Pizza, jak ji známe dnes, vznikla v okolí italské Neapole, kde si ji připravovali chudí lidé z ingrediencí, které měli běžně doma. Rajčata, mozzarella a oregano dali vzniknout asi nejproslulejšímu druhu pizzy na světě – Pizza Margarita. Svůj název však tato pizza získala až roku 1899, kdy ji připravil neapolský pekař pro královnu Margaretu.

Pizza se postupem času dostala spolu s italskými imigranty do prosperující Severní Ameriky a doslova zde zdomácněla. Multikulturní Američané si brzy pizzu oblíbili.

V České republice se pizza masově rozšířila v 90. letech prostřednictvím stovek nově vznikajících pizzerií. Češi si pizzu oblíbili podobně jako Američané. Stále více lidí však touží udělat si pizzu doma, protože můžou využít svoji fantazii. Často však narážejí na problém se správným pizza receptem.

Sami Italové rozlišují pizzu na alta a bassa, tedy pizzu s tlustším těstem, a pizzu tenkou. A právě těsto na tenkou pizzu je to, čeho se s tradičním receptem na české koláčové těsto nedaří dost dobře dosáhnout.

Přinášíme recepty na některé druhy pizzy, které lze vyzkoušet doma a vybrat si ten, který bude nejvíce vyhovovat.

Pizza – recept na základní těsto

Ingredience na 1 pizzu:

  • 250 g hladké mouky
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 l vlažného mléka (postačí voda)
  • špetka soli

Postup:

Rozdrobené droždí nasypeme spolu s cukrem do vlažného mléka a odstavíme na teplé místo dokud nevzejde kvásek.

Mouku přesijeme, osolíme, přidáme olej a kvásek a uhněteme. Těsto zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang