Dnešní příspěvek je spíš tip na servírování než recept. Tvar rustikální bagety s pohankou je k servírování ideální. Skvělý způsob, jak podávat zeleninu třeba na dětské party – děti milují jídlo, se kterým si můžou hrát. Toto podávání však zazáří i na elegantní grilovací slavnosti.

Na předkrm pro 5 osob jsem použila:

  • 2 střední rustikální bagety s pohankou

    Rustikální bageta s pohankou: Tmavá vícezrnná bageta s pohankou, lněnými semínky, sójovou drtí a žitným kvasem. Zdobená cereální směsí a semínky. Z kamenné pece.

  • 1 červenou a 1 žlutou papriku
  • ½ malé salátové okurky
  • 1 mrkev
  • 125 g sýra sýr
  • pažitku na ozdobu

Princip je jednoduchý: rustikální bagetu s pohankou zhruba v polovině přepulte pod stejným úhlem, jako mají její konce. Odřízněte malý kousek z původních konců, aby se odhalila střídka, a obě půlky rozřízněte na polovinu ještě jednou, teď ale veďte řez rovně.

Vzniknou vám čtyři čtvrtky s jednou rovnou stranou a jakýmsi „zvýšeným okrajem“. Vydlabejte opatrně část střídky tak, aby vznikly jakési pohárky.

Zeleninu nakrájejte na cca 5 cm dlouhé špalíčky a připravte si oblíbenou pomazánku – tohle je volitelná část. Můžete použít čerstvý sýr, šlehaný tvaroh, nebo jako já sýr Philadelphia.

Ochuťte ho bylinkami, česnekem, křenem nebo špetkou uzené papriky – zkrátka použijte to, co máte rádi. Naplňte pečivo lžičkou pomazánky, zapíchněte pár zeleninových tyčinek a těšte se z úsměvů, které tento předkrm vyvolá.

Sýr Philadelphia krásně drží tvar, když ho nastříkáte cukrářským sáčkem. Stejně půvabně ale vypadají bagetky naplněné lžičkou a posypané bylinkami.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang