Kdo říká, že sladkosti nemohou být zdravé? Nebo že zdravé sladkosti nemohou být chutné? Tyto zdravé borůvkové muffiny jsou zlatavé, nadýchané, svěží a lahodné.

Kromě toho jsou tyto recepty na přípravu velmi jednoduché. Zapomeňte na směsi z krabic. Zdravé borůvkové muffiny můžete připravit od základu ze základních surovin z obchodu s potravinami. Není potřeba žádné speciální náčiní. Stejně jednoduchá je i příprava veganských zdravých muffinů s borůvkami.

Zdravé borůvkové muffiny – a nejen ty borůvkové – si můžete připravit na spoustu různých způsobů. Záleží jen na vašich preferencích, času, na ingrediencích, které máte k dispozici a na tom, co vám chutná. Připravte si doma dokonalé nadýchané muffiny, díky kterým okamžitě zapomenete na ty kupované. A pokud vám zbydou nějaké borůvky, můžete je použít do kynutého borůvkového koláče s drobenkou nebo hrníčkového borůvkového koláče.

TIP: Jako zdravý dezert mohou posloužit i ovesné sušenky nebo hrníčkové brownies. V případě, že byste měli chuť spíše na něco slaného připravte si slané muffiny se šunkou a sýrem.

Zdravé borůvkové muffiny – recept na zdravé borůvkové muffiny

Tyto muffiny jsou zdravější než průměrné borůvkové muffiny. Jsou upečeny ze 100 % celozrnné mouky, která nabízí spásné celozrnné živiny a další vlákninu.

Muffiny jsou také přirozeně slazené medem nebo javorovým sirupem, které muffinům dodávají jemnou medovou nebo javorovou chuť. Ve srovnání s muffiny z kaváren mají celkově nižší obsah cukru.

V neposlední řadě se do nich místo zakysané smetany používá řecký jogurt, který dodá neodolatelnou chuť a zároveň obsahuje bohaté množství bílkovin a méně tuku.

TIP: Vyzkoušejte také recept na tradiční borůvkový koláč.

Ingredience na zdravé borůvkové muffiny s jogurtem

  • 1 a ¾ hrnku plus 1 lžička bílé celozrnné mouky nebo běžné celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky jemné mořské soli
  • ¼ lžičky mleté skořice (nepovinné)
  • ⅓ hrnku rozpuštěného kokosového oleje nebo extra panenského olivového oleje
  • ½ hrnku medu nebo javorového sirupu
  • 2 vejce, nejlépe pokojové teploty
  • 1 hrnek obyčejného řeckého jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek borůvek, čerstvých nebo mražených
  • 1 lžíce cukru na posypání

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 400 °C. V případě potřeby vymažte formu na muffiny máslem, kokosovým olejem nebo sprejem na vaření (některé formy jsou nepřilnavé a nevyžadují žádný tuk). Ve velké míse smíchejte 1 a ¾ hrnku mouky s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a skořicí.
  2. Ve střední míse smíchejte olej a med nebo javorový sirup a metličkou je společně vyšlehejte. Přidejte vejce a dobře vyšlehejte, poté přidejte jogurt a vanilku. Dobře promíchejte. Pokud kokosový olej při kontaktu se studenými přísadami ztuhne, směs jemně zahřejte v mikrovlnné troubě.
  3. Mokré přísady vlijte do suchých a promíchejte velkou lžící, dokud se nespojí (pár hrudek nevadí). V malé misce promíchejte borůvky se zbývající 1 lžičkou mouky (zabráníte tak tomu, aby borůvky klesly ke dnu). Borůvky opatrně vmíchejte do těsta. Směs by měla být hustá.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělte do 12 košíčků na muffiny. Vršek muffinů posypte cukrem. Muffiny pečte 16 až 19 minut, nebo dokud nejsou na povrchu zlatavé. Že jsou hotové i uvnitř, ověřte zapíchnutím párátka.
  5. Formu na muffiny dejte vychladnout na chladicí mřížku. Možná budete muset přejet nožem po vnějším okraji muffinů, aby se uvolnily z formy.
  6. Pokud vám zbyly muffiny, skladujte je přikryté při pokojové teplotě 2 dny nebo v chladničce až 5 dní. Zbytky muffinů můžete zmrazit.
bananove-muffiny-4
Na zdravé borůvkové muffiny použijte celozrnnou mouku.

Zdravé muffiny s jogurtem – recept

Jogurt je vynikající přísadou, která muffiny zjemní a dodá jim jedinečnou, delikátní chuť.

Ingredience na zdravé muffiny s jogurtem

Suché ingredience:

  • 1 a 3/4 šálku mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Špetka soli

Mokré ingredience:

  • 1 šálek řeckého jogurtu
  • 1/4 šálku mléka
  • 2 lehce vyšlehaná vejce
  • 3 lžíce másla, změklého a vychlazeného
  • 1/4-1/3 šálku javorového sirupu nebo medu
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup na zdravé muffiny s jogurtem

  1. Předehřejte troubu an 170 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte suché přísady.
  3. V samostatné míse vyšlehejte mokré přísady.
  4. Smíchejte suché a mokré přísady. Dávejte pozor, abyste je nepromíchali. Pomocí stěrky (místo metly) jemně míchejte, dokud nebude všechna mouka mokrá. Čím méně budete směs míchat, tím lehčí a nadýchanější muffiny budou.
  5. Těsto rovnoměrně rozdělte do vymazané, vysypané nebo silikonové dvanáctipatrové formy na muffiny.
  6. Pečte 15-17 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Nechte muffiny 3-5 minut vychladnout a pak je přendejte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.

Zdravé muffiny pro děti – recept

Hledáte recept na zdravé muffiny pro děti? Už nemusíte. Pomocí tohoto postupu si doma upečete dokonalé zdravé muffiny pro děti.

Ingredience na zdravé muffiny pro děti

  • 2 a 1/2 hrnku mouky
  • 1/4 šálku třtinového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • ¾ šálku 2 % mléka
  • ½ hrnku obyčejného jogurtu
  • ½ šálku řepkového oleje
  • 1 velké vejce
  • krémové arašídové máslo 1 lžička na muffin
  • jahodový džem 1 lžička na muffin

Zdravé muffiny pro děti – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte formu na muffiny 12 pergamenovými papírovými vložkami (nebo vymaštěnými papírovými vložkami).
  2. Ve velké míse smíchejte suché přísady včetně mouky, cukru, jedlé sody a soli; dejte stranou.
  3. V jiné velké míse smíchejte mokré přísady, včetně mléka, jogurtu, oleje a vejce.
  4. Mokré přísady přendejte do suchých a pomocí dřevěné lžíce nebo gumové stěrky je promíchejte, dokud se nespojí. Nepřehánějte to s mícháním.
  5. Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků na muffiny. Navrch přidejte volitelné přísady a nožem, párátkem nebo malou lžičkou je do těsta vmíchejte.
  6. Dětské muffiny pečte v předehřáté troubě 20-22 minut nebo dokud nejsou zlatohnědé a párátko zapíchnuté do středu muffinu nevyjde čisté. Před vyjmutím z formiček na muffiny je nechte 5 minut vychladnout.

Muffiny recept

Muffiny s borůvkami vám nechutnají? Pak pro vás máme vynikající základní recept na muffiny, které zachutnají každému.

Muffiny recept – ingredience

  • 2 hrnky mouky
  • ½ šálku krystalového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ¾ šálku mléka, pokojová teplota
  • ½ šálku nesoleného másla, rozpuštěného a vychlazeného
  • 2 velká vejce, pokojová teplota
  • 2 lžíce hrubého cukru, volitelně

Muffiny recept – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými vložkami; dejte je stranou.
  2. V malé misce prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  3. Ve střední míse ušlehejte mléko, máslo a vejce, dokud se dobře nespojí.
  4. Přidejte moučnou směs a míchejte silikonovou stěrkou, dokud se nespojí.
  5. Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků na muffiny a v případě použití posypte vrchní část hrubým cukrem.
  6. Pečte 20-25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde jen s několika vlhkými drobky.
  7. Přeneste muffiny na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly. Muffiny jsou nejlepší v den přípravy, ale lze je skladovat i později.

Muffiny s borůvkami – recept

Máme pro vás také perfektní recept na zdravé muffiny s borůvkami. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít zkoušet žádný jiný.

Muffiny s borůvkami – ingredience

  • 1 a ½ hrnku univerzální mouky
  • ¾ šálku bílého cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ⅓ šálku rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • ⅓ šálku mléka nebo více podle potřeby
  • 1 šálek čerstvých borůvek

Na drobenku:

  • ½ šálku bílého cukru
  • ⅓ šálku univerzální mouky
  • ¼ šálku másla nakrájeného na kostičky
  • 1 a ½ lžičky mleté skořice

Muffiny s borůvkami – postup

  1. Předehřejte troubu an 200 °C. Vymažte 8 košíčků na muffiny nebo je vyložte papírovými vložkami.
  2. V míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  3. Do malé odměrky na tekutiny nalijte olej. Přidejte vejce a tolik mléka, abyste dosáhli značky 1 šálku; míchejte, dokud se nespojí. Vlijte do moučné směsi a míchejte, dokud se těsto nespojí. Vmíchejte borůvky a těsto dejte stranou.
  4. V malé misce smíchejte cukr, mouku, máslo a skořici. Promíchejte vidličkou, dokud se nedrobí.
  5. Lžící dávejte těsto do připravených košíčků na muffiny a naplňte je až po vrch. Posypte drobenkou.
  6. Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu muffinu nevyjde čistá, 20 až 25 minut.
 Boruvkove muffiny
Muffiny s borůvkami můžete obohatit o čokoládové lupínky.

Jednoduchý recept na muffiny – nadýchané muffiny

Recepty na muffiny nemusí být náročné. Pokud se zrovna nepovažujete za Master Chefa, můžete vyzkoušet tento jednoduchý recept na muffiny.

Jednoduchý recept na muffiny – ingredience

  • 1 a 1/2 šálku mouky
  • 3/4 šálku cukru + 1 lžíce cukru na posypání
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/3 šálku oleje
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek čerstvých nebo mražených borůvek

Jednoduchý recept na muffiny – postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Pro muffiny s velkým vrcholem vyložte 8 košíčků na muffiny standardní velikosti papírovými vložkami. Pro muffiny standardní velikosti vyložte 10 košíčků na muffiny. Zbývající košíčky naplňte 1 až 2 lžícemi vody, aby se muffiny rovnoměrně upekly.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  3. Do odměrky, která pojme alespoň 1 šálek, přidejte olej. Přidejte vejce a poté džbán naplňte mlékem po rysku 1 šálku (1/3 až 1/2 šálku mléka). Přidejte vanilku a prošlehejte.
  4. Přidejte mléčnou směs do mísy se suchými přísadami a poté ji vidličkou spojte. Vmíchejte borůvky.
  5. Těsto rozdělte do košíčků na muffiny (pokud děláte muffiny s velkým vrcholem, těsto bude dosahovat až k vrcholu papírových vložek). Každý muffin posypte trochou cukru.
  6. Muffiny pečte 15 až 20 minut nebo dokud nejsou nahoře mokré a párátkem zapíchnutým do středu muffinu nevyjdou drobky, nikoli mokré těsto. Přendejte na chladicí mřížku.
  7. Pro uskladnění je vložte do plastového sáčku, uzavřete a skladujte při pokojové teplotě 2 až 3 dny.
  8. Chcete-li je zmrazit, zabalte je pevně do alobalu nebo je vložte do sáčků do mrazničky. V mrazničce vydrží až 3 měsíce.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang