Nic nepotěší tak, jako dobrý guláš z vepřového masa. Varianta s vepřovým masem výrazně zkrátí přípravu. Na rozdíl od hovězího je vepřové maso krásně měkké mnohem dříve. Jaký je nejlepší recept na poctivý a dobrý vepřový guláš? Jaké maso se nejvíce hodí na vepřový guláš?
Příprava vepřového guláše je velmi podobná receptu na hovězí guláš. Zásadní je zvládnout technologii, nic neuspěchat, a také správně vybrat maso a koření. Nejlepší recept na vepřový guláš je z vepřového plecka.
Vepřový guláš recept lze nejrůzněji zpestřit. Připravit si můžete třeba vepřový guláš s houbami, mexický guláš, játrový guláš nebo pikantní vepřový guláš. V tuzemsku je také velmi oblíbený vepřový segedínský guláš s kysaným zelím. K poctivému segedínskému guláši patří nejlépe vepřový bůček. Velké popularitě se těší i zavařené vepřové maso, recept lze nalézt online.
TIP: Pro milovníky bezmasých jídel stojí za vyzkoušení hlívový guláš nejen pro chalupáře, guláš s červenou řepou nebo červený fazolový guláš.
Pokud byste chtěli zkusit i něco jiného z vepřového masa, připravte si rychlý oběd z kotlety.
Základ na guláš
Při přípravě guláše by se neměl podceňovat základ na guláš. V základu na guláš nesmí chybět cibule, olej, sůl a další koření, případně rajčatový protlak. K zahuštění guláše lze použít mouku, někdo ale dává přednost kukuřičnému nebo bramborovému škrobu.
Nejlepší maso na guláš
Jaké je nejlepší maso na guláš? Na guláš můžete použít více druhů vepřového masa. Vepřový guláš se obvykle připravuje z kýty, použít ale můžete třeba také plecko nebo ramínko.
Nejlepší guláš z vepřového masa je se slaninou
Pro přípravu dobrého vepřového guláše se hodí použít tuk vyškvařený z kvalitní slaniny. Vyškvařená slanina se navíc dá přimíchat do rodícího se guláše. Chuť vepřového guláše pak bude ještě lepší.
Aby se ze slaniny získalo co nejvíce tuku, je dobré použít trik se studenou vodou. Nakrájenou slaninu v kastrolu podlít trochou studené vody a pomalu zahřívat. Voda se nakonec zcela odpaří ve chvíli, kdy slanina bude mít dost tuku aby se škvařila krásně do zlatova.
Opékání masa pro dobrý vepřový guláš
Správnou barvu a chuť vepřového guláše zajistí právě opékání masa. Maso lze klidně nakrájet na 3 – 4 cm velké kostky, zásadní však je, opéct je ze všech stran krásně do zlatova. Tím vznikne ideální základ barvy i chuti.
Kousky masa musí být na rozpáleném tuku jen v jedné vrstvě. Není třeba neustále míchat, stačí jen obrátit, když už je jedna strana dostatačně opečená. Správně propečené maso se nepřichytává ke dnu hrnce, naopak se samo snadno odlepí.
Kolik masa, tolik cibule
Základní pravidlo pro přípravu nejlepšího vepřového guláše je poměr cibule a masa. Platí, že kolik je masa, tolik je potřeba i cibule. Pokud se vepřový guláš připravuje z jednoho kila masa, je tedy třeba použít i jeden kilogram cibule.
Při smažení cibule je dobré nešetřit tukem, více cibule potřebuje více tuku. Zkušení kuchaři cibuli při smažení lehce osolí, aby lépe zlátla.
Pozor na papriku
S mletou paprikou je třeba zacházet opatrně, aby nezhořkla. Nesmí se přidávat k masu příliš brzy. Přidává se, až když je opečeno vše, co je třeba. Tedy maso, cibule i slanina.
Mletou papriku stačí přidat do opékané směsi, rozmíchat v tuku, aby se ztratila prášková konzistence, a pak podlít. Při tomto postupu se mletá paprika ve vepřovém guláši jistě nespálí.
Guláš z vepřového masa je dobré neuspěchat
Hlavní je přípravu vepřového guláše neuspěchat. Po přidání papriky je dobré podlít vodou nebo ještě lépe vývarem a nechat pod pokličkou pomalu probublávat.
Pokud po hodině dušení maso není krásně měkké, stačí počkat ještě 20 – 30 minut a nejlepší vepřový guláš je na světě. Při delším dušení se navíc krásně rozvaří cibule, která vepřový guláš přirozeně zahustí.
Pikantní vepřový guláš
Pro milovníky pikantních chutí se hodí připravit pikantní vepřový guláš. Stačí jednoduše použít pálivou mletou papriku namísto sladké či lahůdkové.
Má-li být vepřový guláš opravdu hodně pikantní, je třeba přihodit několik chilli papriček. Množství a druh záleží na chuti kuchaře a strávníků.
TIP: Vyzkoušet můžete také kuřecí paprikáš.
Recept na nejlepší vepřový guláš
Připravit dobrý vepřový guláš není nic složitého. Guláš z vepřového masa je také poměrně nenáročný na ingredience.
Ingredience na nejlepší vepřový guláš
- 1 kg vepřového plecka
- 1 kg cibule
- slanina a sádlo dle potřeby
- 20 g mleté sladké papriky
- 50 g rajčatového protlaku
- vepřový vývar
- sůl
- mletý pepř
- kmín
- majoránka
- česnek
- může být starší chleba na zahuštění veřového guláše
Postup na nejlepší vepřový guláš
- Vyškvařit dobrou slaninu na sádlo a kousky vybrat a nechat stranou, přidat pokrájené maso, jemně osolit a opéct do zlatova. Vybrat maso z hrnce a nechat stranou.
- Cibuli pokrájet na drobné kousky a osmažit na sádle do fáze, kdy začíná „šustět“. Cibule nesmí být bledá, ani připálená, takže je třeba pilně míchat a neodcházet od sporáku.
- Na cibuli nasypat opečené maso a vyškvařenou slaninu a promíchat. Za stálého míchání přidat pepř a kmín. Dobře zamíchat, snížit teplotu, přikrýt poklicí a nechat chvilku dusit.
- Sundat poklici, zvýšit teplotu a za stálého míchání odpařit gulášový základ na tuk.
- Je žádoucí, aby se základ mírně přichytával ke dnu, přichycenou vrstvu je třeba stále oddělovat vařečkou. Tím základ dostane hnědou barvu.
- Do základu vysmaženého na tuk přidat mletou papriku, česnek a rajský protlak, které by se jinak při restování přepalovaly.
- Zamíchat a zalít horkou vodou nebo vývarem, avšak jen tak, aby bylo maso vodou zakryto. Přivést k varu, přikrýt poklicí, snížit teplotu, aby var jen tak zvaně „táhnul“.
- Zvolna dusit do změknutí masa. Stačí jen co půl hodinu maso zkontrolovat a doplňovat trochou vřelé vody nebo vývarem, aby se nezastavil var. Vepřový guláš lze zahustit trochou staršího chleba.
Guláš z vepřového masa – vepřový guláš z plecka – recept
Guláš z vepřového masa a zeleniny je vydatné a chutné jídlo, které jistě zažene hlad. Je jednoduchý na přípravu a spolehlivě vás nasytí.
Guláš z vepřového masa – ingredience
- 1,25 kg vepřové plece, zbavené viditelného tuku, nakrájené na centimetrové kostky
- 1/2 šálku hladké mouky
- sůl
- černý pepř
- 2-4 lžíce rostlinného oleje
- 4 plátky slaniny, nakrájené na kousky
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 1 lžíce česneku, mletého
- 2 šálky mrkve nakrájené na kousky o velikosti 1/2 palce
- 1 šálek celeru,
- 1/2 šálku bílého vína
- 4 šálky hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušených tymiánových lístků
- 1/2 lžičky sušených lístků rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 1/2 šálku sušených švestek bez pecek, nakrájených na kousky
- 2 oloupané a na kostičky nakrájené brambory russet
- 1 šálek pastináku, oloupaný a nakrájený na kostičky
Vepřový guláš z plecka recept
- V míse promíchejte vepřové maso s moukou, 2 lžičkami soli a 1 lžičkou černého pepře, aby se rovnoměrně obalilo, a přebytečné množství oklepejte.
- Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a na středním plameni na něm po částech opékejte vepřové maso, aniž byste ho tlačili, asi 7-9 minut. Podle potřeby přidejte další olej. Propečené maso přendejte děrovanou lžící do mísy a dejte stranou. Vyjměte kapalinu z pánve a vyhoďte ji.
- Ve stejném hrnci za častého míchání opečte slaninu, dokud nebude křupavá. Přendejte ji do mísy s vepřovým masem.
- Snižte teplotu na střední a na kapkách ze slaniny za občasného míchání osmahněte cibuli, česnek, mrkev a celer do měkka.
- Do hrnce přidejte víno, pokračujte v dušení a seškrabujte hnědé kousky na dně hrnce, dokud se tekutina téměř neodpaří.
- Přidejte hovězí vývar, rajčatový protlak, opečené vepřové maso, slaninu, tymián, rozmarýn, bobkové listy, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky černého pepře. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a přikryté vařte 45 minut.
- Vmíchejte sušené švestky, brambory a pastinák, poté přikryjte a vařte 45 minut za občasného míchání, aby se maso nepřichytilo. Pokud chcete mít guláš řidší, přidejte více hovězího vývaru nebo vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Podle potřeby upravte množství soli a pepře. Naberte do jednotlivých misek, ozdobte petrželkou a podávejte.
Nejlepší guláš – guláš recept
Připravte si ten nejlepší guláš. Recept je poměrně snadný, rychle si zapamatujete a určitě se k němu budete rádi vracet.
Nejlepší guláš ingredience
- 750 g vepřové plece nebo vepřových steaků nakrájených na kostky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- ½ lžičky rozmarýnu
- ½ lžičky oregana
- sůl a pepř podle chuti
- 1 šálek oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
- 1 šálek sladkých brambor oloupaných a nakrájených na kostičky
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 1 hrnek žampionů nakrájených na plátky
- 1 hrnek zelených fazolek nebo hrášku
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 plechovka nakrájených rajčat
Guláš recept
- Ve velkém hrnci nebo v pánvi opečte vepřové maso s cibulí na 1 lžíci olivového oleje (nemusí být propečené). Vyjměte ho z hrnce a dejte stranou.
- Přidejte vývar, rajčata a koření a ujistěte se, že jste ze dna hrnce seškrábali všechny hnědé kousky.
- Přidejte vepřové maso zpět do hrnce a přiveďte k varu, snižte teplotu a přikryté vařte 1 hodinu (nebo dokud není vepřové maso poměrně měkké).
- Přidejte brambory, sladké brambory, mrkev a houby. Přiveďte k varu, snižte teplotu a přikryté vařte 30 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Odstraňte pokličku a vmíchejte zelené fazolky. V případě potřeby zahustěte a vařte dalších 10 minut odkryté.
Vepřový guláš s houbami – recept
Milujete houby? Vyzkoušejte tento báječný vepřový guláš s houbami.
Vepřový guláš s houbami – ingredience
- olivový olej na pánev
- 240 g cibule nakrájené na kostičky (na kousky),
- 1 lžíce mletého česneku
- 900 g omytých a osušených žampionů, nakrájených na tenké plátky
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného estragonu
- 60 g středně suchého sherry
- 680 g vepřové panenky, nakrájené na kousky velikosti sousta
- 80 ml zeleninového nebo masového vývaru
- 200 g mraženého hrášku, rozmrazeného
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Vepřový guláš s houbami – postup
- Osmahněte cibuli. Dno velké pánve potřete olivovým olejem a postavte ji na středně vysokou teplotu. Přidejte na pánev cibuli a česnek. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a lehce nezezlátne, asi 7 minut.
- Osmahněte houby a odkapejte. Přidejte ještě trochu oleje, aby bylo dno pánve dobře pokryto, zvyšte teplotu a přidejte asi polovinu hub.
- Jakmile začnou hnědnout, přidejte druhou polovinu a pokračujte v restování, dokud všechny nezezlátnou a nezměknou, celkem asi 10 minut.
- Nyní pánev odmastěte tak, že houby pokapete sherry a rychle promíchejte plochou špachtlí a seškrábněte vše, co se přilepilo ke dnu, zpět do směsi. Vmíchejte estragon a tymián.
- Přidejte vepřové maso a vařte. Kousky vepřového masa osolte a opepřete a přidejte je na pánev. Promíchejte a přidejte vývar. Jakmile jsou kousky propečené – asi 5 minut – přidejte hrášek.
- Dochuťte a podávejte. Hojně osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s rýží, těstovinami nebo opečenou bagetou.
Vepřový guláš v troubě – recept
Vepřový guláš nemusíte nutně připravovat jen na pánvi nebo v hrnci. Vyzkoušejte skvělý vepřový guláš v troubě.
Vepřový guláš v troubě – ingredience
- 500-750 g dušeného vepřového
- 1 lžíce oleje na vaření
- 3 šálky hovězího vývaru
- 250 g cibule
- 1 lžíce čerstvého oregana nebo 1 lžička sušeného oregana, rozdrceného
- 1 a 1/2 čajové lžičky čerstvé majoránky nebo 1/2 čajové lžičky sušené majoránky, rozdrcené
- 1 lžička citronovo-paprikového koření
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/2 šálku studené vody
- 1/4 šálku hladké mouky
- 4 středně velké brambory nakrájené na centimetrové kousky (4 šálky)
- 4 středně velké mrkve nakrájené na kousky
- 1 šálek čerstvých nebo mražených nakrájených zelených fazolek
Vepřový guláš v troubě recept
- Na pánvi nebo pekáčku vhodném na plotnu i do trouby opečte maso po polovinách na rozpáleném oleji. Tuk z pánve slijte. Vraťte všechno maso na pánev.
- Vmíchejte hovězí vývar, cibuli, oregano, majoránku, citronové koření a česnekový prášek. Přiveďte k varu. Odstavte z ohně.
- Pevně přikryjte a pečte v troubě o teplotě 180 °C po dobu 45 minut. Smíchejte vodu a mouku; vmíchejte do dušeného masa.
- Vmíchejte brambory, mrkev a zelené fazolky. Přikryté pečte ještě 1 a 1/4 hodiny nebo dokud maso a zelenina nezměknou a směs nezhoustne.
Jednoduchý vepřový guláš recept
Nemáte příliš mnoho času, nebo se vám zkrátka nechce trávit půl dne v kuchyni? Vyzkoušejte tento jednoduchý vepřový guláš. Recept zvládnete levou zadní.
Jednoduchý vepřový guláš ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg vepřové panenky nakrájené na kousky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- 1 lžíce čerstvého mletého česneku
- 2 lžičky papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- ½ šálku kuřecího vývaru
- 1 šálek rajčatové omáčky z konzervy
- 1 sušený bobkový list
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce nasekané petrželky (nepovinné, na ozdobu)
Jednoduchý vepřový guláš recept
- Do velkého hrnce přidejte olej. Zahřívejte ho na středním plameni asi 2 minuty.
- Přidejte vepřové maso, sůl a černý pepř. Za častého míchání vařte asi 5 minut.
- Vmíchejte česnek, papriku a sušený tymián.
- Přidejte vývar a použijte ho k odmaštění pánve – seškrábejte dno pánve, abyste uvolnili všechny chutné kousky přichycené ke dnu.
- Vmíchejte rajčatovou omáčku a bobkový list. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na střední a za občasného míchání vařte odkryté 10 minut, dokud není vepřové maso uvařené.
- Pokud guláš v této fázi ještě není dostatečně zahuštěný, můžete do něj vmíchat kaši z kukuřičného škrobu (1 lžíce kukuřičného škrobu smíchaná s 1,5 lžíce studené vody). Nebo zkuste vmíchat 1 lžičku kokosové mouky, která je velmi silným zahušťovadlem.
- Vyjměte bobkový list, ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte.
Hospodský vepřový guláš – recept
Připravte si doma pravý hospodský vepřový guláš, který vás nasytí nejen po návratu z víkendového výletu.
Hospodský vepřový guláš – ingredience
- 500 g vepřové plece
- 350 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- Špetka kmínu
- Sůl, pepř a majoránka dle chuti
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- Olej, sádlo nebo máslo
Hospodský vepřový guláš – postup
- Cibuli a maso nakrájejte na kostičky.
- Ve vhodném hrnci rozpalte olej, sádlo nebo máslo, a orestujte na něm cibulku s kmínem.
- Přidejte maso a papriku a krátce orestujte. Zalijte vodou nebo vývarem, promíchejte, a přidejte lžíci rajčatového protlaku.
- Promíchejte a duste na středním plameni zhruba 90 minut. V případě potřeby přidejte po troškách vodu nebo vývar.
- V závěru opatrně zahustěte, snižte plamen a zahuštěný guláš nechte 15-20 minut nezakrytý probublávat.
- Podávejte s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.