Klasický recept na salát coleslaw z tenkých proužků zelí, mrkve a zelené cibule. Přimíchejte pikantní zálivku a získáte dokonalou přílohu na pikniky, grilování a letní párty.

Slovo coleslaw pochází z nizozemského slova koolsla, přičemž kool znamená zelí a sla salát. Do angličtiny se toto slovo dostalo z holandštiny v New Yorku koncem 17. století. Od té doby je to hlavní příloha téměř na každém pikniku nebo grilování v Americe.

Ingredience:

  • 4 hrnky zelí (zeleného nebo fialového, případně směs), nakrájeného na proužky
  • 1 mrkev, nahrubo nastrouhaná
  • 2 zelené cibule, nakrájené na tenké proužky
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 lžičky jablečného nebo vinného octa
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • sůl

Ingredience vystačí asi na 4 porce a příprava zabere 15 minut.

Postup:

Nasypte zelí, mrkev a cibuli do velké mísy. Přidejte zálivku a jemně promíchejte, aby se zálivka dostala na každý kousek. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Ihned podávejte.

Kdo chce, může do salátu přidat třeba zelená jablka, stonky brokolice, celer či cuketu. Jedná se o výbornou přílohu zejména k rybám, hamburgerům a hot dogům.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang