Není lepší způsob, jak začít den než voňavými lívanci. Ať už je člověk kombinuje s čímkoliv, vždy jde o skvělou pochoutku, která se jen rozplývá na jazyku. Často ovšem od přípravy lívanců odrazuje delší čekání na kynutí těsta. Jak zní recept na lívance bez droždí?
Ne vždy má člověk chuť na slanou snídani, palačinky a domácí lívance bez droždí jsou tak ideálním kandidátem na sladký začátek dne. Samozřejmě recepty na lívanečky poslouží také ve chvíli, kdy člověk neví, co k večeři či obědu. Při velkém množství droždí, můžete udělat dokonalou pomazánku z droždí.
Shrnutí článku
Recepty na nejlepší lívance – ať už se jedná o lívance bez živočišného mléka nebo bez mouky, každý recept se hodí nejen na nedělní snídani.
Těsto na lívance bez droždí – rychlejší variantou na smažení lívanců jsou lívance bez droždí. Přestože jsou rychle připravené, je potřeba dodržovat přesné postupy.
Smažení nekynutých lívanců – smažení nekynutých lívanců je nejlepší na nerezové pánvi a na sádle.
Lívanečky bez kynutí jsou vynikajícím pokrmem pro každého milovníka sladkostí. Jsou lehké, měkké a poskytují lahodnou chuť. Díky jejich měkkosti jsou skvělé pro malé děti, které je mohou pohodlně žvýkat.
Ty nejlepší lívance můžete servírovat jen s čerstvým ovocem, nebo marmeládou, posypané skořicí nebo polité čokoládou. Z méně tradičních marmeládou můžete zkusit hroznovou marmeládu. Jsou také skvělé, když je servírujete s jemnou vanilkovou zmrzlinou.
Trochu komplikovanější a časově náročnější je však recept na kynuté lívance, naopak lívance bez droždí jsou rychlé a stejně výborné. Bez droždí lze připravit třeba jáhlové lívance nebo dýňové lívanečky.
Rychlé lívance – recept
Základní recept na nekynuté lívance je opravdu velmi rychlý, proto se hodí pro ospalá rána, kdy člověk spěchá do práce. Jak na to?
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 4 lžíce krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce oleje
- olej nebo sádlo na smažení
Postup
- Suroviny důkladně promícháme, polévkovou lžící vlijeme těsto na pánev či do lívanečníku.
- Na středním plameni smažíme z obou stran dozlatova.
Lívance bez droždí – recept
Kynuté lívanečky sice chutnají skvěle, za to však jejich příprava trvá mnohem déle. Minimálně půl hodiny je potřeba čekat na vykynutí kvásku a poté další půl hodinu na kynutí hotového těsta.
Pro sladkou snídani však člověk nemusí vstávat v pět, domácí lívance bez droždí si lze připravit již do pár minut. Droždí zde totiž nahrazuje prášek do pečiva.
Ingredience
Na cca 24 malých lívanečků:
- 2 vejce
- 500 ml mléka
- 1/2 balíčků prášku do pečiva
- 150 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžíci krupicového cukru
- 1 lžíci rumu
- špetku soli
- olej nebo sádlo na smažení
Postup
- Nejprve smícháme všechny sypké suroviny, tedy mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Dále do směsi přidáme rum a vaječné žloutky a pořádně prošleháme.
- Poté přijde na řadu vlažné mléko, které také zašleháme do těsta.
- Ušleháme si tuhý sníh z bílků, který do těsta zlehka vmícháme a již nešleháme. Hotové těsto necháme odležet asi na 5 minut.
- Mezitím si rozehřejeme sádlo nebo olej na pánvi či lívanečníku. Po odležení těsta můžeme začít opékat.
Lívance bez živočišného mléka a lívance bez kynutí – recept
Recept na lívance bez kynutí, bez živočišného mléka a vajec potěší každého vegana, který rád mlsá. I bez vajec lze připravit plnohodnotné lívance. Kdo by raději zdravější mouku, může tu pšeničnou nahradit kokosovou, špaldovou nebo pohankovou.
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek rostlinného mléka (např. mandlové mléko)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- špetka soli
Postup
- Mléko a olej v prvním kroku vyšleháme dohromady. Mouku prosejeme a po troškám přidáme do tekutých surovin. Přisypeme také cukru, špetku soli a kypřící prášek, kterým nahrazujeme droždí.
- Dle chuti můžeme také do těsta přidat ovoce, nebo pomocí ovoce ozdobit.
- Veganské lívance smažíme z obou stran dozlatova.
Banánové lívance bez mouky – recept
Kdo se rozhodl vyřadit ze svého jídelníčku bílou mouku a cukr, určitě si oblíbí tuto variantu zdravých ovesných lívanců. K jejich přípravě stačí nahradit klasickou bílou mouku ovesnými vločkami, které lze předem rozmixovat na moučku.
Přidáním banánu se docílí jemné ovocné chuti. Z podobných surovin lze připravit také zdravé palačinky nebo ovesné palačinky.
Ingredience
Na dvě porce banánových lívanců si připravíme:
- 1 banán
- 2 vejce
- 100 g ovesných vloček
- 100 ml mléka
- skořici
- špetku soli
- kokosový olej
- lze osladit medem nebo čekankovým sirupem
Postup
- Suroviny rozmixujeme dohladka. Na pánvi opékáme na kokosovém oleji z obou stran dozlatova.
- Zdobíme bílým jogurtem, ovocem, javorovým sirupem, ořechovým máslem nebo čímkoliv, na co máme chuť.
Banánové hrnkové lívance bez vajec – recept
Jak udělat lívance bez vajec? Vyzkoušejte rychlý recept na banánové lívance bez vajec, které se vždy povedou. Nejlepší je příprava z velmi zralých banánů, které jsou sladké a měkké.
Ingredience
- 1 velký velmi zralý banán
- 1 hrnek rostlinného mléka
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička mletého lněného semínka
- 1/2 lžička jedlé sody
- špetka soli
- čerstvé ovoce, rostlinný jogurt a javorový nebo datlový sirup k servírování
Postup
- Banán oloupeme a důkladně rozmačkáme vidličkou. Rozmačkaný banán smícháme se všemi ostatními ingrediencemi a těsto necháme přibližně 5 minut odležet.
- Banánové hrnkové lívance pečeme na středně rozpálené pánvi s kapkou kokosového oleje. Podáváme s rostlinným jogurtem a čerstvým ovocem.
- Dle chuti můžeme zakápnout javorovým sirupem.
Jak udělat těsto na lívance bez droždí?
V každém receptu na lívance bez kynutí je nezbytné mít krásně hladké těsto bez žmolků. Pokud je těsto připravené správně, samotné smažení jde již hezky od ruky a lívance se nepřipalují ani nerozpadají. Správně udělané těsto na lívance bez droždí je velmi důležitým prvkem na cestě k úspěchu.
Většina receptů na lívance se skládá z tří základních surovin – mléko, mouka a vejce. Droždí je v receptech nahrazeno práškem do pečiva. Pro hladké těsto bez hrudek je potřeba tyto ingredience dobře promíchat.
Nejlepší je mouku přecedit a těsto na lívance míchat metličkou, ta ho pořádně provzdušní a nadýchá. A především zbaví hrudek.
Pro docílení hladkého těsta je nejlepší mléko a mouku přidávat do mísy po částech a každou várku pořádně promíchat metličkou. Na závěr se přidá špetka soli a kypřící prášek. Před smažením je lepší nechat těsto chvilku odležet.
Jak lívance bez kynutí smažit?
Když těsto na lívance nabobtná, přichází druhý krok a tím je samotné smažení lívanců. Důležité je zajistit, aby se lívance nepřipalovaly. K tomu je dobré přidat tuk již do těsta, i dvě lžíce tuku v těstě udělají pro hladký průběh smažení opravdu mnoho. Přidat lze máslo nebo slunečnicový či kokosový olej.
Nezbytné je vybrat si pro přípravu lívanců bez kynutí správnou pánev či lívanečník. Kvůli nevhodně zvolené pánvi může celá snaha přijít vniveč, protože pak ani správně připravené těsto nebude stačit.
Nejvhodnější je nerezová pánev, ke které těsto nepřilne. Samozřejmě si lze také sehnat speciální lívanečník.
A na jakém tuku smažit? Nejčastěji se doporučuje použít sádlo, které zajistí nejnižší přilnavost. Nic se však nezkazí ani máslem, kokosovým olejem nebo jinými rostlinnými oleji, jako je například slunečnicový.
Tuk je potřeba na pánev přidávat před každým novým lívancem. Kdo hledá způsob, jak rychle zhubnout a přitom si pochutnat na lívancích používá minimum oleje.