Klasický recept na salát coleslaw z tenkých proužků zelí, mrkve a zelené cibule. Přimíchejte pikantní zálivku a získáte dokonalou přílohu na pikniky, grilování a letní párty.
Slovo coleslaw pochází z nizozemského slova koolsla, přičemž kool znamená zelí a sla salát. Do angličtiny se toto slovo dostalo z holandštiny v New Yorku koncem 17. století. Od té doby je to hlavní příloha téměř na každém pikniku nebo grilování v Americe.
Ingredience:
- 4 hrnky zelí (zeleného nebo fialového, případně směs), nakrájeného na proužky
- 1 mrkev, nahrubo nastrouhaná
- 2 zelené cibule, nakrájené na tenké proužky
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 2 lžičky jablečného nebo vinného octa
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- sůl
Ingredience vystačí asi na 4 porce a příprava zabere 15 minut.
Postup:
Nasypte zelí, mrkev a cibuli do velké mísy. Přidejte zálivku a jemně promíchejte, aby se zálivka dostala na každý kousek. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Ihned podávejte.
Kdo chce, může do salátu přidat třeba zelená jablka, stonky brokolice, celer či cuketu. Jedná se o výbornou přílohu zejména k rybám, hamburgerům a hot dogům.