Plánujete občerstvení na Silvestra? Ať už čekáte hosty, nebo se chystáte vzít nějaké chutné překvapení na návštěvu k přátelům, bude se vám možná hodit pár tipů. Ať už vás láká spíše česká specialita – obložené chlebíčky, nebo jste trendovější a brousíte si zuby na kanapky, neobejdete se bez kvalitního pečiva.
Pečivo plní u těchto pokrmů více funkcí – je podkladem, jakousi základnou pro obložení a dekoraci a dodává jídlu objem. Dále zvyšuje sytivost, z nutričního hlediska je zdrojem sacharidů a může být i zdrojem vlákniny.
Celozrnná bagetka se záparou je vyrobená z celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky. Sypananá je křupavými semínky slunečnice, lnu a sezamu. Díky zápaře (směsi máčených semínek a cereálií) získává pečivo jedinečnou chuť a vydrží déle měkké a vláčné. Zápara navíc dodává do pečiva vlákninu.
Zkuste opustit zažitou představu okoralé chlebíčkové veky a povolte uzdu fantazii. Ať už jako náhradu zvolíte vícezrnné nebo celozrnné pečivo, obohatíte výsledek nejen o nové chutě, ale zejména o vlákninu, vitamíny, minerály a stopové prvky.
Při použití celozrnného pečiva navíc zůstane výsledný glykemický index nižší. Jídlo připravené z celozrnného pečiva zůstává v trávicím traktu déle a živiny se pozvolna vstřebávají sliznicí střeva do těla.
To umožní organismu s živinami lépe hospodařit a sacharidy využívat nejen jako materiál pro tukové zásoby, ale po fyzické zátěži také pro zásoby energie ve svalech a v játrech.
Jak je to s bílým pečivem
Navíc, jídlo s vyšším obsahem vlákniny vytváří lépe pocit sytosti, není proto tak snadné ho sníst zbytečně mnoho. Jak to je ale s bílým pečivem? Není možné si ho skutečně někdy dát bez výčitek? Možné to je.
Například jako přílohu k zeleninovému salátu nebo k jídlům z luštěnin. Ve 400 g zeleninového salátu, což je běžná porce hlavního salátového jídla, lze přijmout cca 6–10 g vlákniny. Záleží na druhu použité zeleniny.
Pokud k zeleninovému salátu zařadíte jako přílohu celozrnnou bagetu, která může obsahovat také cca 10 g vlákniny, přijmete v jedné porci jídla až 20 g vlákniny, což je ale příliš vysoké množství najednou.
Takové množství již trávicí trakt příliš zatíží, trávení se může zpomalit, nebo naopak zrychlit, vznikají dyspeptické obtíže jako pálení žáhy, nadýmání, tlak v břiše atd.
Takto velké množství vlákniny s sebou strhne i podstatnou část vitamínů ze zeleniny. Ty se pak nevstřebají do organismu, ale jsou vyloučeny spolu s nestrávenou vlákninou.
Celozrnná bageta se záparou a ovsenými vločkami je vyrobená z celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky. S extra bohatým posypem vloček, lnu a sezamu. Výborná na výrobu netradičních chuťovek.
Tímto samozřejmě nechci odrazovat od konzumace celozrnného pečiva ani salátů, ale od neuváženého kombinování různých potravin s vysokým obsahem vlákniny. Jako příloha k zeleninovým salátům nebo luštěninovým jídlům je vhodné vícezrnné nebo bílé pečivo s výrazně nižším obsahem vlákniny.
Zeleninové saláty jako součást silvestrovského pohoštění jsou samozřejmě vítány i z jiných důvodů. Pokud je kromě pečiva kombinujete se sýry a s tučnějšími rybami (losos, sleď, makrela), nemusí mít konzumace alkoholu tak nepříjemné následky.
Jídlo, které se déle zdržuje v žaludku (vláknina) a zároveň obsahuje tuk, zpomaluje nástup účinku alkoholu a celkově zmírňuje jeho působení. Protože alkohol se vstřebává pomalu, je možné ho také pomalu odbourávat.