Ingredience
- 1,3 kg vykostěného bůčku
- sůl
- 2 vejce
- 20 dkg sterilovaných kapií
- kmín
- pepř
- 20 dkg jemných párků nebo podobné uzeniny
- 4 vejce natvrdo uvařená
Postup
1 kg bůčku rozřízneme podélně na co největší plát. Ten mírně rozklepeme a osolíme z obou stran. Zbylý bůček umeleme, přidáme syrová vejce, kmín, sůl, pepř a dobře vyšleháme. Takto připravené těsto v tenké vrstvě rozetřeme po plátu bůčku, po délce položíme párky, přidáme uvařená vejce (dle velikosti rolády a odkrojíme špičky a navlékneme na špejli – dobře drží) a posypeme červenou kapií, případně zelenou petrželku.
Roládu svineme jako závin a svážeme nití. Pečeme v pekáči v troubě na mírném ohni, podléváme vodou a poléváme vypečenou šťávou. Asi po 2 hodinách vyjmeme, necháme vychladnout a ztuhnout v ledničce. Podáme nejlépe studenou.
Bůčkovou roládu můžeme připravit v různých obměnách: Plát potřeme hořčicí a opepříme, pak na něj položíme pikantní sekanou s česnekem, případně sekanou s dušenými hříbky a vejci. Na plát položíme ochucenou sekanou a na vrch položíme vaječné omelety se strouhaným sýrem.