Zelené fazolky jsou výbornou zeleninovou přílohou k masu a skvěle se vyjímají také v polévkách. Jsou plné vitamínů a vlákniny a kromě toho mají také nízký glykemický index, díky čemuž jsou vhodnou zeleninou pro diabetiky. Jaké další benefity zelené fazolky přináší a jak vytvořit jednoduchý a zároveň chutný recept na zelené fazolky na kyselo?
Fazole vs. fazolky? Název skoro stejný, zařazením se však liší. Zatímco fazole jsou klasickou luštěninou, fazolky patří mezi zeleninu. Mnozí strávníci si je pamatují ze školních jídelen, pokud se však fazolkám rozhodnou dát druhou šanci – neprohloupí.
Fazolky se hodí k masu jako je zvěřina či grilovaný steak, avšak skvěle se vyjímají i v jarním odlehčeném jídelníčku jako součást salátů nebo příloha k rybám. Zelené fazolky jsou vhodné i pro ty nejmenší – od 9. do 12. měsíce se hodí také jako první příkrmy.
TIP: Oblíbený recept na přípravu zvěřiny je domácí zvěřinová paštika.
Fazolové lusky na kyselo – odvláknění lusků
Kromě toho, že se fazolky vaří poměrně krátkou dobu, je dobré vědět ještě to, že fazolky občas potřebují odvláknit. Některé odrůdy fazolek sice tuhé vlákno nemají, jiné fazolové lusky však mají vlákno, které se nedá dobře rozkousat.
Toto vlákno je tedy třeba nožíkem sloupnout a fazolky očistit. Může se jednat o pracnou činnost, protože fazolové lusky mají vlákna po obou stranách. Pokud jsou kuchaří netrpěliví, většinou stačí vlákna sloupnout do půlky. Samotné vaření fazolových lusků na kyselo je už mnohem jednodušší.
TIP: Vyzkoušet můžete také edamame fazole.
Zelené fazolky na kyselo
Pokud jste se rozhodli připravit si doma sterilované fazole na kyselo, vězte, že máte poměrně dost možností, a můžete si sami vybrat tu, která vám bude vyhovovat nejvíce. Fazolky na kyselo se většinou připravují tak, že nejprve povaříte zelené fazolové lusky, aby změkly. Při přípravě sterilovaných fazolek na kyselo můžete doslova kouzlit s kořením a dalšími dochucovadly, a upravit si vaše domácí fazolky na kyselo tak, aby vám opravdu chutnaly.
K přípravě sterilovaných fazolek na kyselo můžete použít čerstvé fazolové lusky, ale třeba také mražené fazolky. Kromě zelených fazolek se k přípravě fazolek na kyselo výborně hodí například také bílé fazole. Zelené fazolky na kyselo můžete přidat například také k bramborám, připravit je s omáčkou, nebo z nich vykouzlit třeba vynikající fazolovou polévku na kyselo se smetanou.
Ke konzumaci jsou nejvhodnější a také nejchutnější mladé lusky. Jako u každé zeleniny také platí, že čím čerstvější, tím lepší. Také starší lusky není třeba zcela zatracovat, chuťově však již nebudou tak jemné.
Starší fazolové lusky navíc snesou i delší tepelnou úpravu a je možné je také krátce podusit. Jaké ingredience jsou tedy potřeba pro recept na fazolky na kyselo se smetanou?
Ingredience:
- 500 g fazolových lusků
- 500 ml vývaru (zeleninový či masový)
- 1 kelímek smetany na šlehání
- 2 lžičky cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce soli
- Citronová šťáva
Fazolové lusky existují ve vícero odrůdách. Pro tento recept lze použít jak fazolky žluté, tak fazolky zelené. U zelených lusků se zvlášť vyplatí po uvaření fazolky okamžitě zchladit studenou vodou. Ta pomůže zachovat barvu, křupavost a chuť.
Co se vývaru na omáčku týče, použít lze jak zeleninový, tak masový. Vodu z vyvařených fazolek není třeba do omáčky vůbec používat, nejedná se totiž o žádný gurmánský zážitek. Nedoporučuje se používat ani bujón, který by chuť omáčky přebil.
Pokud v lednici momentálně není smetana na šlehání, recept se povede i se smetanou na vaření. Co se okyselení týče, místo citronu je možné použít také ocet. Cukr a sůl pro dochucení záleží na chuti strávníků.
Jak dlouho vařit fazolky?
U vaření fazolek je dobré mít na paměti, že jim k uvaření stačí pouhých 5 minut. Poté je třeba fazolky slít a zchladit studenou vodou. Tento krok se vyplatí nepřeskočit, protože pomůže zastavit tepelnou úpravu fazolek.
Fazolky tak budou křupavé a zachovají si i svou barvu. Kdyby se fazolky vařily déle, rozvařily by se a chuťově by strávníky jistě nepotěšily. Z toho tedy vyplývá, že se fazolky nevaří společně s omáčkou, která na uvaření potřebuje delší čas.
Fazolky na kyselo se smetanou – postup
Zelené fazolky na kyselo na smetaně jsou ideální zdravou večeří. Podávat je lze s bramborami nebo knedlíkem a vajíčkem. Pro úplnost zde informace, jak dlouho se vaří brambory.
Při náhradě živočišné smetany veganskou alternativou lze navíc fazolky na kyselo se smetanou začlenit i do veganské stravy.
Jak tedy na fazolky na kyselo? Recept je poměrně jednoduchý. Fazolky nejprve očistíme tak, že je odvlákníme. Odkrojíme oba konce fazolek a z obou stran je zbavíme tuhých vláken, které nejsou dobře konzumovatelné.
Fazole na kyselo se smetanou jsou lahodnou pochoutkou, která se výborně hodí například jako doprovod k pomalu pečenému vepřovému či jinak připravenému masu. Uvařte si s námi fazole na kyselo se smetanou snadno a rychle.
Ingredience na fazole na kyselo se smetanou
- 450 g zelených fazolek mražených
- 1 cibule malá
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek zeleninového vývaru odebraného během blanšírování fazolí
- 1 šálek plnotučného mléka (240 ml)
- ⅓ šálku tučné smetany (80 ml)
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 2 lžíce jablečného octa 5 % kyselosti
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1-2 lžičky soli
Postup na fazole na kyselo se smetanou
- Mražené fazolky nechte rozmrazit při pokojové teplotě. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody, přibližně stejné jako na těstoviny. Opatrně vložte fazolky do vroucí vody a vařte je 3 minuty.
- Poté z fazolí odeberte šálek zeleninového vývaru a dejte ho stranou, zbytek slijte. Fazole ihned zchlaďte ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření a zelenina si zachovala svou krásnou svěží barvu.
- V hluboké pánvi nebo velkém hrnci rozehřejte na středním plameni máslo a osmahněte na něm cibuli, kterou jste předtím nakrájeli nadrobno. Míchejte, dokud cibule nezesklovatí. To trvá asi 3-5 minut.
- Snižte teplotu a přidejte mouku. Chvíli míchejte. Poté hrnec stáhněte z ohně. Postupně přilévejte fazolový vývar a pilně míchejte, aby se rozpustily hrudky.
- Postupně přidávejte mléko a šlehejte.
- Vraťte hrnec na sporák. Zvyšte teplotu, dokud omáčka nezačne bublat. Přidejte bobkový list a nové koření a vmíchejte ocet.
- Snižte teplotu na minimum, přiklopte a nechte 15 minut vařit na velmi mírném ohni. Svíčková se pěkně provaří, změkne, spojí omáčku dohromady a ztratí moučnou chuť.
- Nakonec hrnec odstavte z plotny a vmíchejte smetanu. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka a prošlehejte. Přidejte lžičku cukru a případně podle chuti osolte nebo dochuťte octem.
- Vyjměte koření – bobkové listy a nové koření.
- Pokud jsou zelené fazolky dlouhé, nakrájejte je na kousky.
- Vložte je do omáčky a nechte je chvíli prohřát. Vyvarujte se převaření omáčky, protože by se smetana mohla srazit, hlavně pokud použijete lehkou smetanu se sníženým obsahem tuku.
Bíle fazole na kyselo – recept
Fazolky na kyselo mohou mít mnoho podob. Může se jednat například také o bílé fazole na kyselo, které se u nás těší velké oblibě. Jak uvařit bílé fazole na kyselo?
TIP: Bílé fazole se výborně hodí také pro fazolový salát.
Ingredience na bílé fazole na kyselo
- 2 šálky bílých fazolí
- 1/2 šálku mrkve nakrájené na kostičky
- 1/2 šálku nakrájeného kořene petržele
- 1/2 šálku celeru nakrájeného na kostičky
- 1 středně velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 bobkové listy
- 1 snítka tymiánu
- 1 malá brambora
- 1 lžíce nesoleného másla
- 1 špetka mletého černého pepře
- 1 špetka soli
- 2 lžíce bílého nebo jablečného octa
- 1 větší cibule
- 4 vejce
- 2 lžíce olivového nebo řepkového oleje
Postup bílých fazolí na kyselo – recept
- Fazole propláchněte a namočte na 24 hodin.
- Namočené bílé fazole uvařte s opláchnutou, na kostičky nakrájenou zeleninou – mrkví, kořenem petržele, celerem, cibulí a česnekem. Přidejte bobkové listy a tymián.
- Vařte, dokud nejsou fazole měkké. Nastrouhejte 1 malou bramboru, přidejte ji k zahuštění pokrmu a vařte dalších 5 minut.
- Nakonec k bílým fazolím na kyselo přidejte 1 lžíci nesoleného másla pro hladší konzistenci. Osolte, opepřete a přilijte ocet dle vlastního výběru a chuti.
- Větší cibuli nakrájejte na plátky a osmažte ji na pánvi dohněda a do křupava. Cibuli dejte stranou. Na stejné pánvi usmažte vejce. Podávejte s bílými fazolemi na kyselo.
Fazolky na kyselo
Připravte si s námi doma vynikající fazolky na kyselo s lahodnou slaninou a aromatickou cibulkou. Příprava fazolek na kyselo vám nezabere příliš mnoho času a zaručeně si na nich pochutnáte.
Ingredience na fazolky na kyselo
- 2 plechovky zelených fazolek, scezené, šťáva vyhrazena
- 3 plátky slaniny, nakrájené na kousky
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- ¼ šálku jablečného octa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky pepře
Příprava fazolek na kyselo
- Slaninu opečte na vhodné pánvi na středním plameni za občasného míchání, dokud dobře nezhnědne. Přidejte cibuli a vařte, dokud nezprůsvitní.
- Vmíchejte mouku a vařte další 2 minuty.
- Do pánve nalijte ocet a 3/4 šálku vyhrazené tekutiny ze zelených fazolek.
- Přidejte cukr, sůl a pepř a promíchejte. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a vmíchejte zelené fazolky.
- Pokračujte ve vaření na mírném ohni, dokud nejsou fazolky na kyselo horké. Nechte lehce vychladnout a můžete podávat. Fazolky na kyselo chutnají výborně například s hovězím masem.
Brambory na kyselo
Pokud hledáte novou zajímavou přílohu k vašim masovým nebo zeleninovým pokrmům, můžete vyzkoušet brambory na kyselo. Příprava brambor na kyselo je snadná a poměrně rychlá, jak se můžete přesvědčit v našem receptu.
Příprava
- Příprava: 14 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 59 minut
Ingredience na brambory na kyselo
- 6 středně velkých vařených brambor, oloupaných a nakrájených na malé kousky
- 2 šálky studené vody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 šálku libové slaniny nakrájené na kostičky
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce jablečného octa nebo 1 lžíce koncentrovaného bílého octa
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Jak uvařit brambory na kyselo
- Kousky brambor, sůl a vodu vložte do hrnce s těžkým dnem a na prudkém ohni přiveďte k varu.
- Vařte brambory, dokud nezměknou (snadno je propíchnete vidličkou).
- Když jsou brambory hotové, slijte tekutinu přes síto umístěné nad miskou do žáruvzdorné nádoby a vraťte brambory do hrnce. Hrnec přikryjte, aby brambory zůstaly teplé.
- Na středně velké pánvi opečte na středním plameni slaninu, dokud kousky nezesklovatí.
- Do pánve vmíchejte hladkou mouku.
- Snižte teplotu a neustále míchejte, dokud se mouka nespojí s tukem ze slaniny a směs mírně nezhnědne. Dávejte pozor, aby se nepřipálila.
- Za stálého míchání pomalu přilévejte do pánve horkou vyhrazenou tekutinu. Jakmile je všechna tekutina v pánvi, zvyšte teplotu a přiveďte ji k varu.
- Když omáčka zhoustne, stáhněte teplotu na minimum a vmíchejte jablečný ocet. Pánev přikryjte a vařte asi 5 minut.
- Teplé brambory na kyselo přelijte omáčkou a jemně je promíchejte, aby se důkladně obalily. Podle chuti osolte nebo přidejte čerstvě mletý pepř.
- Přendejte do mísy a podávejte.
Mražené fazolky na kyselo
Doma si nemusíte připravovat jen sterilované fazolky na kyselo. Další možností jsou mražené fazolky na kyselo. Našli jste v mrazáku balíček mražených fazolových lusků a nevíte, co s nimi? Připravte si s námi výborné mražené fazolky na kyselo.
Ingredience na mražené fazolky na kyselo
- 1 balení mražených zelených fazolek
- ½ šálku kuřecího vývaru
- 3 lžíce másla
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 1 lžička pálivé omáčky
- ½ lžičky jablečného octa
- 1 lžička cukru
Postup na přípravu mražených fazolek na kyselo
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni zahřívejte kuřecí vývar, dokud nezačne vřít.
- Přidejte mražené zelené fazolky (pokud možno rozmražené).
- Vývar opět přiveďte k varu a mražené zelené fazolky za častého míchání 5 minut prohřívejte (jde o to, aby se fazolky spařily, ne rozvařily). Dávejte pozor, aby se kuřecí vývar nezapařil. Pokud ho začíná být málo, přidejte další.
- Po 5 minutách přidejte máslo, česnek, cibuli, sůl pepř, pálivou omáčku, jablečný ocet a cukr. Dobře promíchejte a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a fazole se zcela neprohřejí. Mražené fazolky na kyselo můžete poté podávat.
Fazolová polévka na kyselo se smetanou
Máte chuť na zelené fazolky na kyselo a zároveň byste si dali výbornou polévku? Pak není nic jednoduššího, než si uvařit fazolovou polévku na kyselo se smetanou. Příprava fazolové polévky na kyselo se smetanou je snadná a poměrně rychlá.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 50 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience na fazolovou polévku na kyselo se smetanou
- 500 g čerstvých nebo mražených zelených fazolek
- 500 g brambor nakrájených na kostičky
- 2 středně velké žluté cibule
- 3 stroužky nasekaného česneku
- 100 g uzené slaniny nakrájené na kostičky
- 500 ml smetany
- 3 bobkové listy
- 2 lžíce másla
- sůl a pepř podle chuti
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- 3 lžíce hladké mouky
- olivový olej
- 1 litr kuřecího vývaru/vývaru
- 1 litr vody
- 4-5 vajec uvařených natvrdo a nakrájených na plátky
- čerstvý kopr
Postup na fazolovou polévku na kyselo se smetanou
- Rozehřejte 2 nebo 3 lžíce olivového oleje a přidejte 2 lžíce másla. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a několik minut restujte.
- Přidejte nadrobno nakrájenou slaninu a smažte dalších 5 minut. Do tohoto receptu na fazolovou polévku na kyselo se smetanou můžete použít také vařenou šunku.
- Mezitím očistěte zelené fazolky a nakrájejte brambory na kostičky.
- Přidejte zelené fazolky a brambory, dobře promíchejte a restujte dalších 5 minut.
- Přilijte kuřecí vývar a vodu. Přidejte 4-5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy a vydatně osolte a opepřete.
- Hrnec přikryjte a vařte na mírném ohni 30 minut.
- Tento čas využijte k uvaření 4-5 vajec natvrdo. Po uvaření je oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Po uplynutí 30 minut vyjměte fazolové polévky na kyselo se smetanou bobkové listy.
- Smíchejte 3 lžíce hladké mouky s 500 ml (5 šálků) smetany.
- Směs smetany a mouky zašlehejte do polévky a ujistěte se, že se netvoří žádné hrudky.
- Polévku stále míchejte, dokud nezhoustne, bude to trvat 2-3 minuty, protože mouka se vaří.
- Nyní do polévky se zelenými fazolkami přidejte nasekaná vejce a čerstvý kopr. Dochuťte špetkou mletého muškátového oříšku.
- Přidejte 5 lžic cukru a 4 lžíce octa.
- Povařte několik minut, aby se chutě spojily a dodaly polévce konečnou chuť. Pravděpodobně budete muset přidat více soli, což se obvykle stává u krémových polévek, které obsahují brambory, a tato fazolová polévka na kyselo se smetanou není výjimkou. Jakmile budete s chutí spokojeni, můžete podávat.
Zelené fazolky v jiných receptech
Recept na zelené fazolky na kyselo na smetaně pomůže chutně zahrnout tuto zdravou zeleninu do každodenního jídelníčku. Koho by však tento recept neoslovil, může fazolky využít i v jiných pokrmech pro jednoduché obědy či zdravé večeře.
Skvěle se hodí k náhražkám masa jako je tofu či tempeh. Stačí pak přidat rýži a další orestovanou zeleninu a rychlý recept je na světě. Podobně lze fazolky zahrnout i do zeleninového rizota. Fazolky své místo najdou také v polévkách.
Mezi jednoduché a chutné podzimní recepty s fazolkami patří např. silný zeleninový vývar. Křupavé zelené fazolky také krásně vyniknou v každém salátu. Milovníci lehkých jídel tak mohou vyzkoušet např. netradiční batátový salát.
Zelené fazolky a zdraví
Správně uvařené fazolky potěší nejen chutí, avšak také svými benefity pro zdraví. Z vitamínů obsahují nejvíce vitaminu C, dále jsou bohaté na vitamin A, B6 a K. Vitaminy to však pro zelené fazolky nekončí. Obsahují také totiž celou řadu minerálních látek.
Mezi ty se řadí např.:
- vápník
- železo
- draslík
- hořčík
Vitamin B je důležitý k boji proti depresím, které jsou v zimním období velmi časté. Vitaminy B jsou také potřebné během těhotenství – foláty jsou důležité pro zdravý růst a vývoj plodů. Vápník je zase potřeba k udržování silných a zdravých kostí.
Pro svůj nízký glykemický index jsou vhodné pro diabetiky a díky obsažené vláknině přispívají k lepšímu trávení. Fazolové lusky jsou také plné antioxidantů, které přispívají k likvidování škodlivých volných radikálů v těle.