S podzimem přichází do kuchyně švestky a s nimi řada receptů, jak připravit tuto temně modrou a sladkou pochoutku. Klasika, která nikdy neomrzí, je švestkový koláč s drobenkou. Jaký je nejlepší švestkový koláč? Jak připravit kynutý švestkový koláč s drobenkou, hrnkový švestkový koláč s mákem nebo rychlý švestkový koláč s tvarohem? Znáte ten správný recept na drobenku? Vše se dočtete v článku a jednotlivých receptech níže. Pokud chcete mít koláč perfektní, naučte se nejdříve připravit dokonalé křehké těsto na koláč.

Švestky skvěle chutnají a vedle pestrého využití v kuchyni nabízí i řadu léčebných účinků. Obsahují vitamin E a spoustu minerálních látek jako například vápník, hořčík, fosfor či draslík. Švestky jsou skvělým zdrojem vlákniny, tříslovin a organických kyselin.

Plody švestky poslouží jako výborný lék na revma, dnu, onemocnění ledvin, jater i krevního oběhu. Chrání srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají při střevních problémech a zácpě.

TIP: Švestky můžete také využít i na přípravu rýžového nákypu se švestkami nebo svatební koláčky moravské.

Švestky jsou tím nejlepším stimulátorem pro metabolismus, dobré nervy, mentální svěžest, vnitřní energii a odolnost proti stresu.

Švestkový koláč s drobenkou může může být kynutý nebo nekynutý. Recept na švestkový koláč s drobenkou může mít několik variací. Oblíbený je například hrnkový švestkový koláč s mákem a drobenkou či rychlý švestkový koláč s tvarohem a drobenkou.

Recept na drobenku – drobenka na buchtu

Drobenka na buchtu se používá k dodání sladké a křupavé struktury. Kombinace cukru, másla a mouky se často používá k pokrytí vrchní části dezertů, koláčů a dalších pečených pochoutek. Kynuté a mnohé lité koláče se bez drobenky zkrátka neobejdou.

Sladká a křupavá tečka se nejlépe hodí k moučníkům s kyselejší náplní, ale dobře sedne třeba i na náplň makovou nebo k jahodám.

Recept na drobenku – ingredience

  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g krupicového cukru

Recept na drobenku – postup

  1. Na pánvi nechte rozehřát máslo.
  2. Přisypte cukr a zamíchejte.
  3. Dále přidejte mouku a míchejte, dokud se nezačne hmota drolit.
  4. Nechte vychladnout, poté nasypte na moučník a pečte.
  5. Pokud všechnu připravenou drobenku nespotřebujete, dejte ji do sáčku a uchovejte ji v mrazáku.

Hrnkový švestkový koláč s drobenkou – recept

Tento hrnkový koláč s drobenkou je velmi oblíbený pro svou jednoduchou přípravu. Suroviny není třeba vážit. Stačí vše odměřit pomocí čtvrtlitrového hrnku.

Další oblíbené hrníčkové recepty jsou například hrnkové palačinky a tradiční hrnková bábovka.

TIP: Originální a zdravou možností je malinová hrnková buchta bez lepku nebo perníkovou buchtu.

Oblíbený a rychlý drobenkový koláč se švestkami zachutná rodině i návštěvám.

Kromě švestek lze použít jakékoliv sezónní ovoce a připravit například borůvkový koláč, brusinkovou buchtu anebo zkusit něco exotičtějšího, jako je třeba avokádovo-limetkový koláč. Ke koláči se skvěle hodí dobrá káva i čaj.

Ingredience na hrnkový švestkový koláč s drobenkou

  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • balení vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • balení prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • švestky
  • 1 hrnek cukru

Ingredience na drobenku

  • 80 g másla
  • 100 g hladké, polohrubé nebo hrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup na hrnkový švestkový koláč s drobenkou

  1. Utřete máslo, vejce a cukr, přilijte mléko, přidejte vanilkový cukr a mouku s pudinkem a práškem do pečiva. Vše promíchejte a rozetřete na plech s vyšším okrajem.
  2. Navrch položte rozpůlené švestky a posypte skořicí.
  3. Recept na drobenku: Do menší misky odměřte všechny suroviny na drobenku a konečky prstů vše společně mněte tak dlouho, až vznikne sypká hrudkovitá směs připomínající drobky. Tuto drobenku pak nasypte na švestky a nechte ji zapadnout do mezer.
  4. Hrnkový koláč s drobenkou a se švestkami pečte na 180 °C ve předem rozehřáté troubě asi 40 minut.

Kynutý švestkový koláč s drobenkou – nejlepší švestkový koláč – recept

Máte doma přebytek švestek a dali byste si švestkový koláč? Kynutý švestkový koláč s drobenkou je na přípravu lehce náročnější. Je třeba připravit hustší kynuté těsto, které unese pořádnou dávku švestek.

O krásnou vůni koláče se švestkama se vedle švestek postará také skořice.

Práce s kynutým švestkovým koláčem s drobenkou však bude náležitě odměněna. Tato nadýchaná sladká dobrota zachutná každému.

TIP: Místo kynutého švestkového koláče lze podobně připravit koláč ořechový nebo třeba jahodový či koláč s borůvkami. Anebo oblíbený letní recept na kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou.

Kynutý koláč se švestkama – ingredience

Ingredience na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g jemného pískového cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • 30 g droždí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 1 kg švestek

Ingredience na drobenku

  • 50 g másla
  • mleté vlašské ořechy
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Kynutý koláč se švestkama – postup

  1. Rozmíchejte droždí a lžíci cukru na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka, které nesmí mít víc než 40 °C. Nechte pár minut odpočinout, aby vzešel kvásek.
  2. Do velké mísy nasypte a nalijte všechny ostatní suroviny kromě švestek a zpracujte na těsto. Je třeba poctivě hníst vařečkou alespoň 5 minut. 
  3. Těsto přesuňte do olejem vymazané mísy, zakryjte a nechte nakynout na dvojnásobek. Trvá to zhruba 1-1,5 hodiny. Vyklopte na plech o rozměrech přibližně 30 x 40 cm a rozetřete na stejnoměrnou vrstvu.
  4. Švestky vypeckujte, rozčtvrťte a naskládejte na těsto těsně vedle sebe. Drobenku nasypte do mezer mezi švestkami.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C a drobenkový koláč se švestkami pečte 35-40 minut.

Hrnkový švestkový koláč s mákem- maková buchta se švestkami – recept

Tato maková buchta se švestkami z litého těsta je rychlejší a jednodušší než varianta z kynutého těsta. Mák a švestky se výborně doplňují.

Varianta se švestkami, mákem a křupavou drobenkou je královnou mezi podzimními dezerty.

Švestkový koláč s mákem prospěje i zdraví. Mák je totiž významným zdrojem biologicky hodnotných látek, vitamínů a minerálů. Je nutričně bohatý a pozitivně působí na lidské zdraví.

V neposlední řadě je mák zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.

TIP: Za vyzkoušení stojí i další recepty s mákem. Například citronovo-maková bábovka s citronovou polevou, francouzské makové palačinky s citronem a cukrem či makovo-jablečný chlebík.

Maková buchta se švestkama – ingredience

  • 2 hrnky mletého máku
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 10 lžic oleje
  • 100 ml šťávy ze švestek
  • 1 sklenice kompotovaných švestek
  • 1 balení prášku do pečiva

Maková buchta se švestkama – postup

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, mléko a kompotovou šťávu.
  2. Mletý mák promíchejte s moukou a práškem do pečiva.
  3. Zamíchejte s vyšlehanou vaječnou směsí a těsto vylijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu.
  4. Na povrch položte švestky ze scezeného švestkového kompotu.
  5. Hrnkový švestkový koláč s mákem pečte na 180 °C asi 25 min.

Tvarohový koláč se švestkami – hrnkový švestkový koláč s tvarohem

Jedná se o recept na velmi rychlý švestkový koláč s tvarohem – hrnečková klasika našich babiček. Vláčnost hrnkovému koláči s tvarohem dodává šťavnatá náplň ze švestek. Navrchu je křupavá a voňavá máslová drobenka.

Hrnkový švestkový koláč s tvarohem je velmi jednoduchý na přípravu a zvládne ho upéct každý.

Tvarohový koláč se švestkami – ingredience

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva

Na drobenku

  • 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 70 g másla

Na povrch

  • vypeckované švestky

Na vymazání a vysypání plechu

  • tuk
  • hrubá mouka

Tvarohový koláč se švestkami – postup

  1. Všechny suroviny na těsto vložte do větší mísy a důkladně promíchejte. Nalijte na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný).
  2. Poklaďte půlkami švestek a posypte drobenkou.
  3. Pečte v troubě vyhřáté na 180–190 °C po dobu cca 30 minut.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang