S podzimem přichází do kuchyně švestky a s nimi řada receptů, jak připravit tuto temně modrou a sladkou pochoutku. Klasika, která nikdy neomrzí, je švestkový koláč s drobenkou. Jaký je nejlepší švestkový koláč? Jak připravit kynutý švestkový koláč s drobenkou, hrnkový švestkový koláč s mákem nebo rychlý švestkový koláč s tvarohem? Znáte ten správný recept na drobenku? Vše se dočtete v článku a jednotlivých receptech níže. Pokud chcete mít koláč perfektní, naučte se nejdříve připravit dokonalé křehké těsto na koláč.
Švestky skvěle chutnají a vedle pestrého využití v kuchyni nabízí i řadu léčebných účinků. Obsahují vitamin E a spoustu minerálních látek jako například vápník, hořčík, fosfor či draslík. Švestky jsou skvělým zdrojem vlákniny, tříslovin a organických kyselin.
Plody švestky poslouží jako výborný lék na revma, dnu, onemocnění ledvin, jater i krevního oběhu. Chrání srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají při střevních problémech a zácpě.
TIP: Švestky můžete také využít i na přípravu rýžového nákypu se švestkami nebo svatební koláčky moravské.
Švestkový koláč s drobenkou může může být kynutý nebo nekynutý. Recept na švestkový koláč s drobenkou může mít několik variací. Oblíbený je například hrnkový švestkový koláč s mákem a drobenkou či rychlý švestkový koláč s tvarohem a drobenkou.
Recept na drobenku – drobenka na buchtu
Drobenka na buchtu se používá k dodání sladké a křupavé struktury. Kombinace cukru, másla a mouky se často používá k pokrytí vrchní části dezertů, koláčů a dalších pečených pochoutek. Kynuté a mnohé lité koláče se bez drobenky zkrátka neobejdou.
Sladká a křupavá tečka se nejlépe hodí k moučníkům s kyselejší náplní, ale dobře sedne třeba i na náplň makovou nebo k jahodám.
Recept na drobenku – ingredience
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 80 g krupicového cukru
Recept na drobenku – postup
- Na pánvi nechte rozehřát máslo.
- Přisypte cukr a zamíchejte.
- Dále přidejte mouku a míchejte, dokud se nezačne hmota drolit.
- Nechte vychladnout, poté nasypte na moučník a pečte.
- Pokud všechnu připravenou drobenku nespotřebujete, dejte ji do sáčku a uchovejte ji v mrazáku.
Hrnkový švestkový koláč s drobenkou – recept
Tento hrnkový koláč s drobenkou je velmi oblíbený pro svou jednoduchou přípravu. Suroviny není třeba vážit. Stačí vše odměřit pomocí čtvrtlitrového hrnku.
Další oblíbené hrníčkové recepty jsou například hrnkové palačinky a tradiční hrnková bábovka.
TIP: Originální a zdravou možností je malinová hrnková buchta bez lepku nebo perníkovou buchtu.
Kromě švestek lze použít jakékoliv sezónní ovoce a připravit například borůvkový koláč, brusinkovou buchtu anebo zkusit něco exotičtějšího, jako je třeba avokádovo-limetkový koláč. Ke koláči se skvěle hodí dobrá káva i čaj.
Ingredience na hrnkový švestkový koláč s drobenkou
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- balení vanilkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balení vanilkového pudinku
- balení prášku do pečiva
- 100 g másla
- švestky
- 1 hrnek cukru
Ingredience na drobenku
- 80 g másla
- 100 g hladké, polohrubé nebo hrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup na hrnkový švestkový koláč s drobenkou
- Utřete máslo, vejce a cukr, přilijte mléko, přidejte vanilkový cukr a mouku s pudinkem a práškem do pečiva. Vše promíchejte a rozetřete na plech s vyšším okrajem.
- Navrch položte rozpůlené švestky a posypte skořicí.
- Recept na drobenku: Do menší misky odměřte všechny suroviny na drobenku a konečky prstů vše společně mněte tak dlouho, až vznikne sypká hrudkovitá směs připomínající drobky. Tuto drobenku pak nasypte na švestky a nechte ji zapadnout do mezer.
- Hrnkový koláč s drobenkou a se švestkami pečte na 180 °C ve předem rozehřáté troubě asi 40 minut.
Kynutý švestkový koláč s drobenkou – nejlepší švestkový koláč – recept
Máte doma přebytek švestek a dali byste si švestkový koláč? Kynutý švestkový koláč s drobenkou je na přípravu lehce náročnější. Je třeba připravit hustší kynuté těsto, které unese pořádnou dávku švestek.
Práce s kynutým švestkovým koláčem s drobenkou však bude náležitě odměněna. Tato nadýchaná sladká dobrota zachutná každému.
TIP: Místo kynutého švestkového koláče lze podobně připravit koláč ořechový nebo třeba jahodový či koláč s borůvkami. Anebo oblíbený letní recept na kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou.
Kynutý koláč se švestkama – ingredience
Ingredience na těsto
- 500 g hladké mouky
- 200 g jemného pískového cukru
- 200 ml mléka
- 2 vajíčka
- 30 g droždí
- 100 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 1 kg švestek
Ingredience na drobenku
- 50 g másla
- mleté vlašské ořechy
- 50 g hrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Kynutý koláč se švestkama – postup
- Rozmíchejte droždí a lžíci cukru na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka, které nesmí mít víc než 40 °C. Nechte pár minut odpočinout, aby vzešel kvásek.
- Do velké mísy nasypte a nalijte všechny ostatní suroviny kromě švestek a zpracujte na těsto. Je třeba poctivě hníst vařečkou alespoň 5 minut.
- Těsto přesuňte do olejem vymazané mísy, zakryjte a nechte nakynout na dvojnásobek. Trvá to zhruba 1-1,5 hodiny. Vyklopte na plech o rozměrech přibližně 30 x 40 cm a rozetřete na stejnoměrnou vrstvu.
- Švestky vypeckujte, rozčtvrťte a naskládejte na těsto těsně vedle sebe. Drobenku nasypte do mezer mezi švestkami.
- Troubu předehřejte na 180 °C a drobenkový koláč se švestkami pečte 35-40 minut.
Hrnkový švestkový koláč s mákem- maková buchta se švestkami – recept
Tato maková buchta se švestkami z litého těsta je rychlejší a jednodušší než varianta z kynutého těsta. Mák a švestky se výborně doplňují.
Švestkový koláč s mákem prospěje i zdraví. Mák je totiž významným zdrojem biologicky hodnotných látek, vitamínů a minerálů. Je nutričně bohatý a pozitivně působí na lidské zdraví.
V neposlední řadě je mák zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.
TIP: Za vyzkoušení stojí i další recepty s mákem. Například citronovo-maková bábovka s citronovou polevou, francouzské makové palačinky s citronem a cukrem či makovo-jablečný chlebík.
Maková buchta se švestkama – ingredience
- 2 hrnky mletého máku
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 10 lžic oleje
- 100 ml šťávy ze švestek
- 1 sklenice kompotovaných švestek
- 1 balení prášku do pečiva
Maková buchta se švestkama – postup
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, mléko a kompotovou šťávu.
- Mletý mák promíchejte s moukou a práškem do pečiva.
- Zamíchejte s vyšlehanou vaječnou směsí a těsto vylijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu.
- Na povrch položte švestky ze scezeného švestkového kompotu.
- Hrnkový švestkový koláč s mákem pečte na 180 °C asi 25 min.
Tvarohový koláč se švestkami – hrnkový švestkový koláč s tvarohem
Jedná se o recept na velmi rychlý švestkový koláč s tvarohem – hrnečková klasika našich babiček. Vláčnost hrnkovému koláči s tvarohem dodává šťavnatá náplň ze švestek. Navrchu je křupavá a voňavá máslová drobenka.
Tvarohový koláč se švestkami – ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 3/4 hrnku oleje
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
Na drobenku
- 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 70 g másla
Na povrch
- vypeckované švestky
Na vymazání a vysypání plechu
- tuk
- hrubá mouka
Tvarohový koláč se švestkami – postup
- Všechny suroviny na těsto vložte do větší mísy a důkladně promíchejte. Nalijte na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný).
- Poklaďte půlkami švestek a posypte drobenkou.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180–190 °C po dobu cca 30 minut.