Držet dietu již není doménou pouze jarních měsíců s cílem zhubnout několik kilogramů do plavek. Přetrvávajícím a často diskutovaným trendem posledních let je snižování příjmu sacharidů a cukrů v našem jídelníčku v průběhu celého roku.
Redukční diety založené na jejich téměř úplném vynechání mají sice rychlý efekt, ten však většinou nebývá dlouhodobý. Ani pro naše zdraví diety a dietní jídla v této podobě nejsou velkým přínosem.
Snížení příjmu sacharidů v potravinách, tedy hlavně cukru, obilovin, brambor, pečiva a všech příloh je na místě jen tehdy, pokud je jich v jídelníčku skutečně přebytek. Ze sacharidů bychom přitom měli přijmout zhruba 55–65 % energie, sportovci a těžce pracující lidé i více.
Snížení podílu sacharidů samozřejmě vede k většímu zastoupení tuků a bílkovin v jídelníčku, což v dlouhodobém horizontu může znamenat zvýšení rizik některých onemocnění, jako je ateroskleróza (kornatění tepen), dna, žlučové a ledvinové kameny, vysoký krevní tlak a další zdravotní komplikace.
Sacharidů včetně pečiva se tedy není třeba v jídelníčku obávat. Je ovšem důležité si správně vybírat, kdy a jaké pečivo budeme jíst a s čím ho budeme kombinovat.
Pečivo může sloužit jako hlavní součást pokrmu především v první polovině dne, tedy u snídaně nebo dopolední svačiny. U oběda a následujících jídel sice není pečivo zakázáno, jeho množství nicméně snižujeme.
Důležitý je i správný výběr druhu pečiva – pokud si chceme občas dopřát sladké pečivo, je nutné zohlednit příjem cukru v ostatních potravinách a adekvátně jej snížit. Konkrétně to může vypadat tak, že si ke sladkému koláči dáme místo slazeného jogurtu bílý jogurt apod.
A jak je to s večeří? Je hříchem dát si k večeři pečivo se sýrem či šunkou? Ne, pečivu se nemusíme vyhýbat ani v tuto část dne. Celkově je potřeba si pohlídat, aby výsledný glykemický index (schopnost zvýšit hladinu krevního cukru) celého jídla nebyl příliš vysoký.
Proto je lepší si vybrat k večeři především celozrnné pečivo, jehož zpracování v trávicím traktu trvá déle. Nebo můžeme také k pečivu přidat více zeleniny, kombinovat ho s mléčnými výrobky, masem, rybami, případně luštěninami.