K játrům mnoho lidí chová předsudky, většinou způsobené zážitky ze školních jídelen. Nevšední chuť špízků z kuřecích jatýrek stojí za nový pokus.
Budete potřebovat:
Křupavá světlá bagetka ideální jako přílohové pečivo nebo na výrobu sendvičů.
- 4 malé světlé bagety
- 100 g tenkých plátků anglické slaniny
- 350 g kuřecích jater
- 8 malých, nebo 4 střední žampiony
- 2–3 šalotky
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- dobrou majonézu (ideálně domácí) – viz. info pod receptem
- listy salátu k podávání
Kuřecí játra opláchněte, očistěte a překrojte na dva větší kusy. Dobře osušte, osolte a opepřete. Plátky anglické slaniny podélně rozpulte. Kousky jater obalte ve slanině. Na krátkou kovovou špízovou jehlu napichujte střídavě kousky jater ve slanině, malý žampion nebo půlku většího a kousek šalotky.
Hotové špízy potřete olejem a grilujte 5 minut z každé strany. Malé světlé bagetky rozpulte a řeznou stranou dolů také ogrilujte. Potřete lžící majonézy, obložte listy salátů a ihned podávejte se špízky.
TIP: Dalším výborným receptem z jater je například smetanová játrová omáčka. Smetana chuť jater krásně zjemní.