Francouzské brambory vděčí za svůj prapůvod zemi galského kohouta, ovšem pouto s Francií postupem času a vývoje českých chutí markantně zesláblo. Ve Francii se zapečeným bramborám říká tartiflette, v tuzemských končinách jde o francouzské brambory, jež mohou mít stovky podob. Jaký je ten nejlepší recept na francouzské zapečené brambory?
Veskrze se jedná o pokrm co dům dal, jakýsi mix zbytků z předešlého dne, avšak negativní nádech jídla pro chudé si francouzské brambory rozhodně nezaslouží. Mnozí na tento pokrm nedají dopustit a rvou se o každé sousto silou buldočí. Přívlastek „francouzské“ dodává sám o sobě zapečeným bramborám vznešenější auru. Jak připravit ty nejlepší francouzské brambory?
Tradiční francouzské brambory
Jak název napovídá, základem francouzských brambor jsou brambory. Nemusejí pocházet přímo z Francie. Bohatě postačí brambory české, ideálně varný typ A, aby bylo možné je vařit ve slupce. Leckdo připravuje francouzské brambory ze syrových brambor, ovšem snazší bude je předem uvařit.
TIP: Příznivci francouzské kuchyně ocení hrst nápadů. Co vyzkoušet francouzské tousty s kardamomem, vanilkou a kapkou růžové vody? Nebo francouzské makové palačinky s citronem a cukrem?
Receptů na francouzské zapečené brambory je ohromné množství. S nadsázkou by se dalo konstatovat, že by o francouzských bramborách mohla vzniknout samostatná kuchařka. Čistě jen o nich a ničem jiném. Obecně platí, že nejlepší francouzské brambory jsou ty, které jsou připraveny z kvalitních a oblíbených surovin. Kde nic nechybí, ani nepřebývá.
Klasikou jsou francouzské brambory s vejci a uzeným masem, ovšem vařené a na kostičky nakrájené vajíčko lze bez problémů vynechat. Bezvaječné francouzské brambory neztrácejí na chuti. Naopak. Spousta kuchtíků vařená vejce v receptu na francouzské brambory záměrně vynechává.
Vajíčko v bramborách lze nahradit vaječnou zálivkou, jež je tím, co z francouzských brambor činí francouzské brambory. Receptem je jednoduše mléko nebo smetana smíchané s rozšlehaným syrovým vejcem. Touto zálivkou se francouzské brambory v troubě zalijí, což nejenže vyplní prostor mezi jednotlivými ingrediencemi, nýbrž také na povrchu brambor vytvoří křupavou vaječnou vrstvu.
TIP: Zapékat se dají nejen brambory, nýbrž také ostatní zelenina. Zapečená cuketa nebo zapečené žampiony potěší nejen masožravce, avšak také vegetariány a vegany a zastánce sportovního jídelníčku a zdravé stravy. A pokud byste chtěli vyzkoušet i jiný typ brambor, zkuste sladké brambory pečené v troubě, nebo ze zbylých brambor připravte bramborové halušky, polské pirohy či bramborovou polévku.
Jak upéct nejlepší klasické francouzské brambory?
Když už se pouštíte do přípravy dokonalých zapečených brambor, určitě chcete, aby se vám zaručeně povedly ty nejlepší francouzské brambory. Nezbytnými ingrediencemi pro přípravu zapečených francouzských brambor jsou brambory, vejce a sýr.
Existuje ale mnoho variant zapečených francouzských brambor – mohou to být klasické francouzské brambory se všemi tradičními ingrediencemi, stejně jako třeba rychlé francouzské brambory nebo třeba francouzské brambory s uzeným masem. V dnešním článku si představíme pestrou paletu receptů na luxusní francouzské brambory, ze které si určitě vyberete. Přesvědčte se, že si nejlepší francouzské brambory lze připravit na spoustu různých způsobů. Servírovat je můžete třeba ke kuřeti s nádivkou.
Francouzské brambory s mletým masem nebo uzeným
Co všechno zahrnout do zapečených brambor? Francouzské brambory s uzeným nebo francouzské brambory s mletým masem jsou tradiční. Na hovězí mleté maso zapečené s brambory se sbíhají sliny už nyní. Kdo má zájem svůj recept na francouzské brambory obohatit, nesmí se bát do nich přidat prakticky cokoli. To se může odvíjet i od aktuální sezóny.
Přidat do brambor houby, kyselé zelí, gothaj, květák, brokolici, mrkev nebo červenou řepu? Proč ne. Nač se omezovat na tradiční klasiku, když se francouzské brambory dají připravit na tisíc způsobů? Jednou tak, podruhé onak. Kouzlo vaření tkví v nespoutanosti a neomezených možnostech.
TIP: Milovníci brambor ocení i tradiční bramborový salát nebo brambory na grilu.
Pravé francouzské brambory – recept
Ve francouzských bramborách nesmějí chybět brambory. To je naprostý základ. Ostatní suroviny už podléhají přáním a chutím strávníků. Tento recept na pravé francouzské brambory se bude přidržovat tradic a nabídne klasiku. Základ, z něhož lze čerpat inspiraci do budoucích příprav.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 300 g uzeného masa
- 300 g hrášku (mražený nebo z konzervy)
- 4 lžíce sádla
- 2 lžíce strouhanky
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 lžička soli a pepře
- kyselé okurky
- zelená petrželka ke zdobení
- sýr dle vlastního výběru (může být, nemusí)
Postup:
- Ze všeho nejdříve bude potřeba uvařit základní přísadu. Jak uvařit brambory? Ideálně ve slupce, aby z nich neuteklo příliš živin a nevázaly na sebe tolik vody. Loupat se jako uvařené budou také mnohem snáze.
- Tepelně upravené musí být také uzené maso. Podstatou zapečení není, aby potraviny změkly, nýbrž aby získaly žádoucí křupavý nádech.
- Pekáč, na nějž se budou skládat jednotlivé vrstvy brambor, se vyplatí vymazat olejem nebo sádlem a vysypat strouhankou, aby brambory příliš nepřilnuly ke dnu. Lépe poslouží také pekáč menší velikosti, aby se do něj všechny suroviny náležitě nahustily. Předejde se tak protékání vaječné zálivky na dno pekáče.
- Trouba musí být předehřátá na 200 °C. Mezitím se bramborami nakrájenými na plátky vystele dno pekáče. Posypou se hráškem, uzeným masem, zesklovatělou cibulí, nebo čímkoli, kdo má co rád. Podstatné je vrstvu důkladně nahustit na sebe a posypat solí a pepřem.
- Jakmile je dokončena poslední vrstva brambor, bude potřeba vše ještě naposledy pomáčknout a nahustit na sebe, aby vejce neproteklo na dno. S vaječnou zálivkou je potřeba ještě počkat.
- Nejlepší službu zálivka udělá, až když je na brambory nalitá zhruba v polovině pečení, tzn. po dvaceti minutách.
TIP: Zkušení kuchaři doporučují přidat do francouzských brambor zkaramelizovanou červenou cibulku nebo pórek. Někteří přidávají také kyselou okurku. V tomto receptu na francouzské brambory je kyselá okurka podávána až na závěr coby příloha k nakousnutí.
Nejchutnější francouzské brambory
Chcete si doma připravit nejchutnější francouzské brambory? S tímto receptem pro vás příprava nejchutnějších francouzských brambor rozhodně nebude žádný problém.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience na nejchutnější francouzské brambory
- 2 lžíce avokádového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 středně velké žluté cibule nebo sladké cibule, rozpůlené shora dolů a nakrájené na tenké plátky
- sůl podle chuti
- 750 g brambor
- čerstvě mletý černý pepř
- ¼ šálku jemně nasekané čerstvé petrželky
Jak připravit nejchutnější francouzské brambory
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni po jedné lžíci avokádového oleje a másla, dokud nezačnou prskat. Přidejte cibuli a velkou špetku soli; za častého míchání vařte 15-20 minut, dokud nezměkne a lehce nezezlátne.
- Odstavte z ohně a přendejte do mísy (pánev dejte stranou na brambory – není třeba ji vytírat).
- Mezitím nakrájejte brambory na příčné plátky a vložte je do středně velké pánve.
- Přidejte tolik studené vody, aby byly brambory zakryté, a velkou špetku soli; přiveďte je k varu na středním plameni. Vařte téměř do změknutí, asi 3 minuty, a podle potřeby sbírejte pěnu. Sceďte a dejte stranou.
- Stejnou velkou pánev s nepřilnavým povrchem postavte na střední teplotu, přidejte zbylý avokádový olej a máslo a zahřívejte, dokud nezačne prskat.
- Přidejte plátky vařených brambor a vařte je 15-18 minut, přičemž je každé 3 minuty opatrně obraťte, aby byly plátky brambor křupavé z obou stran.
- Jakmile jsou brambory podle vašich představ křupavé a uvařené, vraťte cibuli na pánev a podle chuti ji osolte a opepřete; vařte a míchejte, dokud se neprohřeje, asi 2 minuty.
- Přendejte na talíř a posypte čerstvou petrželkou. Podávejte horké.
Francouzské brambory s uzeným masem
Někdo má rád zapečené francouzské brambory se zeleninou, jiný raději s masem. Pokud patříte spíše mezi fanoušky masa, můžete vyzkoušet náš recept na francouzské brambory s uzeným masem.
Ingredience na francouzské brambory s uzeným masem
- 1 kg brambor
- 400 g uzeného masa
- 50 g másla
- 1 velká bílá cibule
- 5 vajec
- 200 ml smetany
- sůl a pepř
Jak připravit francouzské brambory s uzeným masem
- Dejte vařit vodu a do vroucí vody vložte brambory. Vařte, odkud nepůjdou propíchnout vidličkou, a poté zceďte a nechte vychladnout.
- Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Uzené maso nakrájejte na kostičky.
- Na pánvi na střední stupeň rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibulku. Přidejte uzené maso a restujte 5-7 minut.
- Předehřejte troubu na 170 °C. Vhodnou formu vymažte, vyložte do ní vrstvu brambor, posolte a posypejte třetinou uzeného masa.
- Pokračujte s dalšími dvěma vrstvami, zakončete bramborami.
- Ušlehejte vejce, přilijte smetanu a nalijte ušlehaná vejce na vrchní vrstvu brambor.
- Pečte v troubě dozlatova, poté nechte francouzské brambory s uzeným masem vychladnout a můžete servírovat.
Rychlé luxusní francouzské brambory
Tlačí vás čas, ale přesto byste si rádi připravili luxusní francouzské brambory? S naším receptem si připravíte rychlé francouzské brambory doslova během chvilky. Nejlepší francouzské brambory z nich uděláte kombinací koření, které jim dodá dokonalou chuť.
Ingredience na rychlé francouzské brambory
- 1,5 kg brambor
- 6 cibulí
- 6 stroužků česneku
- Lžička másla
- Bobkový list
- Větvičky tymiánu
- 1 litr zeleninového vývaru
Jak upéct rychlé francouzské brambory
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Oloupejte brambory, cibuli a stroužky česneku a nakrájejte je na tenká kolečka. Brambory opláchněte.
- Vymažte ohnivzdorný pekáč. Vyložte na pekáč vrstvu brambor, přidejte několik plátků cibule a česneku, bobkový list a několik malých snítek tymiánu. Postup několikrát zopakujte.
- Podlijte rychlé francouzské brambory zeleninovým vývarem a pečte v troubě 45 minut.
Zapečené francouzské brambory
Jelikož se francouzské brambory pečou při vysokých teplotách, odpařuje se mléko nebo smetana velmi rychle. Čím vznikne bohatší chuť brambor. Milovníci sýra mohou na posledních deset minut pečení posypat pekáč libovolným druhem. Skvělou službu odvede čedar, parmezán i běžný eidam. Zapečené brambory se sýrem budou zbožňované.
Po zhruba 40 minutách pečení bude vhodné nechat brambory na pár minut odpočinout a vychladnout, než se začnou servírovat. Nakrájené porce francouzských brambor na talíři ozdobí čerstvá petrželka.
Za zkoušku stojí také tento oblíbený recept na zapečené maso s bramborem v alobalu v troubě, nebo zapečené brambory s brokolicí.
Milovníci brambor jistě ocení i tento recept na zapečené francouzské brambory. Tato verze je nejen finančně nenáročná na přípravu, ale je také nízkokalorická. Připravte si s námi dokonalé zapečené francouzské brambory, ke kterým se budete vždycky rádi vracet.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 10 minut
Ingredience na zapečené francouzské brambory
- 2-3 střední brambory o celkové hmotnosti asi 600 g
- 1 střední cibule 200-300 g
- 2 stroužky česneku
- 75 g másla
- 150 ml vývaru
- 1 hrst čerstvého tymiánu
- sůl a pepř podle chuti
Jak připravit zapečené francouzské brambory
- Předehřejte troubu na 170 °C. Máslem vymažte zapékací misku.
- Oloupejte cibuli, brambory a česnek. Nakrájejte cibuli a brambory na úhledné plátky. Česnek nakrájejte na drobné kousky. Očistěte tymián od velkých stonků.
- Pokud je cibule silná, rozpusťte na pánvi trochu másla a plátky cibule na něm 5-8 minut jemně opékejte do měkka.
- Do vhodného pekáče položte vrstvu cibule, osolte a opepřete, přidejte několik lístků tymiánu a pár kousků česneku.
- Postup opakujte, dokud není pokrm plný, a nakonec ho dokončete úhlednou vrstvou brambor. Směs zalijte vývarem.
- Na závěr pokrm posypeme kousky másla, osolíme, opepříme a posypeme zbylým tymiánem.
- Pečte v troubě celkem hodinu.
- Po 30 minutách zkontrolujte a v případě potřeby přidejte další vývar. Pokud brambory hnědnou, přikryjte pokrm alobalem.
- Na posledních 10 minut pečení alobal odstraňte.
Francouzské brambory ze syrových brambor
Francouzské brambory si nemusíte nutně připravovat výhradně v troubě – tyto francouzské brambory ze syrových brambor lze například snadno a rychle připravit na pánvi.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 35 minut
Ingredience na francouzské brambory ze syrových brambor
- 450 g brambor
- 2 lžíce oleje
- 1 střední cibule
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky soli
Jak udělat francouzské brambory ze syrových brambor
- Nakrájejte cibuli na plátky a osmahněte ji na lžíci oleje, dokud nezkaramelizuje. Po 5-10 minutách přidejte pár lžic vody a zamíchejte.
- Nakrájejte brambory na plátky, přidejte je na pánev, zalijte vodou, osolte, přiveďte k varu. Snižte plamen na střední stupeň a nechte vařit 4-5 minut. Sceďte a vysušte brambory kuchyňskou utěrkou.
- Na stejné pánvi rozpalte lžíci oleje a přidejte opět brambory. Vařte na střední stupeň 10-15 minut, dokud brambory nebudou křupavé a zlatohnědé. Přidejte zkaramelizovanou cibulku, koření, a povařte dalších pár minut.
Francouzské brambory se salámem – recept
Velké oblibě se těší také francouzské brambory se salámem – použít můžete například gothaj. Francouzské brambory s gothajem jsou snadné na přípravu a mohou být skvělým tipem na rychlou večeři.
Ingredience na francouzské brambory s gothajem
- 1 kg brambor
- 250 g gothaje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 lžička oleje
- 3 velká vejce
- Sůl a pepř dle chuti
- Kmín dle chuti
Jak upéct francouzské brambory s gothajem
- Brambory oloupejte, uvařte a nakrájejte na plátky.
- Na pánvi nechte zesklovatět cibulku, přidejte nakrájený gothaj a zlehka opečte. Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vhodný pekáč vymažte máslem a vložte do něj brambory.
- Brambory posypejte rovnoměrně směsí gothaje a cibulky.
- Vložte do trouby a pečte 15-20 minut.