hrstková polévka

Výborná hrstková polévka není jen náhodnou směsicí ingrediencí, které člověku přijdou pod ruku, ačkoli by se to mohlo podle názvu zdát. Nicméně i přesto jistou volnost při výběru surovin dovoluje. Co běžně obsahuje hrstková polévka a jak ji uvařit?

Vhodný výběr surovin je jistě zapotřebí. Velkou část tvoří luštěniny, které se dají do polévky přidávat právě „po hrstkách“. Dále se dá do této polévky schovat téměř cokoli, čeho by v domácnosti mohlo trochu přebývat.

Luštěniny do hrstkové polévky

Nedílný základ hrstkové luštěninové polévky jsou různé druhy luštěnin. Velké luštěniny (například fazole, cizrna či neloupaný hrách) chutnají v polévce výborně, nicméně je nutné je dopředu namočit alespoň přes noc.

Luštěniny menší velikosti se do hrstkové polévky se zeleninou také hodí, možná dokonce více než ty větší. Čočka, kroupy, bulgur, černá čočka, červená čočka, jáhly nebo loupaný půlený hrách jsou perfektními ingrediencemi. Navíc tak jednoduchým způsobem zařadíte luštěniny do svého jídelníčku a svému tělu dodáte potřebné živiny, vitamíny a také zvýšíte počet bílkovin v pokrmu.

U menších luštěnin není tak velké riziko, že by se polévka rozvařila, jelikož je není potřeba vařit o moc déle než ostatní ingredience.

TIP: Pro milovníky luštěnin přinášíme tipy na recepty z černých fazolí.

Luštěniny (fazole, různé druhy čočky, hrách nebo cizrna) neodmyslitelně patří do hrstkové polévky.

Obiloviny a zelenina do hrstkové polévky

Šikovným trikem pro dokonalou hrstkovou polévku je přidání ovesných vloček. Nemusí jich být mnoho – stačí trocha na to, aby se polévka pěkně zahustila a sjednotila všechny ingredience.

V hrstkové polévce nesmí chybět ani zelenina. Nejčastější bývá běžná kořenová zelenina do polévek – mrkev, celer, petržel.

Dále pak hrstková luštěninová polévka s bramborami. I zde ovšem platí, že je možné do této polévky schovat téměř cokoli. Výborná je také například hrstková polévka s houbami nebo uzeným masem, na kterou naleznete recept níže.

Trocha ovesných vloček dokáže hrstkovou polévku krásně zahustit.

Proč si recepty na hrstkové polévky s luštěninami a obilovinami zamilujete?

Hrstkové polévky s luštěninami jsou velice oblíbené, a to především z těchto důvodů:

  • Hrstková luštěninová polévka je krémová, hustá, sytá a výživná.
  • Luštěninová polévka chutná výborně, často voní po kmínu, který s čočkou krásně ladí.
  • Polévka z luštěnin se snadno a rychle připravuje.
  • Hrstková polévka často obsahuje pouze pár základních ingrediencí.
  • Luštěninová polévka je zdravá a výživná.
  • Při přípravě těchto vydatných polévek si vystačíte jen s jedním hrncem.

Recept na hstkovou polévku s obilovinami

Nejlepší recepty na hrstkovou polévku není třeba hledat. Je to jednoduchá polévka, která může být v podání každého naprostým unikátem. U receptu je nejlepší dodržet postup, jak uvařit hrstkovou polévku. S ingrediencemi není vůbec na škodu si poté pohrát.

TIP: Pokud máte chuť spíše na exotiku, vyzkoušejte hřejivou indickou polévku.

Ingredience

  • 100 g krup
  • 100 g černé čočky
  • 100 g bulguru
  • 50 g ovesných vloček
  • 1-2 mrkve
  • 1 cibule
  • petržel (menší, nebo dle chuti)
  • celer (kousek, nebo dle chuti)
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř, česnek – na dochucení

Postup

  1. Čočku a kroupy přeberte a propláchněte. Pro využití jejich plné chuti je lze namočit na pár hodin do vody. Černou čočku je dobré před vařením polévky již trochu povařit dopředu.
  2. Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  3. Olej či sádlo rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
  4. Poté přidejte zeleninu, osolte a orestujte.
  5. Zalijte 1-1,5 litru vody, případně přidejte vývar či masox.
  6. Přidejte kroupy, černou čočku, bulgur a ovesné vločky.
  7. Dochuťte solí a česnekem a vařte do změknutí.
  8. Nakonec je možné přidat nasekanou petrželku pro dodání barvy.

Pokud vám zbyde česnek, můžete ho využít na tento recept na pravou česnečku.

Recept na hrstkovou luštěninovou polévku

Rychlá a vydatná polévka k večeři se hodí vždycky. A tato hrstková luštěninová polévka z čočky hotová za 15 minut obě kritéria dokonale splňuje. Vegetariáni mohou v tomto případě použít zeleninový vývar místo kuřecího.

TIP: Vyzkoušet můžete také rajčatovou polévku nebo klasickou bramboračku.

Ingredience

  • 1 lžička extra panenského olivového oleje
  • 1/2 malé cibule nakrájené nadrobno
  • 1 mrkev nakrájená nadrobno
  • 1 řapíkatý celer, jemně nasekaný
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • hrubá sůl a mletý pepř
  • 450 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 3/4 šálku vařené čočky, propláchnuté a scezené
  • 2 lžičky červeného vinného octa

Postup

  1. Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu.
  2. Přidejte cibuli, mrkev, celer a česnek, osolte a opepřete a za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne, tedy 3 až 5 minut.
  3. Přilijte vývar, přiveďte k varu a vařte 5 minut.
  4. Přidejte čočku a vařte, dokud polévka mírně nezhoustne, 3 až 5 minut.
  5. Vmíchejte ocet a dochuťte solí a pepřem.

Recept na staročeskou hrstkovou polévku s uzeným masem

Hrstková luštěninová polévka nemusí být vždy vegetariánská. Pro zvýšení podílu bílkovin do ní můžete přidat také uzené maso nebo oblíbenou klobásu. Taková luštěninová polévka pak skvěle zasytí i větší jedlíky.

Ingredience

  • 500 g uzeného vepřového masa
  • 1 hrstka fazolí
  • 1 hrstka čočky
  • 1 hrstka hrachu
  • 1 hrstka krup (jak se vaří kroupy)
  • 1 menší petržel
  • 1 mrkev
  • 1 malá cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře a nového koření
  • čerstvá majoránka a zelená petrželka
  • 2 stroužky česneku

Postup

  1. Kroupy, fazole, hrách a čočku přeberte, propláchněte a zalijte vodou. Nechte namočené přes noc.
  2. Ráno vodu slijte, zalijte luštěniny novou studenou vodou, přiveďte k varu a uvařte doměkka. Poté scedíme.
  3. Uzené maso vložte do hrnce a také zalijte studenou vodou, přidejte oloupanou cibuli, bobkový list, pepř, nové koření a uvařte maso doměkka.
  4. Uvařené maso vyjměte a vývar přeceďte.
  5. Do vývaru přidejte na kousky pokrájenou mrkev a petržel a 5 minut povařte.
  6. Pak přidejte scezené luštěniny, podle chuti dosolte a nechte všechno společně přejít varem.
  7. Do hotové polévky vložte na kousky pokrájené maso, nadrobno nasekanou majoránku a petrželku a rozmačkaný česnek.
hrstková polévka
Hrstková polévka s luštěninami a uzeným patří k velmi oblíbeným pokrmům.

Recept na poctivou čočkovou polévku – luštěninová polévka

Zbyla vám z předchozího dne uvařená čočka, ale na hlavní chod už je jí málo? Přidejte ji do polévky a pochutnejte si na teplé večeři. Tato luštěninová polévka z čočky je rychlá a vynikající.

Ingredience

  • 2 hrnky uvařené čočky
  • 100 g anglické slaniny nebo párku
  • 1 cibule
  • olej
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší brambor
  • 2 stroužky česneku
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku dozlatova.
  2. Poté přidejte na kousky nakrájenou slaninu nebo párek a nechte zlehka opéct.
  3. Na uzeninu přidejte na kousky nakrájenou mrkev a brambory a zeleninu orestujte.
  4. Nakonec polévku zalijte 1 l vody.
  5. Osolte, opepřete a ochuťte kmínem.
  6. Polévku nechte mírně probublávat, dokud mrkev a brambor nezměknou.
  7. Nakonec přidejte uvařenou čočku a prolisovaný česnek. Podle potřeby dochuťte.

Recept na hrstkovou polévku s čočkou a kari

Pokud nepatříte k fanouškům české kuchyně, ale milujete exotiku, vyzkoušejte tento recept na hrstkovou luštěninovou polévku, která kombinuje čočku s chutí kari.

Ingredience

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička (2 g) kari koření
  • 1 lžička (2 g) mleté papriky
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky garam masaly
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • 3 středně velké brambory nakrájené na kostky o průměru 1 cm
  • 1 středně velká cuketa, jemně nakrájená
  • 1 středně velká mrkev, jemně nakrájená
  • 4 hrsti suché červené čočky
  • 2 kostky zeleninového bujónu
  • 4 šálky vody
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Olej nalijte do velkého hrnce na vysokou teplotu. Jakmile se rozpálí, přidejte cibuli a smažte ji asi 5 minut dozlatova.
  2. Poté přidejte česnek a koření a restujte další 2 minuty.
  3. Přidejte brambory, cuketu, mrkev, čočku, bujonové kostky a vodu.
  4. Hrstkovou polévku přiveďte k varu a vařte 15 minut, nebo dokud čočka a brambory nejsou uvařené.
  5. Pokud chcete získat krémovější konzistenci, můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem.
  6. Nakonec přidejte citronovou šťávu a případně osolte.
  7. Tuto luštěninovou polévku můžete podávat se lžící zakysané smetany nebo bílého jogurtu.

Recept na čočkový krém – luštěninová polévka

Tato jednoduchá, rozmixovaná čočková luštěninová polévka je sametově hladká, krémová, výživná a k jejímu vytvoření vám stačí pouze sedm ingrediencí. Je hotová za méně než 25 minut a jedná se o recept sytou a chutnou luštěninovou polévku vhodnou při vysokoproteinové dietě.

Její příprava je rychlá a snadná a výsledkem je lehce kořeněná, hustá a krémová polévka, která je shodou okolností veganská. Je dostatečně sytá, aby se dala podávat jako lehká večeře nebo třeba vedle sendviče či salátu. I samotná funguje také jako vydatný a chutný oběd.

Podávat ji můžete s nasekanou petrželkou a rozmixovanými semínky, které jí dodají texturu a další skvělou chuť.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 nakrájená cibule
  • 4 středně velké mrkve, nahrubo nastrouhané
  • 140 g sušené červené čočky bez vaření
  • 4 šálky (1 litr) zeleninového vývaru/bujónu
  • 100 ml mléka nebo rostlinného nápoje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • volitelně k podávání: nasekaná čerstvá petrželová nať, mletý kmín a chilli vločky

Postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni.
  2. Přidejte cibuli a restujte ji 3 minuty do změknutí.
  3. Vmíchejte mrkev, čočku, vývar, mléko a kmín a přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu a vařte 15 minut, nebo dokud se čočka neuvaří.
  5. Hotové pyré rozmixujte ručním mixérem nebo kuchyňským robotem. V případě potřeby přidejte více vody na zředění.
  6. Polévku naberte do misek a případně podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou a rozmixovanými semínky.

Polévky, stejně jako tyto jednoduché zeleninové polévky, jsou skvělý způsob, jak zužitkovat sezónní zeleninu nebo jakoukoli zeleninu, která už má svá nejlepší léta za sebou. Navíc je její příprava velmi snadná a existuje nespočet kombinací.

Pokud vám po přípravě tohoto receptu na čočkovou luštěninovou polévku zbyla červená čočka, použijte ji k večeři jako úžasný čočkový salát.

hrstková polévka
Hrstková polévka s luštěninami doplněná orientálním kořením je neodolatelná.

Co by vás mohlo o této čočkové luštěninové polévce zajímat?

  • Kolik kalorií obsahuje? 218 kalorií na misku.
  • Kolik bílkovin obsahuje? 11 g na misku.
  • Kolik sacharidů obsahuje? 33 g na misku.
  • Mohu tuto čočkovou polévku uvařit v pomalém hrnci? Ano. Přidejte všechny ingredience do pomalého hrnce a vařte na nízké teplotě 8-10 hodin nebo na vysoké teplotě 4-5 hodin.
  • Jak dlouho vydrží? Přikrytou ji můžete skladovat v lednici až 5 dní.
  • Mohu ji zmrazit? Ano. V porcích po jedné porci ji můžete zmrazit až na 3 měsíce.
  • Neobsahuje lepek? Ne, tato polévka je přirozeně bezlepková.
  • Je vegetariánská? Ano, je vegetariánská. Pokud dáváte přednost klasickému mléku, můžete použít kravské.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang