Vláknina v pečivu – recepty a jídlo bohaté na vlákninu

DietníDietní dělená stravaMagazínRedukčníZdraví

O vláknině toho bylo (nejen na našem blogu) napsáno již mnoho. Asi každý dnes už ví, že to je látka žádoucí a že bychom se měli snažit jí přijímat více, než obvykle činíme. Podívejme se na ni ale trošku zblízka. Ještě v minulém století se vláknina řadila mezi tzv. balastní látky.

Dle termínu, který znamená „odpadní”, je zřejmé, jaký názor na ni panoval. Domněnka, že vláknina je v potravě jaksi zbytečně navíc, měla však racionální podklad. Lidský trávicí trakt totiž nedokáže vlákninu rozštěpit na základní molekuly a využít ji jako zdroj energie. Vláknina je dostupná i v různých dezertech, například v jablečných muffinech.

Přesto, že je vláknina ve své chemické podstatě také sacharid (stejně jako škrob), je její stavba tak složitá, že jsou na ni lidské trávicí enzymy krátké. Poradí si s ní typičtí býložravci jako koza, kůň nebo ovce, člověk si však otýpku sena k obědu dát nemůže.

Více o vláknině

Obrovské množství vlákniny by ve střevech napáchalo velké škody. Proč se tedy mluví o vláknině v samých superlativech? Protože má nezanedbatelné pozitivní účinky na zdraví. O mnohých jsme na našem blogu již psali, ale možná vás bude jeden její účinek zajímat ještě trochu více, a to vliv vlákniny na hubnutí.

  1. Energetická hodnota vlákniny je velmi nízká až nulová. Protože ji nedokážeme strávit, prochází trávicím traktem nezměněna a až v tlustém střevě ji využívají jako živnou půdu přítomné bakterie. Produktem tohoto procesu jsou organické kyseliny, které se vstřebávají do organismu, a dokážeme je metabolizovat za vzniku energie.
  2. Vláknina zvětšuje objem jídla v žaludku, čímž prodlužuje pocit sytosti.
  3. Přítomnost vlákniny v jídle snižuje jeho celkový glykemický index.
  4. Nerozpustná vláknina mechanicky dráždí sliznici trávicího traktu a zabraňuje tak zácpě časté u redukčních diet a redukčního jídelníčku.
  5. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a pomáhá tak ke snižování jeho hladiny v krvi. Hypercholesterolémie je přitom častým přidruženým onemocněním u obezity.

Tmavá bageta obsahující 80% celozrnné mouky (mix celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky). Obohacená záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek), která jí dodává báječnou chuť a vláčnost. Bohatě sypaná směsí ovsených vloček, sezamových a lněných semínek.

Pečivo, tolik obávaná součást jídelníčku při redukčních dietách, nemusí být vyřazeno. Byla by to škoda. V celozrnném pečivu je až čtyřikrát více vlákniny než v pečivu z bílé mouky.

Například kvalitní celozrnné bagety a celozrnný chléb jsou vítaným zdrojem potřebné vlákniny. Samozřejmě je nutné započítat je do celkového energetického příjmu a do příjmu sacharidů, který je u redukčních diet omezen dle jejich přísnosti.

Úplné zakázání sacharidů v dietě je však nemožné, dlouhodobě není zdraví přínosné ani udržitelné. Hubněte tedy s chutí, najděte si svůj oblíbený celozrnný chléb a kousek snězte například u snídaně, oběda nebo v malém množství u večeře.

Ingredience

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang