Čevabčiči z vepřového masa – recept

Hlavní jídlaMasoVepřové maso

Čevabčiči (čevapčiči) je pokrm, který je u nás poměrně oblíbený. Často se ovšem nepřipravuje tradičně a nepoužívá se ani klasická příloha.

Původ čevabčiči (někdy také čevapčiči) musíme hledat v turkických oblastech. Příslušníci turkických národů jsou velmi rozšířenou etnickou skupinou v oblasti Eurasie, proto s jejich migrací expandovala i specifická kuchyně.

Dostala se tak i na Balkánský poloostrov, odkud se rozšířila do dalších částí Evropy. Tak se na „Starý kontinent“ dostal i kebab (čevap), z něhož vlastně tento pokrm vznikl.

Z původního tvaru servírované porce (pláty, kuličky, váleček) bylo čevabčiči upraveno do několika malých šišek.

Čevabčiči na první pohled nepůsobí příliš zdravě a mnoho lidí jej považuje za nezdravý pokrm. Pokud ovšem použijete kvalitní mleté maso, může se stát součástí racionálního jídelničku. Zvláště, když sáhnete po méně tučném masu.

Zaměříte-li se navíc na vhodné přílohy (ajvar je např. velmi zdravý), nemusíte se tohoto tradičního pokrmu obávat a můžete si jej dát s čistým svědomí.

Jste fandou vepřového masa? Tak neváhejte a vyzkoušejte řízky z kotlety.

Ingredience na čevapčiči

  • 40 dkg vepřové kýty
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce červeného vína
  • červená paprika
  • 2 cibule

Postup na čevapčiči

  1. Maso umeleme, osolíme, opepříme a dobře propracujeme, pak přidáme sladkou papriku a ještě prohněteme.
  2. Nakonec přidáme červené víno, žloutky a znovu propracujeme. Na prkénku posypaném moukou utvoříme váleček asi o průměru 5 cm a z něho nakrájíme dílky as 3 cm široké.
  3. Z každého dílku vyválíme šišku. Šišky pečeme na roštu velmi pomalu.
  4. Cibuli nakrájíme na kolečka a poklademe je na upečené čevabčiči.

Mleté maso

Čevapčiči se připravuje z mletého masa, obvykle hovězího, jehněčího, skopového či vepřového, často jde o jejich směs.

Typickou příměsí do masa je koření čubrica a cibule. Do originální verze koření čubrica se přidává jen pískavice, saturejka, jedlá sůl, má světle hnědou, nikoli červenou barvu a není pálivá, jen mírně pikantní, a umocní přirozenou chuť masa.

Příprava masa je zpravidla smažením na pánvi. V Česku se servíruje s nakrájenou cibulí a hořčicí, přílohou mohou být brambory nebo chléb. V balkánských zemích se servíruje povětšinou grilované s ajvarem a červenou cibulkou, případně tvarohem či jogurtem, a k tomu obvykle pita chléb (nebo bílý) a různé placky.

Tradiční čevabčiči podávané s ajvarem a cibulí.

Nejlepší recept na čevabčiči

Tento recept na čevabčiči je inspirovaný bulharskou verzí receptu. Pokud máte chuť na tu českou verzi, čtěte ještě níže.

Ingredience na nejlepší čevabčiči

  • 500 g mletého masa, ideálně hovězího a skopového (případně jehněčího)
  • 1-2 lžíce perlivé minerální vody
  • 1 stroužek čerstvého česneku
  • Sůl a mletý pepř podle chuti
  • 2 lžičky koření čubrica (hlídat si původní, výše zmíněné složení)
  • 2 cibule, nejlépe červené, nakrájené na polohrubo nebo na tenké plátky
  • ½ lžičky jedlé sody (není nutné)
  • Zakysaná smetana (je možné s ní maso pokapat nebo podávat zvlášť)
  • Přílohy – nejlépe bílá bageta, pita chléb

Postup na nejlepší čevabčiči

  1. Maso promíchejte s minerální vodou, sodou, osolte, opepřete, přidejte čubricu, česnek, cibuli a nechte v chladničce čtyři hodiny odpočinout.
  2. Poté utvořte podlouhlé válečky.
  3. Pokud chcete, aby vypadaly efektně, napíchněte je na předem namočené dřevěné špejle a grilujte celkem osm minut ze všech stran dohněda.
  4. Podávejte se zakysanou smetanou a pečivem.

TIP: Z mletého masa můžete připravit třeba klasické hamburgery, sekanou nebo třeba pštrosí vejce.

Recept na čevabčiči v troubě

Jednoduchý, chutný recept na čevabčiči pečené v troubě na plechu. Podávané s vařeným bramborem s petrželí, hořčicí a kolečky cibule.

Ingredience na čevabčiči v troubě

  • 500 g mleté hovězí
  • 500 g mleté vepřové (tučnější)
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks vejce
  • sůl
  • pepř
  • plnotučná hořčice
  • 1 ks cibule (na kolečka, na ozdobu)

Postup na čevabčiči v troubě

  1. Cibule oloupeme, dvě z nich nakrájíme nadrobno, zbývající třetí cibuli později nakrájíme na kolečka a přidáme k hotovému čevabčiči na talíř.
  2. Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme v něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přendáme do mísy a necháme vychladnout.
  3. K cibuli přidáme mleté maso, osolíme, opepříme. Do směsi rozklepneme vejce a promícháme.
  4. Rukama namočenýma ve studené vodě tvarujeme z masa stejně dlouhé válečky, klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15-20 minut.
  6. Hotové čevabčiči podáváme s bramborem posypanými nasekanou petrželí, na talíř přidáme lžíci hořčice a nakonec ozdobíme cibulí nakrájenou na kolečka.

Čevabčiči z mletého masa – recept

Recept na klasické čevabčiči tak, jak ho známe ze školních a závodních jídelen.

Ingredience na čevabčiči z mletého masa

  • 500 g mletého masa (vepřové, hovězí, jehněčí nebo míchané)
  • 2 cibule (1 do směsi, 1 na podávání)
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • chilli podle chuti
  • strouhanka podle potřeby
  • sůl a pepř (1 lžička od každého)
  • sádlo nebo olej

Postup na čevabčiči z mletého masa

  1. Mleté maso dejte do mísy a postupně přidejte vajíčko, prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibulku a koření. Směs masa a koření důkladně promíchejte, aby se propojily chutě a pokud je směs trochu řidší, můžete přidat strouhanku na zahuštění.
  2. Z masové směsi vytvarujte šišky (válečky) o trošku větší než je velikost palce a poté smažte ve vrstvě rozpáleného oleje v hluboké pánvi. Zprudka čevabčiči orestujte tak, aby maso uprostřed zůstalo trošku světlejší.
  3. Hotové čevabčiči podávejte s vařeným bramborem, syrovou cibulí, nakládanou okurkou a plnotučnou hořčicí.

TIP: Pokud chcete čevabčiči trošku více křupavější, můžete válečky lehce poprášit ze všech stran hladkou moukou.

V létě je ideální doba na to vyzkoušet čevabčiči i na grilu.

Recept na čevabčiči na chorvatský způsob

Tento recept na čevapčiči připravíte velice snadno, je neuvěřitelně vydatný a chutný a má úspěch u každého, kdo jej ochutnal.

Ingredience na chorvatské čevabčiči

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 větší cibule
  • 4 velké stroužky česneku
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • ½ lžíce pálivé papriky
  • ½ lžičky sladké uzené papriky
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2-3 lžíce vody
  • ¾ lžíce vegety nebo jiného zeleninového vývaru v prášku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého černého pepře

Postup na chorvatské čevabčiči

  1. Vložte mleté maso do mísy. Cibuli nakrájejte velmi najemno a stroužky česneku utřete. Přidejte do mísy. Přidejte nasekanou petrželku, všechny druhy papriky, jedlou sodu, strouhanku, vodu, vegetu, sůl a pepř. Dobře promíchejte ručním mixérem vybaveným háky na těsto.
  2. Přikryjte mísu potravinářskou fólií a nechte ji 1 až 2 hodiny odpočívat v chladničce.
  3. Z masové směsi odebírejte porce o hmotnosti asi 50-55 g a tvarujte válečky. Měly by být silné asi jako palec a dlouhé asi 7-10 cm. Z tohoto množství vyjde asi 18 válečků.
  4. Cevapčiči grilujte na rozpálené grilovací pánvi nebo na grilu asi 12-14 minut, mezi tím je několikrát otočte, nebo dokud nejsou hnědé a propečené.
  5. Podávejte horké s rýží, ajvarem, zakysanou smetanou, cibulí a nebo šopským salátem.
  6. Čevapčiči lze znovu ohřívat v troubě při teplotě 180 °C asi 10 minut nebo dokud se neprohřejí.

Recept na grilované čevabčiči

V této chutné srbské verzi se používá mleté vepřové, hovězí a jehněčí maso. Skvěle se podává v sendviči.

Ingredience na grilované čevabčiči

  • 1,5 kg mletého vepřového masa
  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 250 g mletého jehněčího masa
  • 1 vaječný bílek
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kajenského pepře
  • ½ lžičky papriky

Postup na grilované čevabčiči

  1. Předehřejte venkovní gril na střední teplotu a rošt lehce potřete olejem.
  2. Ve velké míse smíchejte mleté vepřové maso, mleté hovězí maso, mleté jehněčí maso a vaječný bílek. Přidejte česnek, černý pepř, sůl, jedlou sodu, kajenský pepř a papriku.
  3. Rukama dobře promíchejte; vytvarujte klobásky o tloušťce asi 2-3 cm.
  4. Klobásky pečte na předehřátém grilu za občasného otáčení, dokud nebudou uprostřed růžové, asi 30 minut. Teploměr zapíchnutý do středu by měl ukazovat 70 °C.
  5. Podávejte v pita chlebu jako sendvič s ajvarem a čerstvou cibulí.

Čevabčiči je chutné a snadné jídlo, které je skvělým způsobem, jak si vychutnat chutě balkánského regionu. Ať už si na něm pochutnáte v restauraci, nebo si ho připravíte doma, určitě se stane hitem. Je to skvělé jídlo na pohoštění, protože se snadno a rychle připravuje a může se podávat s různými přílohami.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang