Dlouho jsem nechápala, jak někdo může o „obyčejných“ sušenkách říct, že je to něco extra. Nechápala jsem to vlastně do dnešního dopoledne, kdy jsem ty pravé americké cookies upekla svému muži. Po prvním rozlomení sušenky, kdy jsem viděla, že okraje jsou upečené a vnitřek je tekutější, jsem si říkala, že to asi fakt bude dobrota. Ale po prvním ochutnání jsem si byla jistá, že tyhle sušenky jsou fakt výjimečné a nic lepšího jsem dlouho nejedla. Tak svým dětem sušenky nekupujte a upečte jim ty pravé domácí, které Vám rozvoní celý byt či dům.
Na 12 či 13 sušenek budete potřebovat:
- 100 g másla
- 100 g medu
- 130 g špaldové chlebové mouky
- 100 g 70% čokolády
- 1,5 lžíce holandského kakaa
- 2 kávové lžičky jedlé sody
- 2 snítky máty
- špetka soli
- nadrcené vlašské ořechy – libovolně
Postup:
- Čokoládu nasekejte nožem na malé kostičky.
- Mátu nasekejte nadrobno.
- Do mísy od robota dejte všechny ingredience kromě ořechů.
- Použijte nástavec typu metla, mísu vložte robota a nechte 5 minut zpracovat těsto. Mělo by být hladké, avšak ne hutné, naopak spíše lepivé.
- Troubu předehřejte na 160 stupňů.
- Na plech dejte pečící papír.
- Namočte si ruce a z těsta opatrně zpracujte kuličky, které dávejte na pečící papír. Mezi kuličkami nechte větší rozestupy. Já jich dávám na 1 plech celkem 6.
- Kuličky nakonec rukou trochu zploštěte, aby měly po upečení hezký tvar.
- Pokud máte chuť, posypte sušenky rozdrcenými ořechy, které do sušenky trochu vtlačte.
- Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 minut.
- Po upečení je nechte ještě na plechu vychladnout alespoň 20 minut.