Pečení dortů nepatří většinou mezi oblíbené disciplíny. Ovšem podle našich receptů na mechový dort, si jej možná oblíbíte. Co to vlastně je mechový dort? Jak chutná, vypadá a jak si ho doma připravit? Čtěte dále a vše se dozvíte.
Mechovec alias zelený dort ze špenátových listů je originální způsob pečení dezertů. Mecháček dort, jak se mu občas také říká, je díky špenátu lahodný, vláčný, jemný a zároveň dokonale zelený. Zeleninová přísada je pro sladký pečený dort neobvyklou surovinou. Chuť ovšem nijak výrazně neovlivní. Dortu dodá svěžest, lahodnost, vláčnost a barevnost.
Nápad vzešel ve Skotsku, kde se mu říká „Forest moss cake“, a s oblibou se mezi strávníky prosadil. Typický je také pro Polsko a pro Turecko, kde se nazývá „Lesny Mech“, resp. „Ispanakli Kek“. Obvykle se podává s krémovým smetanovým sýrem, granátovým jablkem či lesním ovocem.
Nejlepší zelený mechový dort ze špenátu
Zelený mechový dort je výborný způsob, jak pečení sladkých dezertů ozvláštnit. Klasické dorty s klasickými máslovými krémy jsou již trochu okoukané, a čím dál větší popularitu si získávají netradiční zákusky, jako je mechový nebo třeba krtkův dort. Proto se sladké dorty s přidanou zeleninovou ingrediencí připravují stále častěji.
Špenátový dort sice zatím nepatří mezi ty nejznámější, avšak důkazem tohoto tvrzení je například mrkvový dort, který se připravuje dnes již běžně.
Špenát je skvělou surovinou, která dodá sladkému pečenému dortu tu pravou originalitu, zajímavou barvu, název, avšak především lahodnou chuť.
Špenátový dort – sladká pochoutka ze zelené potraviny
V receptech na mechový dort se využívá nejčastěji čerstvých špenátových listů. Ty se řadí mezi zelené potraviny, které jsou světově označovány jako ty nejzdravější. Špenát je považován podle kalorických tabulek za nízkokalorickou surovinu, s pořádnou dávkou vitamínů. Nejen pro zrak, chod srdce a pro boj s paradentózou je vitamín C ve špenátu skvělý. Obsahuje i draslík, hořčík, železo, vlákninu a mangan.
Špenát má blahodárné účinky na zdraví člověka. Pozitivně podporuje funkci srdce, chrání před infarktem a před ucpáváním cév cholesterolem. Podporuje snižování pravděpodobnosti vzniku cukrovky a obezity člověka. Vitamíny, které špenát obsahuje, podporují i prevenci očních onemocnění.
Zdravotních blahodárných vlivů a účinků má tato zelená ingredience nespočet. Špenát navíc podporuje hubnutí. Dort lze v receptuře odlehčit a dopřát si sladkou tečku např. bez lepku. Pepek námořník by mechový dort jistě ocenil.
TIP: Vyzkoušejte další recepty na přípravu špenátu nebo rychlé tvarohové tiramisu.
Mechový dort z mraženého špenátu – recept
Příprava tohoto špenátového mechového dortu je mírně složitá a časově náročnější. Ale máte-li doma v mrazáku mražený listový špenát a nevíte co s ním, vykouzlete z něho podle tohoto receptu krásně zelený dort mechovec s citrónovým a malinovo-jahodovým krémem posypaný čerstvým lesním ovocem.
TIP: Výborně chutná také vláčný makovec nebo bezlepkový borůvkový koláč.
Ingredience na mechový dort z mraženého špenátu
Na dortové těsto:
- 150 g mraženého listového špenátu
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 250 g moučkového cukru
- 150 ml slunečnicového oleje
- špetka soli
Na citrónový krém:
- 150 g sýru mascarpone
- 50 ml studené vody
- 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 5 lžic moučkového cukru
- 150 ml šlehačky
- 7 g želatiny
Na malinovo-jahodový krém:
- 50 g malin
- 50 jahod
- 4 lžíce moučkového cukru
- 50 ml studené vody
- 7 g želatiny
- 100 g sýru mascarpone
- 200 ml šlehačky
- čerstvé borůvky, jahody a maliny
Postup na mechový dort z mraženého špenátu
Na dortové těsto:
- Špenát rozmrazíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Poté ho vložíme do vysoké nádoby a zalijeme olejem.
- Mixujeme, dokud konzistence nebude tekutá a hladká.
- Vejce rozklepneme do hrnce a přidáme špetku soli a moučkový cukr. Šleháme asi 8 minut, dokud není směs nadýchaná.
- Rozmixovaný špenát s olejem po menších dávkách přiléváme k rozšlehaným vejcím. Stále šleháme.
- Odděleně přesejeme přes síto mouku a prášek do pečiva. Poté jej přidáme do vyšlehané špenátové směsi. Jemně, ale poměrně rychle vše promícháme.
- Dortovou formu kulatého tvaru vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní dortové těsto.
- Vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme 55 minut. Po upečení necháme dort vychladnout.
- Vrchní vrstvu odřízneme tak, aby byl dort vyrovnaný. Poté jej rozkrojíme na dvě poloviny. Prostředek jedné poloviny vydlabeme. Vydlabané kousky dáme stranou a necháme je chvíli zaschnout. Poté je rozmixujeme v kuchyňském robotu nebo je rozdrtíme najemno prsty.
Na citrónový krém:
- Želatinu nasypeme do hrnku, zalijeme studenou vodou a na 10 minut odstavíme. Po 10 minutách ji na 30 sekund zahřejeme v mikrovlnné troubě.
- Poté do horké želatiny nasypeme moučkový cukr a citrónovou šťávu. Promícháme a necháme vychladnout.
- Vyšleháme smetanu do tuha, poté přidáme sýr mascarpone a ještě tekutou, ale mírně ztuhlou želatinu. Mícháme několik dalších pár vteřin.
- První vrstvu dortu vložíme do formy a zalijeme ji ztuhlým citrónovým krémem. Druhou vrstvu s vydlabaným středem položíme navrch. Dort vložíme na 20 minut do lednice.
Na malinovo-jahodový krém:
- Želatinu nasypeme do hrnku, zalijeme studenou vodou a necháme na 10 minut odstát. Poté ji vložíme na 30 sekund do mikrovlnné trouby.
- Rozmixujeme maliny a jahody a protřeme je přes jemné síto.
- Rozmixované ovoce smícháme s horkou želatinou a moučkovým cukrem.
- Smetanu vyšleháme do tuha a poté přidáme sýr mascarpone a ztužující ovocné pyré.
- Dort vyjmeme z lednice. Sejmeme vrchní vrstvu a vydlabaný střed naplníme malinovo-jahodovým krémem. Do směsi vložíme několik čerstvých borůvek.
- Zbytek krému nalijeme navrch dortu a rovnoměrně rozetřeme. Krém necháme alespoň na 10 minut ztuhnout v ledničce. Po uplynutí této doby vyjmeme dort z formy a posypeme ho rozdrobenými kousky těsta, které jsme si uschovali.
- Vršek dortu dozdobíme malinami, borůvkami a jahodami. Hotový dort dáme na několik hodin do lednice, aby zcela ztuhl.
Mechové cupcakes s mandlemi – recept
V těchto špenátovo-mandlových košíčcích se chuť špenátu v podstatě ztrácí pod chutí mandlí. Zůstává však nádherně zelená barva mechových cupcakes.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba pečení: 15 minut
- Celkem: 30 minut
Ingredience na mechové cupcakes
- 200 g čerstvého nebo mraženého špenátu
- 3 velká vejce
- 1 lžička mandlového extraktu
- 150 g cukru
- 100 g jablečného pyré
- 100 ml rostlinného oleje
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Postup na mechové cupcakes
- Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na cupcaky vyložíme pečícím papírem.
- Čerstvý špenát rozmixujeme v kuchyňském robotu nebo ručním mixérem, dokud nebude tekutý. Pokud používáme mražený špenát, rozmrazíme ho a vymačkáme z něj přebytečnou vodu.
- Vejce, mandlový extrakt a cukr ušleháme do světlé a nadýchané pěny. Vmícháme olej, jablečné pyré, citrónovou šťávu a špenátové pyré.
- Do samostatné mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl. Moučnou směs přidáme ke špenátové směsi a spojíme mícháním. Nalijeme do forem na cupcaky.
- Pečeme přibližně 15 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
TIP: Tyto špenátové mechové cupcakes chutnají výborně s vanilkovou polevou a posypané praženými mandlemi.
Mechový dort z čerstvého špenátu – recept
Díky špenátu má tento mecháček dort zářivě zelenou barvu, avšak špenát vlastní ani není cítit. I když je v něm trochu přidané dobroty z listové zeleně, tak chutná spíše jako vanilkový piškot. Díky tomu má dort mechovec zábavnou barvu a skvěle se hodí na narozeninové oslavy.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba pečení: 25 minut
- Celkem: 40 minut
Ingredience na mechový dort z čerstvého špenátu
Na dortové těsto:
- 150 g čerstvého špenátu
- 3 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 150 g cukru
- 100 g hladkého jablečného pyré
- 100 ml rostlinného oleje
- 250 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Na vanilkový krém:
- 75 g nesoleného másla
- 250 g prosátého moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mléka
- posyp na ozdobení (volitelné)
Postup na mechový dort z čerstvého špenátu
Na dortové těsto:
- Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymažeme a vyložíme 2 dortové formy.
- Špenát vaříme několik minut v páře nebo na mírném ohni, dokud nezvadne. Poté ho prolijeme studenou vodou, necháme okapat a vymačkáme přebytečnou vlhkost. Dobře ho rozmixujeme ručním mixérem a dáme stranou.
- Vejce, olej, vanilku, jablečné pyré a cukr dobře vyšleháme. Vmícháme špenátové pyré.
- Přisypeme mouku, prášek do pečiva a sůl a jemně promícháme.
- Nalijeme do připravených forem a pečeme 25 minut nebo dokud špejle nevyjde čistá. Dortová těsta necháme 5 minut vychladnout ve formě a poté je vyklopíme na mřížku, aby zcela vychladla.
Na vanilkový krém:
- Všechny ingredience vyšleháme dohromady do nadýchané pěny. V případě potřeby přidáme ještě trochu mléka na zředění nebo moučkový cukr na zahuštění.
- Dáme do ledničky, dokud nebude krém připraven k potření zcela vychladlého dortu.
Mechové muffiny – recept
Sladké mechové muffiny s čokoládou jsou chutným a snadným receptem na skrytou zeleninu. Zamiluje si je celá rodina. Chuť špenátu ani nepocítíte, avšak díky němu jsou přirozeně jasně zelené. Skvěle se hodí k snídani nebo jako dezert.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba pečení: 15 minut
- Celkem: 25 minut
Ingredience na mechové muffiny
- 125 g syrového špenátu
- 60 ml oleje
- 1 zralý banán
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 200 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 75 g čokoládových lupínků
Postup na mechové muffiny
- Předehřejeme troubu na 170 °C. Vyložíme a vymažeme plech na muffiny.
- Špenát dáme na několik minut do mísy s vroucí vodou, poté jej slijeme a krátce propláchneme pod studenou vodou.
- Jemně ze špenátu vymačkáme přebytečnou vlhkost. Pak ho trochu nasekáme a spolu s olejem, banánem, cukrem, vejci a vanilkou přidáme do mixéru. Šleháme, dokud nebude směs hladká.
- Směs vlijeme do mísy. Prosejeme do ní mouku, prášek do pečiva a sůl. Jemně promícháme, aby se vše spojilo, a přidáme čokoládové lupínky.
- Naplníme košíčky na muffiny do 3/4 a pečeme 15-20 minut nebo dokud špejle nevyjde čistá. Upečené mechové muffiny necháme 10 minut vychladnout ve formě, poté jej vyjmeme a necháme zcela vychladnout na mřížce.
TIP: Použijte opravdu zralý banán. Bude sladší, takže dodá tomuto receptu na mechové muffiny s nižším obsahem cukru hodně sladkosti.
Zelený mechový dort s mascarpone – recept
Je vhodný mechový dort pro děti? Zelený mechový dort je díky pevnému krému z mascarpone a šlehačky odlehčený, vláčný a ne tak hutný, jako typické dorty s máslovými krémy. Zelený mechový dort ze špenátu si oblíbí každý, a tím je nejlepším mechovým dortem. Nejen díky chuti a originalitě, nýbrž i díky jednoduché přípravě.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba pečení: 40 minut
- Celkem: 60 minut
Ingredience na zelený mechový dort
Na dortové těsto:
- 450 g čerstvého nebo mraženého špenátu
- 1 šálek cukru
- 2/3 šálku oleje
- 2 šálky mouky
- 3 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
Na krém z mascarpone:
- 250 g sýru mascarpone
- 200 ml tučné smetany
- 4 lžíce moučkového cukru
Na sestavení zeleného mechového dortu:
- 150 g z černého rybízu
- maliny, granátové jablko či borůvky na ozdobení
Postup na zelený mechový dort
Na dortové těsto:
- Špenát zahříváme na pánvi, dokud není suchý. Poté ho rozmixujeme na hladkou pěnu.
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Kulatou dortovou formu vymažeme olejem nebo máslem.
- Vejce o pokojové teplotě vyšleháme s cukrem, dokud nezískáme nadýchanou konzistenci. Přidáme špenátovou směs a znovu promícháme.
- Prosejeme mouku a prášek do pečiva a pomalu ji přidáváme ke špenátové směsi.
- Pečeme asi 40 minut.
Na krém z mascarpone:
- Vychlazenou tučnou smetanu šleháme, dokud neztuhne.
- Přidáme mascarpone, moučkový cukr a vše promícháme.
Na sestavení zeleného mechového dortu:
- Dortové těsto rozkrojíme na polovinu.
- Spodní část dortu potřeme džemem. Na džem rozetřeme polovinu krému z mascarpone.
- Přidáme horní vrstvu dortového těsta. Navrch rozetřeme zbylý krém z mascarpone.
- Vršek špenátového dortu ozdobíme borůvkami, malinami či granátovým jablkem.
TIP: Džem z černého rybízu můžete nahradit jakýmkoliv jiným tmavým džemem z kyselého ovoce, např. z ostružin či červeného rybízu.