Dort Pavlova je název pro pečený dezert, na který stačí pouze tři ingredience. Sám název zní velmi honosně a váže se k němu i jeden příběh. O čem je? A jak připravit nejlepší dort Pavlova?
Pravý recept na dort Pavlova zná nejspíš jen šéfkuchař z hotelu Wellington. Ten ho připravoval pro slavnou ruskou baletku Annu Pavlovou v roce 1926. Nechal se tenkrát inspirovat její baletní sukní a stvořil dezert, který nese její jméno.
Shrnutí článku
Svatební dort Pavlova – dort Pavlova může být upečen na malou svatbu jako svatební dort. Svatebčané tak ochutnají originální sladkou tečku.
Mini dortíky Pavlova – nejen na oslavy, také jako zákusek po nedělním obědě se hodí mini dortíky Pavlova.
Zajímavosti o dortu Pavlova – Pavlova se dá připravit s několika druhy čokolády, s karamelem nebo s různým ovocem. Vždy tak záleží na preferencích pekařů.
Dort je ovšem tak jednoduchý, že pokud do něj šéfkuchař nepřimíchal tajnou přísadu, recept na dort Pavlova zůstává stejný. Kvůli jeho oblibě a především výtečné chuti se dodnes perou o jeho původ Austrálie a Nový Zéland.
Dort Pavlova s mascarpone – recept
Oblíbenou variantou dortu je ta s mascarpone. Stejně jako u limetkového cheesecake je jeho příprava snadná. Co bude potřeba a jak dort připravit?
Ingredience
Korpus:
- 5 bílků
- 250 g cukru
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 1 špetka soli
Krém:
- 250 g mascarpone
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
Ozdoba:
- ovoce
- mátové listy
- moučkový cukr
Postup
- Bílky oddělíme od žloutků do mixéru a přidáme špetku soli. Po krátkém šlehání přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání. Bílky jsou dobře našlehané tehdy, když jejich špičky nepadají z násady dolů.
- Do hotového sněhu ručně vmícháme kukuřičný škrob a citronovou šťávu.
- Na pečicí papír můžeme pro lepší tvoření nakreslit kruh o průměru cca 25 cm a vnitřní kruh o průměru cca 5 cm. Pak přidáme sníh.
- Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si plech na pečení. Dort pečeme maximálně 2 hodiny na 120 °C.
- Mezitím si připravíme krém. Mascarpone smícháme se smetanou, přidáme trochu cukru a odložíme. Korpus necháme vychladnout v troubě a poté potřeme krémem. Ozdobíme ovocem a mátou.
- Hotový dort vložíme do lednice a necháme několik hodin měknout. Poté se nechá krásně nakrájet a servírovat.
Svatební dort Pavlova – recept
Pavlova jako svatební dort? Samozřejmě! Ovocné zdobení použijte podle sezóny a sněhový korpus vydrží připravený dopředu i několik dní. Následující seznam surovin vyjde na dort pro cca 12-14 hostů, případně upravte množství podle vaší potřeby.
Ingredience
- 9 velkých vaječných bílků
- 600 g moučkového cukru
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 400 ml smetany ke šlehání
- 75 g moučkového cukru a další na posypání
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 250 g bobulovitého ovoce, plus navíc na ozdobu (borůvky, maliny, jahody, ostružiny, rybíz apod.)
Postup
- Troubu předehřejte na 120 °C. Na pečicí papír nakreslete tři kruhy o průměrech 20 cm, 16 cm a 12 cm. Překlopte papír na plech tak, aby byla tužka zespodu.
- Bílky šlehejte, dokud se na metlách šlehače nevytvoří tuhé špičky. Přisypte čtvrtinu cukru, šlehejte znovu do tuha, pak to zopakujte, jednou přidejte kukuřičnou mouku a ocet a poté přisypte zbývající cukr.
- Směs lžící vkládejte do kruhů, tvarujte tak, abyste je naplnili, střed uhlaďte, okraje nechte drsné. Pečte 30 minut, pak teplotu snižte na 100 °C a pečte ještě 1,5 hodiny – po upečení se budou odlepovat od pečicího papíru.
- Nechte vychladnout v troubě s mírně pootevřenými dvířky. (Ve vzduchotěsné nádobě vydrží korpus až 2 týdny).
- Vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem a vanilkou, vhoďte do ní bobulovité ovoce a ještě krátce zašlehejte. Chlaďte až 24 hodin, dokud nebudete připraveni ke skládání – Pavlovu je nejlepší skládat nejpozději 1 hodinu před podáváním.
- Největší korpus naaranžujte na servírovací talíř, naneste vrstvu krému a ovoce a zopakujte to se zbývajícími dvěma korpusy. Navrch ozdobte dalším ovocem a posypte moučkovým cukrem.
Sněhový dort Pavlova s banány a slaným karamelem – recept
Ohromte své hosty touto netradiční variací Pavlovy. Tento sněhový dort se slaným karamelem, sezamovou tahini pastou a banány z vás udělá krále cukrářů.
Ingredience
- šťáva z 1 citronu
- 5-6 bílků
- 350 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky kukuřičné mouky nebo škrobu
- 400 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce tahini pasty
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 banány nakrájené na plátky
- 3 lžíce slaného karamelu
- 2 sezamové sušenky
Postup
- Troubu předehřejte na 130 °C a na pečicí papír nakreslete kruh o průměru asi 18 cm.
- Vyšlehejte bílky do tuhých špiček a postupně zašlehávejte cukr, citronovou šťávu, vanilku a kukuřičnou mouku po malých dávkách.
- Lžící naneste sníh na nakreslený kruh a vršek uhlaďte. Pečte 1 hodinu a 15 minut, poté troubu ztlumte na 100 °C a pečte ještě 1 hodinu. Vypněte troubu a nechte dort uvnitř vychladnout alespoň 2 hodiny nebo přes noc.
- Když je sněhový korpus připraven k podávání, opatrně jej odlepte z pečicího papíru. Nebojte se, pokud trochu popraská – zakryje to poleva.
- Pro přípravu polevy ušlehejte smetanu, tahini a moučkový cukr do měkkých špiček. Lžící naneste na Pavlovu a posypte ji plátky banánů, poté pokapejte slaným karamelem a posypte rozdrobenými sezamovými sušenkami.
Dort Pavlova mini – recept
Mini dorty Pavlova jsou ideální pro oslavy narozenin, svatby i jako zákusky ke kávě.
Ingredience
Korpus:
- 4 bílky
- 230 g cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky bílého vinného octa
Krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g mascarpone
- 1 lžička cukru moučka
- čerstvé ovoce
Postup
- Troubu předehřejeme na 120 °C a připravím plechy, které vyložíme pečicím papírem.
- Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého postupně přidáváme cukr. Přimícháme škrob a nakonec vinný ocet. Vznikne nám hustá hmota, kterou naplníme jednorázový cukrářský sáček s širší špičkou.
- Uprostřed každého korpusu uděláme lehkou prohlubeň, aby nám krém hezky držel. Vložíme do trouby a sušíme přibližně 40-45 minut.
- Hotové korpusy necháme po do sušení ve vypnuté troubě vychladnout. Poté korpusy odlepíme od pečicího papíru.
- Mezitím vyšleháme smetanu do tuha, přidáme k ní mascarpone a lžičku cukru. Společně šleháme, dokud nevznikne hladký krém, kterým plníme připravené korpusy a zdobíme je čerstvým ovocem.
- Hotové dortíky necháme v lednici dvě hodiny odpočinout.
Mini dortíky Pavlova s hruškami a čokoládou – recept
Tyto čokoládovo-hruškové mini Pavlovy vás i vaše strávníky nadchnou. Skvělá tečka po lahodném nedělním obědě.
Ingredience
- 3 středně velké bílky
- 175 g moučkového cukru
- 1 lžička kukuřičné mouky
- ½ lžičky bílého vinného octa
Hrušková náplň:
- 8 malých hrušek, oloupaných
- 2 lžíce čirého medu
- 300 ml kvalitní jablečné šťávy
- 1 tyčinka skořice
Čokoládová omáčka:
- 147 ml smetany ke šlehání
- 100 g tabulky 70 % čokolády, nalámané na kousky
Krém:
- 284 ml smetany ke šlehání
- 200 g řeckého jogurtu, polotučného
Postup
- Troubu předehřejte na 140 °C. Dva velké plechy vyložte nepřilnavým pečicím papírem. Ve velké míse ušlehejte bílky do tuha.
- Postupně zašlehejte po 1 lžíci cukru, dokud směs nebude velmi tuhá a lesklá. Prosejte kukuřičnou mouku a pomocí velké lžíce ji vmíchejte spolu s octem. Směs rozdělte na 8 kopečků a položte je na pergamenový papír. Pomocí dezertní lžičky každou z nich zploštěte na průměr přibližně 9 cm a uprostřed každé udělejte lehký důlek.
- Pečte 40-50 minut nebo dokud směs pusinek neztuhne a papír na pečení se dokáže snadno odlepovat od dna každé z nich. Nechte vychladnout na mřížce. Můžete je připravit až tři dny předem a uložit do vzduchotěsné nádoby nebo zmrazit až na měsíc.
- Z hrušek odstraňte jádřince, pokuste se ponechat stopku. Vložte je do hrnce v jedné vrstvě – měly by se tam vejít docela těsně. Přidejte med, jablečnou šťávu a skořici. Přiveďte k varu, pak ztlumte oheň, přikryjte papírem na pečení a pokličkou. Vařte 35-40 minut, dokud hrušky nezměknou.
- Odstraňte pokličku a papír, zvyšte teplotu a nechte tekutinu probublávat, dokud se nezmění v lepkavou polevu. Nechte vychladnout. Hrušky lze přikryté a potřené polevou skladovat v chladničce až 2 dny.
- Mezitím připravte čokoládovou omáčku a smetanovou náplň. Do hrnce dejte smetanu ke šlehání a čokoládu a za stálého míchání na mírném ohni vařte, dokud se čokoláda nerozpustí. Smetanu a řecký jogurt vyšlehejte, dokud nezhoustne a přesto zůstane měkká.
- Při podávání položte pusinky na servírovací talíře a navrch dejte kopeček smetanové náplně. Navrch položte glazovanou hrušku a pokapejte teplou čokoládovou polevou. Ihned podávejte a případný přebytek omáčky rozdělte.
Dortíky Pavlova – recept
Takto sněhové pusinky připravuje i světově známý šéfkuchař Gordon Ramsay, zkuste si je připravit i doma.
Ingredience
Korpus
- 3 bílky
- ½ lžičky citronové šťávy
- 150 g moučkového cukru
Krém:
- 200 ml crème fraîche
- 200 ml přírodního jogurtu
- 300 g jahod
- 250 g malin
- malý svazek máty, zbavený listů a nadrobno nasekaný
- malý kousek čerstvého kořene zázvoru, oloupaný a jemně nastrouhaný
- 5 lžic moučkového cukru (možná ho nebudete potřebovat všechen)
- 9 malých snítek máty a moučkového cukru na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejte na 110 °C. Bílky a citronovou šťávu vyklopte do čisté mísy kuchyňského mixéru. Šlehejte, dokud bílky nezdvojnásobí svůj objem a po protáhnutí metličkou neudrží špičku.
- Nechte šlehač běžet a přidávejte cukr po lžících a před přidáním dalšího cukru jej zcela zapracujte. Šlehejte, dokud není přidán všechen cukr a bílky nejsou lesklé.
- Na velký plech položte papír na pečení. Na něj nakreslete tužkou devět koleček o průměru asi 7 cm. Lžící přelijte pusinky do velkého zdobicího sáčku s obyčejnou tryskou a do každého nakresleného kruhu vytlačte soustředná kolečka, přičemž po okrajích vytlačte dvě nebo více koleček, aby vzniklo hnízdo.
- Pečte 2 hodiny, dokud nejsou křupavé a snadno se odlepují od papíru. Nechte zcela vychladnout.
- Vyšlehejte crème fraîche do tuha a poté vmíchejte jogurt. Pár jahod a malin dejte stranou a zbytek nahrubo nakrájejte. Nakrájené ovoce, mátu a zázvor dejte do mísy.
- Posypte trochou moučkového cukru a rozmačkejte na hrubé pyré, které jemně vmíchejte do jogurtové směsi a podle chuti přidejte moučkový cukr.
- Zbylé jahody nakrájejte na plátky a vložte do každého pusinkového korpusu. Na korpusy štědře rozdělte krém a navrch položte malinu a snítku máty. Těsně před podáváním posypte trochou moučkového cukru.
Základy dezertu Pavlova
Základem pro dezert Pavlova jsou bílky, šlehačka a cukr. Dort se musí povést pokud budou bílky správně vyšlehané. To nejdůležitější pro dobrý výsledek je šlehat bílky mixérem do nejhustšího sněhu třeba až 8 minut. Ručně se šlehání nedoporučuje.
Důležité je i pamatovat na to, že dort Pavlova se nepeče, Pavlova se suší. Dobré je, nechat ho trochu navlhnout a hlavně dobře vychladit v lednici. Dort se bude dobře krájet i lépe jíst.
Přestože dorty Pavlova připomínají pusinky, kdy je křupavost znakem dobrého dezertu, je výsledek trochu odlišný. Jak tedy na nejlepší dort Pavlova?
Pokud jste milovníci karamelu, můžete také vyzkoušet recept na slaný karamel cheesecake, pokud milujete čokoládu, můžete zkusit extra čokoládový dort.
Existuje mnohem více druhů čokolády, než jenom hořká, mléčná a bílá. Třeba couverture čokoláda, která obsahuje vysoký podíl nejlepšího kakaového másla (až 39 %) nebo rubínová čokoláda, která byla představena v roce 2017 a má přirozeně růžovou barvu a ovocnou chuť.
Variace dortu Pavlova
Na začátku je dobré si určit, zda připravujeme dort nebo mini dorty. Lze připravit i malé zákusky třeba na oslavu, kdy preferujete jiný narozeninový dort. Skvělá varianta je připravit Pavlovu také jako svatební dort.
V různých variantách se připravuje i Black Forest. Může mít podobu dortu, cukroví či cupcakes.
Vyzkoušet lze i další varianty na dort Pavlova. Například růžová Pavlova s mátou, kávová s karamelem, vanilková s bazalkou, kakaová s fialkovou smetanou a vanilková s bazalkovou smetanou.
Originál dort Pavlova
Korpus tohoto dortu má symbolizovat nadýchanou baletní sukni a o další zdobení se postará čerstvé ovoce, nejčastěji se jedná o kiwi, jahody, marakuju nebo maliny.
Použít můžete i hrušky, ostružiny nebo broskve a meruňky a zdobit můžete i čokoládou a drcenými ořechy. Ovoce použijte vždy čerstvé a krémem zdobte až těsně před podáváním, aby se sněhový korpus nepropadl.