Zmrzlina je jeden z nejoblíbenějších dezertů po celém světě. V létě schladí, v zimě obalí nervy. Trochu obalí i tukové polštářky. Na druhou stranu, proč si požitek ze zmrzliny nedopřát. Jak udělat domácí zmrzlinu? Existuje i zdravá verze zmrzliny?
Zmrzlin je obrovské množství. Ovocné, šlehačkové, tvarohové, točené, kopečkové, nanuky. Každý má oblíbenou trochu jinou. Tyto recepty jsou alespoň na pár z nich. Varianty se šlehačkou, mlékem i jejich zdravější variantu. Připravit lze také zmrzlinu bez laktózy.
Výroba domácí zmrzliny recept
Domácí zmrzlina se nemusí jíst pouze samostatně. Skvěle chutná třeba i v kávě. Co zkusit vafle s domácí zmrzlinou? Hodí se i k dalším receptům jako batátový čokodort, fazolové brownies, k palačinkám nebo lívancům. Samotnou zmrzlinu lze také posypat různými přísadami, např. karamelizovanými ořechy, ořechy v cukru nebo brusinkovou marmeládou.
Domácí zmrzlina recepty
Domácí výrobník zmrzliny není vůbec potřeba. Stačí pouze mixér, šlehač, hrnec/pánev a nádoba na uložení. Bez zdržování a jednoduše.
Oreo zmrzlina
Sušenková zmrzlina je podle kalorické kalkulačky trochu kalorická bomba. Proč nezačít něčím pořadně sladkým? Čokoládovo-smetanové sušenky jsou na to jako dělané.
Ingredience:
- 1-2 balení Oreo sušenek
- 480 ml smetany
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
Postup:
Do pytlíku vložíme sušenky, utěsníme ho a rozdrtíme je například válečkem na těsto nebo jinou pomůckou. V míse vyšleháme smetanu a poté do ní přidáme kondenzované mléko. Zašleháme a přidáme nedrcené sušenky. Promícháme a přendáme do nádoby. Uhladíme dorovna a poklademe ještě nalámanými Oreo sušenkami. Přikryjeme víkem nebo potravinářskou fólií a dáme do mrazáku na 6 hodin.
Smetanová vs. Domácí jahodová zmrzlina
Domácí jahodová zmrzlina se může připravit buď ze smetany pro sladší potěšení. Druhá varianta je pak čistě jen z ovoce, což je zdravější a levnější.
Ingredience na smetanovou:
- 340 g zmrazených jahod
- 480 ml smetany ke šlehání
- 5 čerstvých jahod
Postup:
Nejprve dáme jahody rozmixovat na dřeň. V míse vyšleháme smetanu a do ní pak přidáme jahody. Promixujeme ještě spolu. Mezitím si nakrájíme cca 5 jahod na malé kousky a promícháme s hotovou směsí. Pak už přendáme do nádoby a přikrytou zmrzlinu vložíme na noc do mrazáku.
Ingredience na jahodové nanuky:
- 1 kg jahod
- špetka soli
Postup:
Rozmixujeme jahody se solí a přelijeme do formiček na nanuky. Necháme zamrazit na několik hodin a můžeme se do nich pustit.
TIP: Co zkusit jahodovou zmrzlinu trochu jinak? Například jahodovou s rebarborou nebo jahodovou s tvarohem, nebo obměňte ovoce a vyzkoušejte malinovou zmrzlinu.
Arašídová zmrzlina
Oříškových zmrzlin je poměrně dost na výběr. Nejčastěji se prodává pistáciová, vlašský ořech nebo zmrzlina z lískových oříšků. Dnes to bude arašídová zmrzlina. Jak ji připravit doma?
Ingredience:
- 480 ml smetany
- 250 g arašídového másla (rozpuštěného)
- 70 g arašídů
Postup:
Nejprve vyšleháme smetanu a přidáme tekuté rozpuštěné arašídové máslo. Společně promixujeme.
Arašídy opražíme na sucho na pánvi a pak je nakrájíme nožem na menší části. Opražené arašídy vmícháme do směsi a pár jich ještě nasypeme navrch zmrzliny v nádobě. Necháme zmrazit alespoň 6 hodin a podáváme.
Domácí banánová zmrzlina recept
Banány jsou samy o sobě sladké, takže se nemusí již zmrzlina extra sladit a vylepšovat. Tuhle zmrzlinu použijte do domácího smoothie s banánem. Jak na domácí banánovou zmrzlinu zvanou také Nana Cream?
Ingredience:
- 3-4 přezrálé banány
Postup:
Oloupané a na kostky nakrájené banány dáme do sáčku a zamrazíme přes noc. Druhý den je rozmixujeme ve vysokorychlostním mixéru. Pokud chcete můžete přidat trochu mléka. Většinou není potřeba. Pak necháme v nádobě zamrazit a nejlepší zmrzlina je na světě. Můžete podávat s čokoládou, oříšky nebo čerstvým ovocem.
Poctivá domácí vanilková zmrzlina
Co by to bylo za recepty na zmrzlinu, kdyby se nepsalo o klasice. Domácí vanilková zmrzlina se může podávat jen tak i tvořit základ pro ovocné zmrzliny.
Ingredience:
- 750 ml smetany ke šlehání
- 250 ml mléka
- 1 ks vanilkového lusku
- 10 ks žloutku
- 220g krupicového cukru
- Špetka soli
Postup:
V malém hrnci přivedeme k varu smetanu, mléko a dřeň z lusku. Ihned, jak se začne vařit vypneme a odstavíme z plotny. V mixéru spojíme žloutky s cukrem a solí. Promixujeme do světlé pěny a přidáme cca polovinu vychlazené směsi z hrnce. Promícháme a pak celé vylijeme do hrnce ke zbytku smetanové směsi.
Ještě 10 minut prohřejeme necháme zhoustnout. Přes jemné síto přecedíme krém do mixéru a ještě prošleháme do pěny. Směs přendáme do nádoby a necháme chladit klidně celou noc.
Domácí tvarohová zmrzlina
Poslední recept bude na domácí tvarohovou zmrzlinu, kterou stačí polít čokoládou a slavný Míša nanuk je na světě. Jak na to?
Ingredience:
- 250 g zakysané smetany
- 250 g tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Všechny ingredience společně promícháme v míse. Pak jen vložíme do nádoby a necháme zamrazit přec noc. Při servírování můžeme přelít čokoládovým toppingem nebo rozehřátou čokoládou.