Ingredience na dvě porce:
- 2 chia raženky
- ½ polévkové lžíce pomazánkového másla
- ½ čajové lžičky dijonské hořčice
- ½ čajové lžičky majonézy
- špetku (špičku lžičky) uzené červené papriky
- 2 nadrcené stroužky česneku
- 8–10 lístků čerstvého baby špenátu
- ½ žluté a ½ červené papriky
- 6 koleček cukety
- cca 150 gramů vepřové panenky
- sůl, pepř, olivový olej
Postup:
Nejprve si připravíme pomazánku s uzenou paprikou. Do misky dáme ½ polévkové lžíce pomazánkového másla, ½ čajové lžičky dijonské hořčice, ½ čajové lžičky majonézy. Aby měla pomazánka skvělé aroma a chuť, přidáme ještě na špičku lžičky uzenou červenou papriku a můžeme přidat také dva stroužky nadrceného česneku.
V dalším kroku si jednoduše připravíme grilovanou zeleninu. Ideálně použijeme barevné papriky. Půlky žluté a červené papriky zbavíme semínek, osolíme a můžeme je posypat také směsí italských bylinek.
Papriky ogrilujeme a poté dáme do silnějšího igelitového sáčku zapařit na cca 30 minut. Po vychladnutí oloupeme kůži z papriky a můžeme servírovat do sendviče. Cuketu nakrájíme na kolečka, lehce ji osolíme a opepříme.
Zakápneme olivovým olejem a ogrilujeme. Poctivě opláchneme zhruba 10 lístků baby špenátu a necháme osušit. Na tenčí kolečka nakrájíme také vepřovou panenku, kterou rovněž pokapeme olivovým olejem, posolíme a okořeníme dle chuti.
Poté ji zprudka ogrilujeme na rozpáleném grilu. Chia raženky podélně rozřízneme a namažeme je pomazánkou s uzenou paprikou. Následně půlky raženky poklademe lístky baby špenátu a poté střídavě klademe plátky zeleniny (prokládáme barvy) a plátky masa.
Michal Suchánek ke svému receptu na chia raženku s vepřovou panenkou, krémem s uzenou paprikou a grilovanou zeleninou říká: „I přesto, že tato chia raženka obsahuje vepřové maso, jedná se o velmi libové vepřové, které se nádherně hodí k letní variantě s grilovanou zeleninou.
Pokud budeme chtít recept během sezony obměnit, můžeme ho lehce doplnit kousky parmazánu nebo plátky grilovaného česneku. Zavanou kolem vás vůně a chutě středomoří.“