Čevabčiči (čevapčiči) je pokrm, který je u nás poměrně oblíbený. Často se ovšem nepřipravuje tradičně a nepoužívá se ani klasická příloha.
Původ čevabčiči (někdy také čevapčiči) musíme hledat v turkických oblastech. Příslušníci turkických národů jsou velmi rozšířenou etnickou skupinou v oblasti Eurasie, proto s jejich migrací expandovala i specifická kuchyně.
Dostala se tak i na Balkánský poloostrov, odkud se rozšířila do dalších částí Evropy. Tak se na „Starý kontinent“ dostal i kebab (čevap), z něhož vlastně tento pokrm vznikl.
Z původního tvaru servírované porce (pláty, kuličky, váleček) bylo čevabčiči upraveno do několika malých šišek.
Čevabčiči na první pohled nepůsobí příliš zdravě a mnoho lidí jej považuje za nezdravý pokrm. Pokud ovšem použijete kvalitní mleté maso, může se stát součástí racionálního jídelničku. Zvláště, když sáhnete po méně tučném masu.
Zaměříte-li se navíc na vhodné přílohy (ajvar je např. velmi zdravý), nemusíte se tohoto tradičního pokrmu obávat a můžete si jej dát s čistým svědomí.
Jste fandou vepřového masa? Tak neváhejte a vyzkoušejte řízky z kotlety.
Ingredience na čevapčiči
- 40 dkg vepřové kýty
- 2 žloutky
- 2 lžíce červeného vína
- červená paprika
- 2 cibule
Postup na čevapčiči
- Maso umeleme, osolíme, opepříme a dobře propracujeme, pak přidáme sladkou papriku a ještě prohněteme.
- Nakonec přidáme červené víno, žloutky a znovu propracujeme. Na prkénku posypaném moukou utvoříme váleček asi o průměru 5 cm a z něho nakrájíme dílky as 3 cm široké.
- Z každého dílku vyválíme šišku. Šišky pečeme na roštu velmi pomalu.
- Cibuli nakrájíme na kolečka a poklademe je na upečené čevabčiči.
Mleté maso
Čevapčiči se připravuje z mletého masa, obvykle hovězího, jehněčího, skopového či vepřového, často jde o jejich směs.
Typickou příměsí do masa je koření čubrica a cibule. Do originální verze koření čubrica se přidává jen pískavice, saturejka, jedlá sůl, má světle hnědou, nikoli červenou barvu a není pálivá, jen mírně pikantní, a umocní přirozenou chuť masa.
Příprava masa je zpravidla smažením na pánvi. V Česku se servíruje s nakrájenou cibulí a hořčicí, přílohou mohou být brambory nebo chléb. V balkánských zemích se servíruje povětšinou grilované s ajvarem a červenou cibulkou, případně tvarohem či jogurtem, a k tomu obvykle pita chléb (nebo bílý) a různé placky.
Nejlepší recept na čevabčiči
Tento recept na čevabčiči je inspirovaný bulharskou verzí receptu. Pokud máte chuť na tu českou verzi, čtěte ještě níže.
Ingredience na nejlepší čevabčiči
- 500 g mletého masa, ideálně hovězího a skopového (případně jehněčího)
- 1-2 lžíce perlivé minerální vody
- 1 stroužek čerstvého česneku
- Sůl a mletý pepř podle chuti
- 2 lžičky koření čubrica (hlídat si původní, výše zmíněné složení)
- 2 cibule, nejlépe červené, nakrájené na polohrubo nebo na tenké plátky
- ½ lžičky jedlé sody (není nutné)
- Zakysaná smetana (je možné s ní maso pokapat nebo podávat zvlášť)
- Přílohy – nejlépe bílá bageta, pita chléb
Postup na nejlepší čevabčiči
- Maso promíchejte s minerální vodou, sodou, osolte, opepřete, přidejte čubricu, česnek, cibuli a nechte v chladničce čtyři hodiny odpočinout.
- Poté utvořte podlouhlé válečky.
- Pokud chcete, aby vypadaly efektně, napíchněte je na předem namočené dřevěné špejle a grilujte celkem osm minut ze všech stran dohněda.
- Podávejte se zakysanou smetanou a pečivem.
TIP: Z mletého masa můžete připravit třeba klasické hamburgery, sekanou nebo třeba pštrosí vejce.
Recept na čevabčiči v troubě
Jednoduchý, chutný recept na čevabčiči pečené v troubě na plechu. Podávané s vařeným bramborem s petrželí, hořčicí a kolečky cibule.
Ingredience na čevabčiči v troubě
- 500 g mleté hovězí
- 500 g mleté vepřové (tučnější)
- 2 ks cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 ks vejce
- sůl
- pepř
- plnotučná hořčice
- 1 ks cibule (na kolečka, na ozdobu)
Postup na čevabčiči v troubě
- Cibule oloupeme, dvě z nich nakrájíme nadrobno, zbývající třetí cibuli později nakrájíme na kolečka a přidáme k hotovému čevabčiči na talíř.
- Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme v něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přendáme do mísy a necháme vychladnout.
- K cibuli přidáme mleté maso, osolíme, opepříme. Do směsi rozklepneme vejce a promícháme.
- Rukama namočenýma ve studené vodě tvarujeme z masa stejně dlouhé válečky, klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15-20 minut.
- Hotové čevabčiči podáváme s bramborem posypanými nasekanou petrželí, na talíř přidáme lžíci hořčice a nakonec ozdobíme cibulí nakrájenou na kolečka.
Čevabčiči z mletého masa – recept
Recept na klasické čevabčiči tak, jak ho známe ze školních a závodních jídelen.
Ingredience na čevabčiči z mletého masa
- 500 g mletého masa (vepřové, hovězí, jehněčí nebo míchané)
- 2 cibule (1 do směsi, 1 na podávání)
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- chilli podle chuti
- strouhanka podle potřeby
- sůl a pepř (1 lžička od každého)
- sádlo nebo olej
Postup na čevabčiči z mletého masa
- Mleté maso dejte do mísy a postupně přidejte vajíčko, prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibulku a koření. Směs masa a koření důkladně promíchejte, aby se propojily chutě a pokud je směs trochu řidší, můžete přidat strouhanku na zahuštění.
- Z masové směsi vytvarujte šišky (válečky) o trošku větší než je velikost palce a poté smažte ve vrstvě rozpáleného oleje v hluboké pánvi. Zprudka čevabčiči orestujte tak, aby maso uprostřed zůstalo trošku světlejší.
- Hotové čevabčiči podávejte s vařeným bramborem, syrovou cibulí, nakládanou okurkou a plnotučnou hořčicí.
TIP: Pokud chcete čevabčiči trošku více křupavější, můžete válečky lehce poprášit ze všech stran hladkou moukou.
Recept na čevabčiči na chorvatský způsob
Tento recept na čevapčiči připravíte velice snadno, je neuvěřitelně vydatný a chutný a má úspěch u každého, kdo jej ochutnal.
Ingredience na chorvatské čevabčiči
- 500 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 větší cibule
- 4 velké stroužky česneku
- 3 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce sladké papriky
- ½ lžíce pálivé papriky
- ½ lžičky sladké uzené papriky
- ¾ lžičky jedlé sody
- 2 lžíce strouhanky
- 2-3 lžíce vody
- ¾ lžíce vegety nebo jiného zeleninového vývaru v prášku
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
Postup na chorvatské čevabčiči
- Vložte mleté maso do mísy. Cibuli nakrájejte velmi najemno a stroužky česneku utřete. Přidejte do mísy. Přidejte nasekanou petrželku, všechny druhy papriky, jedlou sodu, strouhanku, vodu, vegetu, sůl a pepř. Dobře promíchejte ručním mixérem vybaveným háky na těsto.
- Přikryjte mísu potravinářskou fólií a nechte ji 1 až 2 hodiny odpočívat v chladničce.
- Z masové směsi odebírejte porce o hmotnosti asi 50-55 g a tvarujte válečky. Měly by být silné asi jako palec a dlouhé asi 7-10 cm. Z tohoto množství vyjde asi 18 válečků.
- Cevapčiči grilujte na rozpálené grilovací pánvi nebo na grilu asi 12-14 minut, mezi tím je několikrát otočte, nebo dokud nejsou hnědé a propečené.
- Podávejte horké s rýží, ajvarem, zakysanou smetanou, cibulí a nebo šopským salátem.
- Čevapčiči lze znovu ohřívat v troubě při teplotě 180 °C asi 10 minut nebo dokud se neprohřejí.
Recept na grilované čevabčiči
V této chutné srbské verzi se používá mleté vepřové, hovězí a jehněčí maso. Skvěle se podává v sendviči.
Ingredience na grilované čevabčiči
- 1,5 kg mletého vepřového masa
- 500 g libového mletého hovězího masa
- 250 g mletého jehněčího masa
- 1 vaječný bílek
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kajenského pepře
- ½ lžičky papriky
Postup na grilované čevabčiči
- Předehřejte venkovní gril na střední teplotu a rošt lehce potřete olejem.
- Ve velké míse smíchejte mleté vepřové maso, mleté hovězí maso, mleté jehněčí maso a vaječný bílek. Přidejte česnek, černý pepř, sůl, jedlou sodu, kajenský pepř a papriku.
- Rukama dobře promíchejte; vytvarujte klobásky o tloušťce asi 2-3 cm.
- Klobásky pečte na předehřátém grilu za občasného otáčení, dokud nebudou uprostřed růžové, asi 30 minut. Teploměr zapíchnutý do středu by měl ukazovat 70 °C.
- Podávejte v pita chlebu jako sendvič s ajvarem a čerstvou cibulí.
Čevabčiči je chutné a snadné jídlo, které je skvělým způsobem, jak si vychutnat chutě balkánského regionu. Ať už si na něm pochutnáte v restauraci, nebo si ho připravíte doma, určitě se stane hitem. Je to skvělé jídlo na pohoštění, protože se snadno a rychle připravuje a může se podávat s různými přílohami.