekund, dokud lehce nezhnědne.
- Vyklopte na talíř vyložený pergamenem na pečení. Zopakujte to se zbývajícím těstem a palačinky navršte jednu na druhou a oddělte je kousky pergamenu. Mělo by jich být asi 20-25.
- Pro dokončení crème pâtissière vyjměte krém z chladničky a šlehejte, dokud se nerozpustí a nezhladí. V samostatné míse šlehejte smetanu, dokud nebude mít středně vysoké špičky.
- Smetanu ve třech dávkách vmíchejte do pudinku, dokud se úplně nespojí.
- První palačinku položte na servírovací talíř nebo dortový stojan a navrch dejte malé množství (asi 3 polévkové lžíce) crème pâtissière.
- Pomocí nože nebo lžíce rozetřete tenkou rovnoměrnou vrstvu, která téměř dosahuje okraje. Postup opakujte se zbývajícími palačinkami a náplní, dokud vše nespotřebujete.
Rychlé francouzské palačinky – recept
Tento základní recept na těsto na palačinky a těsto na lívance je univerzálním základem pro sladké i slané náplně.
Ingredience na rychlé francouzské palačinky
- 140 g hladké mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 25 g nesoleného másla, rozpuštěného, plus trochu navíc na vymazání
Postup na rychlé francouzské palačinky
- Do středně velké mísy prosejte mouku se špetkou soli a uprostřed udělejte důlek.
- Smíchejte mléko a 100 ml vody. Do jamky rozbijte vejce a začněte pomalu šlehat.
- Mléko a vodu přidávejte rovnoměrným proudem za stálého šlehání a postupně přimíchávejte mouku.
- Šlehejte tak dlouho, dokud nebude těsto hladké a dokud nebude zapracována všechna mouka.
- Těsto nechte 30 minut odpočinout a poté do něj zašlehejte rozpuštěné máslo.
- Rozehřejte pánev na středním plamenu.
- Pánev velmi lehce potřete rozpuštěným máslem.
- Pomocí naběračky nalijte na pánev zhruba 2 lžíce těsta a otáčejte jím, aby bylo dno pánve rovnoměrně pokryto.
- Chcete použít jen tolik těsta, abyste vytvořili jemnou, krajkovou palačinku. Palačinku smažte asi 45 sekund z jedné strany dozlatova a pak ji pomocí nože obraťte a smažte z druhé strany asi 30 sekund, dokud nebude pihovatá.
- Palačinku sundejte z pánve a buď ji ihned podávejte, nebo ji naskládejte na talíř, mezi které vložte pergamen na pečení. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.