Každopádně i přes divoké víření v mé hlavě cítím tu krásnou sváteční perníkovou vůni linoucí se z trouby. Miluju všechno s perníkovým kořením. Jako skoro každý z nás mám tu vůni spojenou se svátky, klidem a pohodou. Když připočtete marcipánový krém s kapkou amaretta, brusinkové pyré, rozdrobené rumové perníčky a fondánovo-marcipánové sněhové vločky, je tenhle dort opravdu ztělesněním zimní pohody.
Perníkový dort s marcipánovým krémem, brusinkovým pyré, rozdrobenými perníčky a marcipánovo-fondánovými sněhovými vločkami
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 špetka soli
- 250 g másla
- 300 g krupicového cukru
- 2 lžíce tuzemského rumu
- 500 g hladké mouky
- 500 ml podmáslí
- 1 balíček kypřícího prášku do perníku (12 g)
- 1 balíček jedlé sody (15 g)
- 1 lžíce perníkového koření
Brusinkové pyré:
- 500 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 1 šálek vody
- 150 – 300 g cukru (podle trpkosti brusinek)
Marcipánový krém:
- 100 g marcipánu
- 2 lžíce amaretta
- 500 g mascarpone
- 250 g krémového sýra
- 250 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr
Na ozdobu 1/2 balíčku rumových perníčků. Marcipánovo-fondánové sněhové vločky 50 g fondánu a 50 g marcipánu. Nejlepší marcipán je k sehnání v místě svého původu, v německém městě Lübeck.
Postup
Troubu si vyhřejte na 180 °C a velkou dortovou formu (o průměru 26 cm) vyložte papírem na pečení. Nezapomeňte vyložit i boky – vymažte je máslem a pruh papíru dobře přitiskněte po obvodu.
Oddělte vejce na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru a rumu vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku, prášek do perníku, sodu a koření prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí a moučnou směs.
Nakonec jemně, ale důkladně stěrkou zapracujte sníh z bílků (nechcete, aby byl korpus melírovaný). Těsto vlijte do formy, povrch uhlaďte stěrkou a pečte zhruba 60 minut. V polovině pečení korpus přikryjte alobalem, abyste nespálili povrch. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je po vytažení suchá, máte upečeno! Nechte vychladnout ve formě. Pokud je třeba, seřízněte korpus do roviny a poté ho dvakrát vodorovně prokrojte.
Brusinky zalijte vodou a přidejte 150 g cukru. Přiveďte k varu a duste do té chvíle, než všechny brusinky popraskají. Poté je ještě pomačkejte šťouchadlem na brambory a nakonec je propasírujte přes jemné sítko do jiného rendlíku. Ochutnejte, a pokud jsou málo sladké, přisypte další cukr (pokud chcete, klidně i víc) a ještě jednou zahřejte. Až se cukr rozpustí, stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
Marcipán dejte do mísy a zalijte amarettem. Lehce prošlehejte. Chcete získat mazlavou krémovou hmotu. Pokud máte tužší marcipán, můžete přidat i kapku smetany. Mascarpone prošlehejte s krémovým sýrem a marcipánovou pastu dohladka. Smetanu vyšlehejte do pevné šlehačky. Stěrkou zapracujte smetanu do krému. Pokud vám přijde málo sladký, přislaďte ho moučkovým cukrem.
Rumové perníčky (a případné odkrojky korpusu) rozdrobte. Marcipán důkladně propracujte s fondánem, dokud nebudou dokonale spojené. Poté vzniklou hmotu rozválejte mezi dvěma archy papíru na pečení a vykrájejte z ní sněhové vločky.
Na spodní díl těsta naneste nejdříve 1/3 brusinkového pyré (nechte lehce vsáknout) a poté naneste 1/3 marcipánového krému a uhlaďte. Na krém opatrně položte druhý díl těsta a opět navrstvěte brusinky a krém. Vše nakonec přiklopte posledním dílem těsta. Dort poté potřete poslední třetinou marcipánového krému a uhlaďte. Kolem dokola posypte dort perníčky, vzniklý „ostrůvek“ vyplňte brusinkovým pyré. Úplně nakonec ozdobte dort sněhovými vločkami.
A co vyzkoušet dále – třeba recept na chutné dýňové pyré.