Polévky jsou vděčný pokrm, který nejen zahřeje, nýbrž i zasytí. Pokud doma není nic k jídlu nebo se kuchař potýká s tzv. ledničkovou slepotou, která nedovolí vymyslet jídlo z ingrediencí v ní přítomných, je pravý čas uvařit polévku. Česnek je doma vždycky a ostatní ingredience se jistě také najdou. Pokud ne, fantazii se meze nekladou a lze směle improvizovat.
Tradiční česneková polévka je nejlepší nejen na zahnání hladu. Také při nastupující nemoci, viróze nebo jen tak preventivně. Dochutit lze různě tak, jak ji má kdo rád. Mnohé babičky do domácí česnečky strouhaly sýr, čímž vznikla česneková polévka se sýrem. Oblíbená je i s bramborem nebo jako česneková polévka s vejcem.
Mnoho milovníků divokých večírků, kde teče alkohol proudem, na ni druhý den po ránu s pořádnou kocovinou nedají dopustit. Nefalšovaný česnekový vyprošťovák dokáže postavit na nohy i toho společensky nejunavenějšího tanečníka.
TIP: Česnek je kuchyňský všudybýlek a lze z něj vytvořit neodolatelné pomazánky. Co ochutnat česnekovou pomazánku s vařeným vejcem, tradiční česnekovou pomazánku nebo česnekovou pomazánku s kečupem?
Česneková polévka s bramborem – česnečka s bramborem
Klasikou mezi klasikami je česneková polévka s bramborem. Recept nezabere příliš času a je hotová raz dva. Teplá tekutina do bříška okouzlí svou výraznou chutí, na níž je nejbáječnější to, že si ji každý kuchtík může regulovat podle svého vkusu a chuti. Pokud milujete brambory a květák, vyzkoušejte si připravit i bramborovo květákovou polévku.
Ingredience na česnekovou polévku s bramborem
- 5-10 stroužků (podle chuti a síly česneku)
- 3 ks brambor
- 0,5-0,75 litru vývaru nebo vody
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- kmín
- majoránka
- sůl, pepř
- 1 vejce
Receptů na pravou česnekovou polévku je nespočet a v každé domácnosti se vyskytuje ten nejlepší – rodinný. Sváteční česneková polévka je obohacená o osmaženou anglickou slaninu, což jí dodává silnější a výraznější chuti.
Kdo rád experimentuje, přisype do domácí česnekové polévky i slaboučké nudličky, kvasnicové knedlíčky nebo kousky kuřecích prsou. Základem receptu na česnekovou polévku však zůstává česnek, a proto je potřeba jen do vývaru zamíchat velmi štědře, aby vynikla jeho pikantní chuť.
Česneková polévka – recept
Na másle v hrnci osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Když je cibule dozlatova, přidáme polovinu stroužků, které jsme rozetřeli se solí. Necháme trochu rozvonět. Zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme na kostičky nakrájené brambory.
Když brambory změknou, přidáme kmín, majoránku, pepř a zbytek stroužků nakrájených na tenké plátky. Na závěr do roztočeného víru polévky vlijeme rozšlehané vejce.
Místo opečených či osmažených chlebových krutonů lze použít česnekový chléb, jenž je vynikající coby příloha k polévce i jako křupavý doplněk ke grilované zelenině a masu. Česnekové pečené brambory pak už jsou tou třešnickou na dortu, která z každé česnekové party učiní večírek par excellence.
Česneková krémová polévka
Krémová česneková polévka se svým postupem příliš neliší od klasické česnečky popsané výše. V podstatě jediným rozdílem, který lze nalézt v ingrediencích, je smetana. Jinak zůstávají všechny přísady stejné, jako v případě vaření tradiční česnekové polévky.
Cibulku osmahneme na oleji, přidáme rozdrcený česnek, nakrájené brambory na kostičky a zalijeme vodou nebo vývarem. Osolíme a opepříme.
Chvilku před změknutím brambor přilijeme smetanu a nepatrně povaříme. Brambory v polévce lze rozmixovat tyčovým mixérem, čímž se polévka zahustí a díky smetaně získá lahodně jemnou chuť.
TIP: Existuje mnoho variací na česnekovou polévku. Pokud chcete vyzkoušet netradiční, zkuste osolené neoloupané česnekové stroužky nejdříve upéct v troubě a poté je oloupejte a do polévky rozmixujte. Vznikne opět trochu jiná, avšak velmi dobrá česnečka.
Královská krémová česnečka – recept
Čerstvé stroužky česneku po opečení změknou, zesládnou a získají jemnou, téměř oříškovou chuť. Na této sladké a poddajné variantě česneku je postavena tahle česneková polévka – nic ostrého. Jen čistě aromatická, krémová mísa pohody.
Ingredience na královskou krémovou česnečku
- 3-4 palice česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 100-200 g pancetty nakrájené na kostičky
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 4 hrnky kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku parmezánu, nastrouhaného
- 2 hrnky kapusty, odstraněná žebra, nastrouhaná
- 1 hrnek husté smetany
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
Královská krémová česnečka – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Odřízněte vrcholky 4 palic česneku. Jen tolik, aby se odhalily všechny stroužky. Obnažené stroužky zalijte ½ lžíce olivového oleje a posypte trochou soli a pepře. Každou hlavičku položte řeznou stranou nahoru na malý čtverec alobalu.
- Zabalte a položte ji na plech. Česnek pečte 45 minut. Nechte důkladně vychladnout.
- Ve velkém hrnci na středním plameni opečte na kostičky nakrájenou pancettu do křupava, asi 5-7 minut. Kromě 1 lžíce tuku z pancetty slijte. Křupavou pancettu si ponechte v míse.
- Do kapek z pancetty v pánvi přidejte nakrájenou cibuli. Cibuli smažte, dokud nezačne karamelizovat, asi 10 minut.
- Když je opečený česnek vychladlý, vymačkejte ho ze slupek. Přidejte ho do mixéru spolu s kuřecím vývarem a opečenou cibulí. Polévku rozmixujte do hladka.
- Vraťte polévku do hrnce, přidejte kapustu a parmazán a vařte, dokud kapusta nezměkne. Přidejte smetanu a zahřejte na požadovanou teplotu. Pancettu rovnoměrně posypte do misek a podávejte.
TIP: Další lahodná hřejivá polévka, která zasytí, je tato vydatná polévka z hlívy.
Hospodská silná česnečka – recept
Recept na klasickou hospodskou česnečku, která přijde vhod nejen po proslavené noci, nýbrž i při nachlazení.
Ingredience na hospodskou silnou česnečku
- 300 g brambor varného typu B
- 1,2 litru kuřecího vývaru
- 8 stroužků česneku
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička sušené majoránky
- 2 bobkové listy
- Pepř
- Sůl
Hospodská silná česnečka – postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně 1 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- V hrnci na středním ohni rozpusťte sádlo, přidejte nakrájené brambory a orestujte je za častého míchání dozlatova.
- Přidejte nakrájený česnek a bobkový list, 1 minutu orestujte a zalijte vývarem. Zvyšte teplotu a polévku přiveďte k varu. Poté zmírněte oheň.
- Osolte, opepřete, přidejte majoránku a na mírném ohni vařte 20 minut. Podávejte s chlebovými krutony.
Recept na staročeskou česnečku se slaninou a vejcem
Vydatné jídlo, které oceníte například při pobytu na chalupě díky krátkému času přípravy. Skvěle zahřeje po celodenním výletu.
Ingredience na staročeskou česnečku se slaninou a vejcem
- 300 g brambor
- 150 g cibule
- 100 g slaniny
- 1 palice česneku
- 50 g drceného kmínu
- 5 g majoránky
- 1 litr hovězího nebo kuřecího vývaru
- 2 vejce
- 50 g vepřového sádla
- sůl a pepř
Na krutony:
- 4 plátky chleba
- 100 g vepřového sádla
Staročeská česnečka se slaninou a vejcem – postup
- Na rozehřátém sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidejte najemno nasekaný česnek a krátce orestujte. Zalijte vývarem, přidejte oloupané brambory na kostičky, drcený kmín, sůl a pepř.
- Vařte na mírném plameni přibližně 30 minut do změknutí brambor.
- Na konec přidejte rozšlehaná vejce, majoránku a vše ještě krátce povařte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Chleba nakrájejte na malé kostičky a osmažte do zlatova na sádle.
- V případě, že nechcete smažit, můžete opéct krutony nasucho v předehřáté troubě. Troubu si předehřejte na 200 °C a krutony pečte zhruba 8 minut do zlatova.
Rychlá česneková polévka s vejcem a sýrem – recept
Někdo sýr v česnekové polévce miluje, jiní ho zase nemusí. Pokud ho nechcete přímo do polévky, zkuste si připravit alespoň sýrové krutony.
Ingredience na rychlou česnekovou polévku s vejcem a sýrem
- sádlo
- 1 cibule
- 8 brambor, varný typ A
- 20 stroužků česneku
- 1 litr vývaru (hovězí nebo kuřecí)
- 2 lžíce sušené majoránky
- 1 hrst čerstvé majoránky na ozdobu
- Vejce
- Sůl a pepř
- Tvrdý sýr, např. gouda
- 1 bageta na krutony
Rychlá česneková polévka s vejcem a sýrem
- Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na měsíčky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- V hrnci na oleji nebo na sádle orestujte cibuli dohněda, ale nespalte ji. Dejte si ji stranou.
- V tom stejném hrnci, kde byla cibule orestujte brambory tak, aby se zatáhly. Poté přidejte na plátky nakrájený česnek (5 stroužků si nechte na ozdobu) a ještě chvilku restujte.
- Zalijte vývarem, přidejte sušenou majoránku, osolte a opepřete, vařte do změknutí brambor, asi 20 minut.
- Mezitím si nastrouhejte sýr a nakrájejte bagetu na malé krajíce, pomažte je olejem a dejte do předem rozehřáté trouby na 200 °C péct dozlatova z obou stran.
- Nakonec je posypte nastrouhaným sýrem a nechte je ještě zapéct.
- Na pánvi na trošce oleje orestujte na plátky nastrouhaný česnek na ozdobu. Na závěr do polévky přidejte čerstvou majoránku a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte – na dno talíře dejte nastrouhaný sýr, přidejte orestované plátky česneku, zalijte polévkou a nakonec ozdobte sýrovými krutony a čerstvou majoránkou.
Nejlepší polévka – česnečka s vajíčkem – recept
A co místo klasického rozšlehaného vajíčka připravit česnečku se ztraceným vejcem? S naším návodem se vám to určitě povede.
Ingredience na česnečku s vajíčkem
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- 1 litr vývaru
- 2 brambory
- 1 menší cibule
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1/2 lžičky rozmarýnu
- 1 lžička drceného kmínu
- Sůl
- 1 lžíce octa
- 4 vejce
Česnečka s vajíčkem – postup
- Na oleji zpěňte podrcený česnek, zalijte vývarem, přidejte kostičky brambor, pokrájenou cibuli, tymián, rozmarýn, kmín, osolte a nechte na mírném ohni vařit.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s octem a pak do ní postupně rozklepněte opatrně vejce a uvařte je (bílek by měl ztuhnout a žloutek zůstat polotekutý).
- Vejce opatrně vyndejte naběračkou, rozdělte na talíře a zalijte polévkou. Podávejte s osmaženými krutony.